Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετά τον κόσμο στη επετειακή εκδήλωση της Ρηγίλλης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας | ΙΝΤΙΜΕnews
Επικαιρότητα

Tι λένε στο Μαξίμου για το αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ

Η δεξαμενή των κεντρογενών ψηφοφόρων και οι επιδόσεις Ανδρουλάκη - Δούκα στην πρωτεύουσα. Από τα εσωκομματικά της ΝΔ (βλ. απουσία Σαμαρά-Καραμανλή από την εκδήλωση στη Ρηγίλλης) και τις εξελίξεις στη δεύτερη δημοσκοπικά πολιτική δύναμη της χώρας, ο Πρωθυπουργός εστιάζει πλέον στις διεθνείς υποχρεώσεις και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η χώρα στα πολυμερή fora
Protagon Team

Mε το βλέμμα στη δεξαμενή των κεντρογενών πολιτών που ψήφισαν ΝΔ το 2019 και κυρίως το 2023, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μάλλον φειδωλοί στις αντιδράσεις τους για το αποτέλεσμα που α’ πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ που κατέληξαν σε ένα δίχως άλλο προβλέψιμο ζευγάρι μονομάχων (αν και με βραχεία κεφαλή του κ. Δούκα έναντι του Παύλου Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση πίσω απο τον Νίκο Ανδρουλάκη).

Εκτός από εκείνη του κ. Γερουλάνου, απαρατήρητη δεν περνά ούτε η επίδοση της Αννας Διαμαντοπούλου, καθώς αμφότεροι οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι συγκέντρωσαν δυνάμεις από την ίδια αυτή δεξαμενή ψηφοφόρων που ψήφισαν ΝΔ και εκριναν εν πολλοίς το αποτέλεσμα στις εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Ως προς το δίδυμο της τελικής αναμέτρησης, πρόσωπα και πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά και αυτό που επισημαίνεται ως κρίσιμη παράμετρος από την πρώτη αποτύπωση του αποτελέσματος στη Χαριλάου Τρικούπη, είναι ο καταποντισμός (στην τρίτη θέση ο Νίκος Ανδρουλάκης και στην τέταρτη ο Χάρης Δούκας) των δύο μονομάχων στην Αττική, στην περιφέρεια της πρωτεύουσας που συγκεντρώνει το μισό εκλογικό Σώμα και κατά το κοινώς λεγόμενον «βγάζει κυβερνήσεις».

Η αρνητική επίδοση του κ. Δούκα ειδικα στην Α’ Αθηνών, «μεταφράζεται» ως μία πρώτη ηχηρή αποδοκιμασία για τον δήμαρχο Αθηναίων τόσο για τα πρώτα του δείγματα γραφής στον δήμο, όσο και για την απόφασή του να σπεύσει να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έπειτα από μόλις έναν χρόνο σε αυτή του δημάρχου της πρωτεύουσας.

Ετσι ανεξάρτητα με το ποιος θα είναι τελικά ο βασικός αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές, εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί η αρνητική αυτή εικόνα για τους δύο υποψηφίους στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.

Οσον αφορά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό,  από τα εσωκομματικά της ΝΔ (βλ. απουσία Σαμαρά-Καραμανλή από την εκδήλωση στη Ρηγίλλης) και τις εξελίξεις στη δεύτερη δημοσκοπικά πολιτική δύναμη της χώρας, εστιάζει πλέον στις διεθνείς υποχρεώσεις και τον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η χώρα στα πολυμερή fora.

Πρώτος σταθμός  για τον Κυριάκο Μητσοτάκη (και αφου υποδέχθηκε το Σάββατο στα Χανιά ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές των ΗΠΑ) το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου την Τετάρτη διεξάγεται η Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης και δεύτερος η Πάφος την Παρασκευή για τη συνεδρίαση της EU-MED9, της Συνόδου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ θα είναι οι πρώτες που θα αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο μιας περαιτέρω κλιμάκωσης [στη Μέση Ανατολή]», σημείωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου. «Γι’ αυτό -συμπλήρωσε- και η συντονισμένη μας απάντηση είναι ουσιαστική. Αυτή συνάντηση των υπουργών παρείχε μια επιπλέον ευκαιρία να τεθούν οι βασικές μας προκλήσεις και οι κοινές προτεραιότητες ως μεσογειακές χώρες της ΕΕ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή στην Πάφο, μαζί με τους εννέα ηγέτες των Ευρωπαϊκών-Μεσογειακών κρατών θα μετάσχουν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β Αλ Χουσεΐν, καθώς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη σημασία της Συνόδου στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία.

Στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εβδομαδιαία ανάρτησή του: «Αναμφίβολα -έγραψε- αυτό που ‘σφράγισε’ αυτήν την εβδομάδα ήταν η σοβαρή κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και η αύξηση των απειλών για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η κατάσταση στον Λίβανο έχει επιδεινωθεί σημαντικά, ενώ είδαμε μεγάλη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, επίθεση την οποία η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο».

«Στηρίζουμε τον λαό του Ισραήλ και το δικαίωμά του να ζει με ασφάλεια, το οποίο επλήγη βάναυσα πριν από έναν χρόνο -σαν αύριο- με την αποτρόπαια επίθεση της Χαμάς σε βάρος εκατοντάδων Ισραηλινών πολιτών», επανέλαβε, για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη δολοφονία του έλληνα φοιτητή, Ιωνά Καρούση στο Τελ Αβίβ από τους τρομοκράτες που συνεχίζουν τις επιθέσεις στις ισραηλινές πόλεις.