Στο 3% ανέβηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, ακυρώνοντας, ως έναν βαθμό, το κυβερνητικό αφήγημα περί αποκλιμάκωσης των τιμών.
Η άνοδος του πληθωρισμού (ήταν στο 2,7%, σε ετήσια βάση, τον περασμένο Ιούλιο) αποδίδεται κυρίως στις αυξήσεις στα τρόφιμα, στο φυσικό αέριο, στα ενοίκια και στα αεροπορικά εισιτήρια.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Αύγουστο, σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2024, παρουσίασε αύξηση 0,3%. Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τρέχει το ίδιο διάστημα με ρυθμό 3,2% ενώ θυμίζουμε ότι η Eurostat υπολόγιζε τον πληθωρισμό για την Ελλάδα στο 3,1%.
Από τα στοιχεία προκύπτουν σημαντικές ανατιμήσεις, 6,5% σε ένδυση-υπόδηση, αλλά και σε ό,τι αφορά την κατηγορία «στέγαση», όπου οι τιμές τρέχουν με 5,5%.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, το ελαιόλαδο είναι 49,1% ακριβότερο από τον Αύγουστο του 2023, τα δημητριακά 11,2% και τα ψάρια 11,3%!
Στο φυσικό αέριο, οι ανατιμήσεις φτάνουν το 28%, ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια κοστίζουν 27,3% υψηλότερα. Το πακέτο διακοπών καταγράφει αύξηση 7,2%.
Ανατιμήσεις 14% έχουμε στα ασφάλιστρα υγείας.
Αναλυτικότερα, η αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση προκύπτει από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
· 2,8% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, δημητριακά για πρωινό, κρέατα (γενικά), νωπά ψάρια, ελαιόλαδο, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: πίτσες και πίτες, γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά κατεψυγμένα, πατάτες, λοιπά τρόφιμα.
· 0,7% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
· 6,2% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
· 5,5% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα δημοτικά τέλη.
· 3,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα ιατρικά προϊόντα.
· 1,5% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, άλλες υπηρεσίες σχετικές με την προσωπική μεταφορά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά.
· 0,4% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
· 1,4% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, ψυχαγωγικές και πολιτιστικές υπηρεσίες, εφημερίδες-βιβλία και χαρτικά είδη, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον εξοπλισμό επεξεργασίας ήχου και εικόνας.
· 3,5% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
· 6,6% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία κυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.