Ο Γουίλιαμ Μπερνς με τον Αμπντουλχαμίντ Ντμεϊμπά, πρωθυπουργό της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης | Τwitter
Επικαιρότητα

Τι γύρευε στη Λιβύη ο επικεφαλής της CIA;

Αιφνιδιαστικό ταξίδι του Γουίλιαμ Μπερνς που είχε σκοπό την εξασφάλιση της συναίνεσης του ντόπιου πολιτικού προσωπικού, τόσο της Τρίπολης όσο και της Κυρηναϊκής, στις επιδιώξεις των ΗΠΑ – συζητήθηκαν η ισλαμιστική τρομοκρατία και ο ρόλος της Ρωσίας
Protagon Team

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς προσγειώθηκε αιφνιδίως στη διχασμένη Λιβύη την περασμένη Πέμπτη.

Ο Μπερνς, σε ειδική αποστολή ασφαλώς, ταξίδεψε για να συναντήσει τον πρωθυπουργό της Τρίπολης, τον φιλότουρκο Αμπντουλχαμίντ Ντμεϊμπά, όπως και άλλους αξιωματούχους, τόσο του δυτικού τμήματος της χώρας όσο και του ανατολικού.

Το Μέσο Libya Review ανέβασε στο Twitter φωτογραφία του επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας με τον Ντμπέιμπα. Επίσης διακινήθηκε η πληροφορία ότι ο Μπερνς θα συναντούσε και τον «πολέμαρχο» του αντιπάλου δέους, τον ηγέτη της Κυρηναϊκής στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η Corriere della Sera –πάντα ενημερωμένη για τα λιβυκά ζητήματα, που ενδιαφέρουν οικονομικοπολιτικά την Ιταλία– επιβεβαίωσε την πληροφορία και μάλιστα έγραψε ότι η συνάντηση με τον Χαφτάρ έγινε ήδη.

Το ζητούμενο των επαφών, από αμερικανική ςπλευράς βέβαια, ήταν η σύμπλευση και των τριών μερών στα κεφαλαιώδη ζητήματα που αφορούν τη χώρα, τη Μέση Ανατολή και τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ετσι η ατζέντα του Μπερνς περιαλάμβανε την ισλαμιστική τρομοκρατία και την αντιμετώπισή της, τα ορυκτά καύσιμα (το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο) και τις σχέσεις της μελλοντικής Λιβύης με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι στον λιβυκό εμφύλιο οι ρώσοι μισθοφόροι Wagner πολέμησαν στο πλευρό του Χαφτάρ εναντίον των ισλαμιστικών πολιτοφυλακών και των τζιχαντιστών που έφερε από τη Λιβύη η Τουρκία.

Φυσικά, από την εμπλοκή της στο Λιβυκό η Ρωσία προσδοκά οφέλη σε γεωπολιτικό επίπεδο όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στη Λιβύη.

Οι Ιταλοί σημείωσαν ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης παρέδωσε προσφάτως στις ΗΠΑ έναν πρώην μυστικό πράκτορα που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροσκάφος της Pan Am στο Λόκερμοι, τον Δεκέμβριο του 1988. Και ότι υπάρχει αμερικανική πίεση για να εξασφαλιστεί η έκδοση του τότε αρχηγού πληροφοριών Αμπντουλάχ αλ Σενούσι, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» εκείνης της τρομοκρατικής πράξης.