Ρωσικοίλ S-400 στο Καλίνιγκραντ. Θα πάνε Ουκρανία αυτοί που έχει ο Ερντογάν, φέρνοντας τη ρήξη με την Ουάσιγκτον και την αποπομπή της Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35; | REUTERS/File Photo
Επικαιρότητα

Τι λέει η Αθήνα για το αμερικανικό «take it or leave it» στον Ερντογάν για την Ουκρανία

Δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, το πρωί της Τρίτης ο γενικός μας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης. Πώς απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το σενάριο της Hürriyet περί επικείμενης συνεργασίας Ελλάδος - Ισραήλ - Τουρκίας στο φυσικό αέριο
Protagon Team

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας περί πρότασης των Αμερικανών στον Ταγίπ Ερντογάν να παραχωρήσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένα «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον για μαχητικά F-35 στην Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αρκέστηκε να πει ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση, αρνούμενος να προβεί σε οιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο.

Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «προτεραιότητα για εμάς είναι η θωράκισή μας και η υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος».

Σε αντίστοιχη ερώτηση για το δημοσίευμα της Hürriyet περί επικείμενης συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ – Τουρκίας στο φυσικό αέριο, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ-Ελλάδας, ούτε μυστική, ούτε φανερή», ενώ το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων.

Η προτεραιότητα για μικρότερη εξάρτηση από ρωσικό αέριο, είναι ισχυρή, πρόσθεσε, αλλά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του East Med.

Για τον διάλογο με την Τουρκία εν γένει, ο κ. Οικονόμου επανέλαβε ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν υπήρξε μετακίνηση κανενός από τις θέσεις του, αλλά οι τόνοι της Τουρκίας ήταν διαφοροποιημένοι από το προηγούμενο διάστημα και δεν υπάρχει η οξύτητα του πρόσφατου παρελθόντος.

«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να βρουν τον τρόπο για να ανταπεξέλθουν στο προκλήσεις που θέτει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι προς όφελος της ευρύτερης περιοχής το να επέλθει η ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η ρωσική εισβολή δημιουργεί νέα δεδομένα σε θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Περιμένουμε το καλό κλίμα της συνάντησης να αποτυπωθεί και στις εξελίξεις. Προφανώς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ρεαλιστικά προσεγγίζουμε τα θέματα αυτά», σημείωσε στην απάντησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση τέλος για όσα είπε σχετικά με την κατάσταση στη Μαριούπολη ο πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης, ο κ.Οικονόμου είπε πως γίνονται ενέργειες τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους συμμάχους και τους εταίρους της, αλλά «δυστυχώς τώρα δεν είναι δυνατόν να παρέμβει κανείς και να βοηθήσει σε μαζική έξοδο ανθρώπων από εκεί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα δεχτεί το πρωί της Τρίτης στο ΥΠΕΞ τον γενικό πρόξενο στη Μαριούπολη.