Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα που έχει προκύψει με το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1», διαβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επαναλαμβάνοντας τη σχετική πληροφορηση από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε επικοινωνία διά της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου (περισσότερα εδώ).
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση το «Adrian Darya 1» έπλεε το πρωί της Τρίτης σε απόσταση περίπου 100 μιλίων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) με κατεύθυνση προς ανατολάς.
Επικαλούμενο αρμόδια πηγή, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, μετέδωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα. Αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του.
Το δεξαμενόπλοιο έλαβε άδεια από τις αρχές του Γιβραλτάρ να συνεχίσει τον πλου του την Πέμπτη, όταν η Τεχεράνη έδωσε την διαβεβαίωση ότι το φορτίο των 2,1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου δεν προορίζεται για την Συρία. Την επόμενη ημέρα, δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα για τη δέσμευση του τάνκερ και την κατάσχεση του φορτίου του.
Το Γιβραλτάρ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δεν μπορεί να συμμορφωθεί προς το αμερικανικό ένταλμα διότι ενεργεί βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου. Η Ουάσινγκτον βασίζει το ένταλμα στο επιχείρημα ότι το τάνκερ συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, τους οποίους και θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
Το πλοίο έχει αλλάξει ονομασία σε «Adrian Darya 1» και πέρασε υπό ιρανική σημαία. Προηγουμένως έπλεε υπό παναμαϊκή σημαία με το όνομα «Grace 1».
Η Τεχεράνη δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι οποιαδήποτε κίνηση παρεμπόδισης – ακινητοποίησης του πλοίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Αν και προσπάθησε να υποβαθμίσει την πιθανότητα μίας πολεμικής αναμέτρησης με την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι επιδιώκει «περαιτέρω κλιμάκωση».
Σε συνέντευξή του στην αμερικανική τηλεόραση κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Φινλανδία, ο Ζαρίφ επέμεινε ότι το αμερικανικό ένταλμα στερείται νομικής βάσης και στηρίζεται αποκλειστικά σε πολιτικά κίνητρα.
Το Ιράν δεν μπορεί να αποκαλύψει τον προορισμό του τάνκερ, εξαιτίας της ισχύος των κυρώσεων των ΗΠΑ, υποστήριξε μεταξύ άλλων.
«Είναι ατυχές ότι συνέβη αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο Fox News Channel, αναφερόμενος στην απελευθέρωση του τάνκερ.
Οπως εξήγησε, αν το Ιράν αποκομίσει κέρδη από την πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το δεξαμενόπλοιο, το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν, θα έχουν στην διάθεσή τους «περισσότερα χρήματα, περισσότερο πλούτο, περισσότερους πόρους, για να συνεχίσουν την τρομοκρατική τους εκστρατεία».
Στην περίπτωση του Ιρανικού δεξαμενόπλοιου όπως και σε όλα τα ανάλογα διπλωματικά ζητήματα οι κατευθυντήριες αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής υπαγορεύονται σταθερά από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ, την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ, ανέφερε σε παρέμβασή του για το θέμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.