Γιώργος Xουλιαράκης πίσω από το τζάμι του παραθύρου ενός αυτοκινήτου στις Βρυξέλλες. με την αποστολή του στο Σίτι, επιχειρεί να... κατεβάσει το «τζάμι» που χωρίζει τη χώρα από τις αγορές | Aris Oikonomou / SOOC
Επικαιρότητα

Τι γυρεύει ο Χουλιαράκης στο Σίτι;

Εκτιμάται ότι βασική αποστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είναι να βολιδοσκοπήσει τους επενδυτικούς οίκους καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για την επάνοδο, έστω και δοκιμαστικά, της χώρας στις αγορές υπάρχουν. Πόσες πιθανότητες έχουμε;
Ζώης Τσώλης

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει πώς «δεν έφτασε η ώρα για την επιστροφή της χώρας στις αγορές». Πόσες όμως είναι οι πιθανότητες να εισακουστεί και να βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά τις γερμανικές εκλογές του Οκτωβρίου όπως ο ίδιος φαίνεται να έχει προτείνει;

Κανείς δεν γνωρίζει καθώς τα κέντρα που αποφασίζουν είναι πολλά. Πρώτοι είναι οι ευρωπαίοι του ESM, ακολουθούν οι… μαξιμιλιανοί, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης αλλά βαρύνουσα γνώμη έχει ο καθ’ ύλην αρμόδιος επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος γνωστός κι ως «Mr Bond» καθώς είναι ο ίδιος άνθρωπος ο οποίος το 2014 προχώρησε στις εκδόσεις τριετών και πενταετών ομολόγων όταν ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας.

Και τότε η Ελλάδα δεν είχε τελειώσει με το δεύτερο μνημόνιο αλλά το εγχείρημα του πέτυχε.

Τι σύμπτωση, την ερχόμενη Δευτέρα λήγει το τριετές ομόλογο (2,1 δισ. ευρώ) που είχε εκδοθεί στις 17 Ιουλίου 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά.

Ολες αυτές οι συμπτώσεις αλλά και η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την έξοδο της Ελλάδας από την αυστηρή επιτήρηση που προβλέπει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, έχουν τροφοδοτήσει μια έντονη φημολογία στην αγορά ότι «η επιχείρηση προετοιμασίας εξόδου της χώρας στις αγορές ξεκίνησε και ίσως είναι θέμα ημερών μια νέα έκδοση ομολόγου».

Για όσους αρέσκονται στα στοιχήματα υπάρχει το αφήγημα και τα επιχειρήματα ώστε να επιβεβαιωθούν οι φήμες. Αλλωστε αυτό προεξοφλούν οι ίδιες οι αγορές όπου οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 2009-2010

Τις φήμες τροφοδοτεί και το γεγονός ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης βρίσκεται από την Τρίτη, στο Λονδίνο και έχει έχει σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών οίκων με στόχο την ενημέρωση για την πορεία του Προγράμματος Προσαρμογής και τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας.

Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος προ ημερών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s έχει ήδη αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας και ελπίζει πως το ίδιο θα κάνει στις 20 Ιουλίου και η Standard & Poor’s.

Ισως βρίσκεται και γι’ αυτόν το λόγο στο Λονδίνο…

Οπως λένε όμως οικονομικοί παράγοντες βασική αποστολή του είναι να βολιδοσκοπήσει τους επενδυτικούς οίκους για τις προθέσεις τους καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις για την επάνοδο, έστω και δοκιμαστικά, της χώρας στις αγορές υπάρχουν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, έστω κι αν δεν προσδιορίστηκαν τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Το κυριότερο επιχείρημα είναι ότι το κόστος δανεισμού των δεκαετών ομολόγων όσο και των διετών ομολόγων είναι σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από το φθινόπωρο του 2009 και το χειμώνα του 2010, δηλαδή προτού η χώρα αποκλειστεί από τις αγορές και μπει στα Μνημόνια.

Το γεγονός αυτό ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας στον ΟΔΔΗΧ να τεστάρει τις αγορές με την έκδοση πενταετούς ή τριετούς ομολόγου.

Οπως είπε ο κ. Χουλιαράκης στην τελευταία του ομιλία στη Βουλή, κάτι που θα επαναλάβει στους ξένους συνομιλητές του, η έξοδος στις αγορές προϋποθέτει σημαντική πρόοδο σε τρία πεδία.

-Της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων.

-Τον προσδιορισμό των μεσομακροπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, και

-τη δημιουργία ενός ικανού αποθεματικού («μαξιλαριού» 10 δισ. ευρώ) ώστε να βγει η χώρα με ασφάλεια στις αγορές.

Και στα τρία ζητήματα υπάρχει κινητικότητα. Η χώρα κλείνει και το 2017 με πρωτογενή πλεονάσματα, η Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργεί «μαξιλάρι από τα αποθεματικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης που έχει φτάσει στα 13 δισ. ευρώ, αλλά μένουν ακόμη ανοιχτά τα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους στα οποία επανέρχεται το ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη συντάξει την έκθεσή του για το ελληνικό πρόγραμμα και το ελληνικό χρέος το οποίο χαρακτηρίζει μη βιώσιμο, η οποία θα τεθεί προς έγκριση από το ΔΣ του Ταμείου στις 20 Ιουλίου.

Στην έκθεση του Ταμείου καταγράφεται η πρόθεση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα με ποσό έως δύο δισ. δολάρια μέχρι τον Αύγουστο του 2018, τα οποία όμως θα εκταμιευτούν εφόσον ζητηθούν από την Ελλάδα και εφόσον στο μεταξύ έχει γίνει από τους ευρωπαίους η ρύθμιση του χρέους.

Κι αυτό περνά μέσα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων αλλά και μια νέα περίοδο χάριτος της αποπληρωμής τόκων κατά 12-15 έτη.

Ολα αυτά τα γνωρίζουν και τα αντιλαμβάνονται οι αγορές. Μένει να δούμε πώς θα τα αποτιμήσουν….