Ενάμιση μήνα μετά το ξέσπασμα της κρίσης που προκάλεσε η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την εποπτευόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου ΕΥΠ, η κυβέρνηση επενδύει στη «φυγή προς τα εμπρός» μέσω των μέτρων που ανακοίνωσε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και το πρόγραμμα για φθηνή στέγη στους νέους. Παράλληλα, κυβερνητικοί κύκλοι επέμειναν στο δίλημμα που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, για τις εκλογές με απλή αναλογική.
Στο Μαξίμου παρακολουθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που δείχνουν τη διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του εκλογικού αποτελέσματος του 2019, με τη φθορά της ΝΔ από την υπόθεση των υποκλοπών να είναι μικρότερη σε σύγκριση με τον Αύγουστο των πυρκαγιών, το 2021. Παράλληλα, σημείωσαν ότι από τις θεσμικές πρωτοβουλίες που πρότεινε ή δέχτηκε το κυβερνητικό στρατόπεδο, όπως η Εξεταστική Επιτροπή, προέκυψε η παραδοχή του διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, ότι η υπηρεσία παρακολουθούσε στέλεχος της προηγούμενης κυβέρνησης και μετέπειτα αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, με τον κ. Τσίπρα να είναι ενήμερος (παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις).
Αναγκαστικά, κόντρα στη φορά του ποταμού
Ωστόσο παρά το εκτεταμένο πακέτο των μέτρων κατά της ακρίβειας, ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος και απρόβλεπτος, ενώ τα μέτρα της ΕΕ κρίνονται ακόμη ανεπαρκή. Επομένως το στοίχημα της κυβέρνησης στο σημείο που βρισκόμαστε, το πολύ οκτώ μήνες πριν από τις εκλογές, είναι οι πολίτες να νιώσουν βελτίωση στην τσέπη τους. Πράγμα αντικειμενικά δύσκολο, καθώς το Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών καλούνται να κινηθούν κόντρα στη «φορά του ποταμού», σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονους φόβους για ύφεση, αντικρουόμενα συμφέροντα και αναβλητικότητα, με τον ενεργειακό πόλεμο του Πούτιν να συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, εστιάζουν στο χειροπιαστό αποτέλεσμα που φέρνουν τα επιδόματα για την ανακούφιση από την ακρίβεια, ώστε να βγει ο χειμώνας, και παράλληλα στην προοπτική που δίνουν ο μετασχηματισμός της οικονομίας και οι πρωτοβουλίες για τους νέους, όπως το πρόγραμμα για τη στέγη, με τα πρώτα δάνεια να αναμένονται τον Φεβρουάριο του 2023.
«Πρώτη κάλπη σαν την τελική»
Είναι προφανές ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στο σενάριο της κατά τον ίδιο «τερατογένεσης», με τη χαρακτηριστική φράση «θέλω να γνωρίζουν οι έλληνες πολίτες ότι μετά την πρώτη κάλπη υπάρχει πιθανότητα συγκρότησης κυβέρνησης με Πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα, με τη στήριξη του κ. Ανδρουλάκη, με τη συμμετοχή του κ. Βαρουφάκη και με τη στήριξη ή ανοχή του κ. Κουτσούμπα», στοχεύει στην καταπολέμηση της χαλαρής ψήφου στην κάλπη της απλής αναλογικής.
«Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη σαν την τελική κάλπη, με στόχο να λάβουμε ως ΝΔ ένα ποσοστό που θα μας επιτρέψει να έχουμε αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Και επειδή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το παιχνίδι κρίνεται στο κέντρο, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι «η προσέγγιση του Ανδρουλάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί τους κεντρώους ψηφοφόρους που ήταν και παραμένουν αντί-ΣΥΡΙΖΑ», ελπίζοντας προφανώς ότι αυτή η τάση θα αντισταθμίσει τις απώλειες στο επίπεδο του κεντρώου ακροατηρίου για την Νέα Δημοκρατία από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Το δίλημμα και η πρόταση διακυβέρνησης
Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μετά την τοποθέτηση που έκανε στη ΔΕΘ, σημειώνουν ότι διαμορφώνεται πλέον ένα καθαρό πολιτικό τοπίο με τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας οι οποίες θα γίνουν με τον ίδιο εκλογικό νόμο (ασφαλώς μετά από την κάλπη της απλής αναλογικής).
Παράλληλα, εκτιμούν ότι το δίλημμα που έθεσε ο κ. Μητσοτάκης είναι εύληπτο και καθαρό τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο μια πρόταση διακυβέρνησης: Μητσοτάκης με αυτοδύναμη τη ΝΔ». Πιο συγκεκριμένα, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος διατύπωσε στη ΔΕΘ τη δική του πρόταση για μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, «δεν διευκρινίζει με ποιον θα κάνει κυβέρνηση, με ποιον πρωθυπουργό, με τι πρόγραμμα, με ποια προγραμματική σύγκλιση κ.ο.κ. Ολα είναι θολά».
Το ίδιο κλίμα δυσπιστίας ως προς την ύπαρξη στέρεης εναλλακτικής στην τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, εκπέμπεται από κυβερνητικούς παράγοντες και για την πρόταση που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για μια προοδευτική διακυβέρνηση. «Με ποιον;», σχολίασε χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «το ΚΚΕ αρνείται τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ο κ. Βαρουφάκης ζητάει προγραμματική συμφωνία προ των εκλογών με άρωμα 2015».
Δύο περιοδείες το μήνα
Οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν ότι οι περιοδείες του κ. Μητσοτάκη σε όλη την επικράτεια θα πυκνώσουν και θα γίνονται πλέον δύο φορές κάθε μήνα, εφόσον οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί. Στόχος είναι ο Πρωθυπουργός να συζητά με τους πολίτες, όπως έκανε εκτενώς και προ των εκλογών του 2019 (ως αρχηγός της αντιπολίτευσης), και να μιλάει ανά την Ελλάδα για τα έργα που έχουν γίνει και αυτά που βρίσκονται υπό διαμόρφωση σε κάθε περιοχή και με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πολιτικό στίγμα του κ. Μητσοτάκη ως την κάλπη θα είναι «κοινωνικό», όπως λένε συνεργάτες του, και θα επιδιώξει να εξηγήσει τους στόχους του για την επόμενη τετραετία εστιάζοντας στο κεντρώο ακροατήριο και επισημαίνοντας πως «όσα έχουν επιτευχθεί μπορούν εύκολα να ανατραπούν από μια κυβέρνηση που δεν έχει στόχους και δεν ξέρει τι θέλει να κάνει».