Ισχυρές αναταράξεις από τις οποίες φάνηκαν οι εσωτερικές αδυναμίες και αντινομίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προκάλεσε η δήλωση (ΒΗΜΑ fm) του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και βουλευτή Επικρατείας Θανάση Θεοχαρόπουλου για αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την πρωθυπουργία και τη στήριξη απ’ όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, στη παρούσα Βουλή, για να κλείσει την αξιολόγηση και να εφαρμόσει Μνημόνιο.
Η θέση που διατύπωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος αιφνιδίασε σχεδόν όλους στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρωτίστως την Κοινοβουλευτική Ομάδα και αποκλίνει από την μέχρι τώρα γραμμή. Αναμενόμενο εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι συμφωνήθηκε με τη Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Παπανδρέου στη καθιερωμένη συνάντηση που έγινε το πρωί της Τρίτης στο γραφείο της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Βουλή.
Η άγνοια για αλλαγή της γραμμής έδωσε το έναυσμα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να δηλώσουν δημόσια ότι δεν ισχύουν τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, στέλνοντας το μήνυμα ότι θα έπρεπε να ενημερωθούν οι βουλευτές.
Ωστόσο δεν υπήρξε δημόσια κανένα σημάδι για τροποποίηση της θέσης περί εθνικής γραμμής και εθνικής συνεννόησης η οποία είχε ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποχωρήσει -με εκλογές, πώς αλλιώς(;), έστω κι αν δεν λεγόταν ανοικτά- να αλλάξουν οι συσχετισμοί με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μετά να συγκροτηθεί κυβέρνηση απ’ όλα τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.
Κατ’ ουσία δηλαδή από τα όσα είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος απουσιάζει η επιδίωξη της αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών, με άλλα λόγια δεν τίθεται ως όρος η άμεση διεξαγωγή εκλογών. Η θέση αυτή, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει καταστεί σαφής τις τελευταίες μέρες στις ενδοπαραταξιακές συζητήσεις καθώς εκτιμήθηκε ότι οι κίνδυνοι κατάρρευσης της χώρας πολλαπλασιάζονται εν μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Και το Σαββατοκύριακο συζητήθηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν σε όλη την Ελλάδα.
Οι αναταράξεις της δήλωσης Θεοχαρόπουλου έφεραν στην επιφάνεια δύο ακόμη σημαντικές παραμέτρους. Από τη μια πλευρά την έλλειψη ώσμωσης των τεσσάρων κομματικών σχηματισμών που τώρα αποτελούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και κατά συνέπεια την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες (συνέδριο κι εκλογή αρχηγού) προς την ενοποίηση της. Από την άλλη τη διαλεύκανση της φυσιογνωμίας και της πολιτικής ταυτότητας ώστε να μην πιαστεί απροετοίμαστη σε τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό του κ. Τσίπρα.