Η πέμπτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν τους τελευταίους 12 μήνες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι -παρά τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου για την Κύπρο, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φιντάν (για την Κρήτη και την Κύπρο σε σχέση με την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή)- οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοικτοί και τα νερά ήρεμα στο Αιγαίο.
Στην κατεύθυνση αυτή αμοιβαία ήταν η ικανοποίηση για το άκρως επιτυχημένο μέτρο της visa express για τους τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται κατά χιλιάδες αυτό το καλοκαίρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως και για τη συνεργασία στην αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών-δουλεμπόρων που δρουν στην περιοχή.
Στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση της Ουάσινγκτον, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Οπως σημειώνεται, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Η ανακοίνωση κλείνει με την επισήμανση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες».
Για τους τούρκους αναλυτες τέλος, ακόμη και η γλώσσα του σώματος των δύο ηγετών στη 40λεπτη συνάντησή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, μαρτυρά ότι οι δίαυλοι μεταξύ των δύο γειτόνων είναι ανοικτοί.
Η φωτογραφία Μητσοτάκη-Ερντογάν δείχνει πως υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι», ανέφεραν, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας επισημαίνοντας με θετική ή ουδέτερη προσέγγιση την συνάντηση των δύο ηγετών στο ευρύτερο πλαίσιο των επαφών του τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον.
Διπλωματικοί κύκλοι στην Τουρκία, αναφέρονται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, εκφράζοντας κυρίως ικανοποίηση σχετικά με την αναφορά στην τρομοκρατία, την οποία η Τουρκία ταυτίζει με το Κουρδικό, αλλά και την επαναβεβαίωση της απόφασης στην προηγούμενη Σύνοδο του Βίλνιους για άρση των περιορισμών στην πώληση αμυντικού υλικού σε σύμμαχες χώρες, όπως η Τουρκία.
Στα κέρδη της η Τουρκία προσμετράει επίσης την αναφορά ότι η αντιπυραυλική ασπίδα της Συμμαχίας θα πρέπει να καλύπτει όλα τα μέλη και ότι για την ευρωπαϊκή άμυνα και τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ υιοθετήθηκε η προηγούμενη θέση για τη συνεργασία των δύο οργανισμών.
«Αποφασίστηκε ότι τα κοινά σχέδια που αναπτύσσουν ορισμένες χώρες μεταξύ τους ή εκτός του πεδίου εφαρμογής του ΝΑΤΟ θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με τον αμυντικό σχεδιασμού του ΝΑΤΟ. Η απόφαση αυτή ήταν σύμφωνη με την άποψη της Τουρκίας ότι το ΝΑΤΟ είναι η μόνη ομπρέλα ασφαλείας», σημείωναν οι εν λόγω διπλωματικοί κύκλοι.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στο Politico, επέμεινε ότι η ευρωπαϊκή άμυνα πρέπει να εξαρτάται μόνο από το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
«Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά και των διπλωματικών πρωτοβουλιών της Τουρκίας, οι μη χρηματικές συνεισφορές της προς την Ουκρανία αναγνωρίστηκαν από το ΝΑΤΟ» ανέφεραν οι τουρκικές διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το κείμενο συμπερασμάτων.
Τέλος, η ‘Αγκυρα εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την απόφαση να πραγματοποιηθεί στην Τουρκία η μεθεπόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026.
Ο τούρκος πρόεδρος, στο περιθώριο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον, είχε διμερείς συναντήσεις με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ακολουθούν ενδεικτικοί τίτλοι τουρκικών εφημερίδων για τις επαφές Ερντογάν στην Ουάσινγκτον:
Hürriyet (φιλοκυβερνητική): «Συναντήθηκε με ηγέτες»
Sabah (φιλοκυβερνητική): «H Τουρκία απαραίτητος παίχτης για την ειρήνη»
Aksam (φιλοκυβερνητική): «Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ»
Milliyet (φιλοκυβερνητική): «Διεθνής έκκληση για τη Γάζα» / «Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης το έκαναν πρωτοσέλιδο και προκάλεσαν αναστάτωση στο Ισραήλ: Οι Ερντογάν και Μητσοτάκης συμφώνησαν»
Sozcu (εθνικιστική αντιπολιτευόμενη): «Μήνυμα για την 75η επέτειο: Είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ»
Türkiye (εθνικιστική φιλοκυβερνητική): «Κουβέντιασε με τον Μπάιντεν»
Yeni Şafak (φιλοκυβερνητική): «Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ»