H Γάζα σε καρέ της 22ας Νοεμβρίου – καταγγέλλεται ότι η Χαμάς την εκμεταλλεύεται με όρους Μαφίας | REUTERS/Alexander Ermochenko
Επικαιρότητα

Τι Μαφία, τι Χαμάς: αυτή ευθύνεται για τη φτώχεια της Γάζας

Η ισλαμιστική οργάνωση απομυζά τους πόρους της Λωρίδας, αδιαφορώντας για την κατάσταση των κατοίκων της Παλαιστίνης. Δρα όπως η Κόζα Νόστρα στις περιοχές που ελέγχει, λένε πρώην πράκτορες του Ισραήλ
Protagon Team

Οχι, το μίσος για το Ισραήλ που εξερράγη στις 7 Οκτωβρίου δεν εξηγείται από την εξαθλίωση της Λωρίδας της Γάζας: αυτό έγραψε στην Corriere della Sera o Φεντερίκο Φουμπίνι, ο οποίος, βασισμένος σε πηγές του στη Μοσάντ, στον ισραηλινό στρατό, σε στοιχεία του ΟΗΕ, αλλά και σε αναλύσεις της CIA, απεφάνθη ότι η Χαμάς δεν είναι εθνικιστικό κίνημα, ισλαμιστικό έστω, αλλά οργάνωση τύπου Κόζα Νόστρα. Μια οργάνωση που δεν ενδιαφέρεται για τα πάθη του παλαιστινιακού λαού, πόσο μάλλον για την ευημερία του, αλλά για το δικό της καλό.

Οσο για τον ισραηλινό αποκλεισμό του 2007, ο Φουμπίνι έγραψε ότι δεν ήταν τρομερός, αλλά πολύ λιγότερο αυστηρός από ό,τι συνήθως λέγεται και ότι πριν από την 7η Οκτωβρίου έβαινε προς περαιτέρω ατόνηση.

Ο Φουμπίνι έγραψε ότι τα στοιχεία και οι πληροφορίες που ήταν διαθέσιμα για την οικονομία της Γάζας πριν από τον πόλεμο υποδηλώνουν ότι η Γάζα και όλη η Λωρίδα της είναι τόπος μεγάλης φτώχειας και μεγάλης ανεργίας, αλλά πάνω από όλα κραυγαλέας ανισότητας. Η Γάζα ήταν φτωχή επειδή η Χαμάς τη διαχειρίστηκε ακριβώς όπως η Μαφία ελέγχει μια περιοχή βαθιά διαβρωμένη από αυτήν: κάθε πόρος εκβιάζεται, όλα εξυπηρετούν τους σκοπούς του πλουτισμού και της ισχύος όσων ελέγχουν το σύστημα διά της βίας και διά του εκφοβισμού.

Μάλιστα, έγραψε ότι αυτό το κατάλαβαν οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι, και προς επίρρωσιν της θέσης του επικαλέστηκε γκάλοπ του Arab Barometer της περιόδου 28 Σεπτεμβρίου έως 6 Οκτωβρίου, στο οποίο μετρήθηκε ότι τα 2/3 των Παλαιστινίων της Γάζας δεν έχουν εμπιστοσύνη στη Χαμάς. Στο ίδιο γκάλοπ και σε ποσοστό 72% οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι εκεί υπάρχει υψηλό ή μεσαίο επίπεδο διαφθοράς. Η Χαμάς, αποφάνθηκε ο Φουμπίνι, λεηλάτησε τους πόρους της Γάζας, μάλιστα σε καιρούς που ο ισραηλινός αποκλεισμός είχε χαλαρώσει πολύ. Οι έξοδοι από τη Γάζα προς το Ισραήλ, όπως βεβαιώνει ο ΟΗΕ, ποτέ δεν ήταν περισσότερες όσο το 2022.

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έφυγαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ: το 83% ήταν μετακινούμενοι που εργάζονταν στο Ισραήλ, οι υπόλοιποι ήταν ασθενείς νοσοκομείων που εισήχθησαν για θεραπεία στο Ισραήλ. Οι είσοδοι στο Ισραήλ τετραπλασιάστηκαν επειδή το εβραϊκό κράτος είχε αυξήσει σημαντικά τις άδειες εισόδου για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, 18.500 το πρώτο εξάμηνο του 2023. Και οι Παλασιτίνιοι που εργάζονταν στο Ισραήλ έφερναν πολύ χρήμα στη Γάζα. Πέρυσι τα σύνορα παρέμειναν ανοιχτά για 237 ημέρες και πέρασαν 74.000 φορτηγά φορτωμένα με προϊόντα.

Συνέχισε να παραθέτει στοιχεία ο Ιταλός: Η COGAT, ειδική μονάδα του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, η οποία ασχολείται με πολιτικά θέματα της Παλαιστίνης, κατέγραψε ότι πολλά αγαθά διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής, διαγράφτηκαν από τις λίστες των απαγορευμένων προϊόντων, όπως το τσιμέντο, οι υδραυλικές αντλίες, τα ηλιακά πάνελ, τα συγκολλητικά υλικά, τα χαλύβδινα καλώδια κ.ά. Ομως η Χαμάς τα χρησιμοποίησε για το δίκτυο των σηράγγων της, όπως είπε στον Φουμπίνι ο πρώην πράκτορας των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών Γιγκάλ Καρμόν.

Ο Φουμπίνι παρέθεσε και άλλα στοιχεία, αντλημένα από τον ιστότοπο CIA Factbook, που δείχνουν ότι η Γάζα τα πήγαινε καλύτερα από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής σε επίπεδο ανθρώπινης ανάπτυξης, ενώ είχε ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας παρόμοιο με της Ιορδανίας και χαμηλότερο από της Τουρκίας και περισσότερους γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους σε σχέση με το Μαρόκο και το Ιράν. Ο ιστότοπος της CIA αναφέρει πάντως ότι η Γάζα ήταν φτωχή και υποβαθμισμένη, με μόλις 5.600 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα το 2021. Ταυτόχρονα όμως με αυτήν την κατάσταση, στη Λωρίδα γεννήθηκε και μια οικονομία πληθωρικής κατανάλωσης για τους πλουσίους της.

Πώς είναι δυνατόν; Εν μέρει, σημείωσε ο Φουμπίνι βασισμένος στην εκτίμηση του πρώην πράκτορα της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, Ούζι Σάγια, επειδή οι ολιγάρχες της Χαμάς απολάμβαναν μέρος της ξένης βοήθειας των 2,3 δισ. δολαρίων που έφθαναν στη Λωρίδα της Γάζας κάθε χρόνο. Ηταν ρευστό χρήμα από το Ιράν ή το Κατάρ, μέσω Τουρκίας. Η Χαμάς διαχειρίζεται «μυστικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια», όπως λένε οι Αμερικανοί και επιβεβαιώνει ο Σάγια, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 500 εκατ. δολαρίων. Αυτά τα λεφτά είναι επενδεδυμένα σε ακίνητα στο Κατάρ, στα Εμιράτα, στο Σουδάν και στην Αλγερία.

Επίσης, κατά τον Φουμπίνι, η Χαμάς εξεβίαζε και συνεχίζει να εκβιάζει για προμήθεια σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων της Γάζας. Αυτό δεν είναι εθνικιστικό κίνημα, κατέληξε ο συντάκτης της Corriere. Ούτε απλή τρομοκρατική οργάνωση. Είναι ένα μαφιόζικο καρτέλ που φτωχαίνει το έδαφος στο οποίο πατάει το πόδι του.