Εχει ξεκινήσει η προσπάθεια πρόβλεψης των καιρικών συνθηκών σε πολύ τοπικό επίπεδο και αναμένεται οι υπηρεσίες αυτές να γίνονται ολοένα και πιο προσωποποιημένες. Να γνωρίζει κάποιος αν θα βρέξει στην γειτονιά του ή όχι... | shutterstock
Επικαιρότητα

Μάθε τι καιρό θα κάνει στην γειτονιά σου!

Νέες τεχνολογίες θα επιτρέψουν την παραγωγή μετεωρολογικών δελτίων που θα προβλέπουν τις καιρικές συνθήκες σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο!
Protagon Team

Μια αμερικανική εταιρεία, η ClimaCell προσφέρει εξειδικευμένες προβλέψεις για τοπικού χαρακτήρα καιρικές συνθήκες. Η εταιρεία προβλέπει τι καιρό θα κάνει σε συγκεκριμένους δρόμους στην Βοστόνη, το Κλίβελαντ και την Φλόριδα, μέσω δεδομένων (θερμοκρασία κ.α) που συλλέγουν αισθητήρες που βρίσκονται σε αυτοκίνητα αλλά και από τα ραδιοκύματα που περνούν ανάμεσα στους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα η εταιρεία υπόσχεται 90% ακρίβεια προβλέψεων.

Η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θέλει να προσφέρει την ίδια υπηρεσία αλλά σε όλη την επικράτεια της χώρας. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, σε λίγα χρόνια ο κάθε Βρετανός θα γνωρίζει πριν φύγει από το σπίτι του για να πάει στην λαϊκή αγορά της γειτονιάς του αν θα πρέπει να πάρει μαζί του ομπρέλα γιατί θα βρέξει, αν θα πρέπει να φορέσει κάποιο ζεστό ρούχο γιατί θα κάνει κρύο ή να ντυθεί πιο ελαφρά επειδή θα έχει καλό καιρό.

Οπως αναφέρoυν σε δημοσίευμά τους οι Times τα στελέχη της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν δεδομένα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα σημερινά δίκτυα την επόμενη δεκαετία. «Ερευνούμε μια σειρά από τρόπους για να αξιοποιήσουμε δεδομένα από πηγές που δεν ανήκουν στα συμβατικά μετεωρολογικά δίκτυα. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G μπορούν να μας βοηθήσουν πολύ στην συλλογή και αξιολόγηση καιρικών δεδομένων όπως για παράδειγμα δεδομένα για τις βροχοπτώσεις» αναφέρει ο Μάλκομ Κίτσεν, ερευνητής της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. «Θα μπορεί κάποιος να κοιτάζει που βρίσκεται στον χάρτη σε μια online συσκευή και να βλέπει που υπάρχει βροχόπτωση και αν πλησιάζει στο σημείο που εκείνος βρίσκεται» αναφέρει ο Κίτσεν.