Οι λεπτομέρειες της συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ-Φατάχ αλ Σίσι και τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή μιας νέας σελίδας στις σχέσεις των δύο πλευρών.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Σαρμ ελ-Σέιχ της Αιγύπτου στην 28η επέτειο των Συμφωνιών του Οσλο που θα έφερναν την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους. Αλλά και λίγες ημέρες πριν από την μεγάλη εβραϊκή γιορτή του Γιομ Κιπούρ: μισό αιώνα πριν, μια τέτοια ημέρα, το Ισραήλ είχε βρεθεί στη θέση να υπερασπιστεί τα εδάφη του έναντι του αιγυπτιακού και του συριακού στρατού.
Οι λεπτομέρειες δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον Αμος Χαρέλ, σχολιαστή της Haaretz, ούτε και το εμφανώς καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αίγυπτος ενημέρωσε επισήμως για την επίσκεψη, αν και το Ισραήλ είχε περιοριστεί σε λιγότερα. Παλαιότερα, το Ισραήλ ήταν σιωπηλό· πολλές συναντήσεις μεταξύ του αιγύπτιου προέδρου και του Μπένιαμιν Νετανιάχου σε αιγυπτιακό έδαφος είχαν κρατηθεί μυστικές.
Οι δύο χώρες, σύμμαχες από το 1979, ήλθαν πιο κοντά την τελευταία δεκαετία, αν και αυτό κρατήθηκε στο παρασκήνιο.
Η Αίγυπτος, εξηγεί ο αρθρογράφος της Haaretz, θέλει να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ενδεχομένως και μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ και Αιγύπτου (η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Κάιρο). Οι καλές σχέσεις Αιγύπτου και Ισραήλ μπορούν με τη σειρά τους να δώσουν πόντους στην Αίγυπτο στα μάτια των ΗΠΑ.
Μπροστά σε μια σειρά περιστατικών ασφαλείας, τα οποία εν μέρει σχετίζονται και με την θεαματική απόδραση των παλαιστίνιων μαχητών, η αντίδραση του Ισραήλ ήταν σχετικά συγκρατημένη και όχι πάντα στρατιωτική. Ο αυτοπεριορισμός σχετίζεται και με τις κινήσεις μεσολάβησης της Αιγύπτου.
Ωστόσο, η Χαμάς επιμένει -όπως το βλέπει η ισραηλινή πλευρά- να συντηρεί την ένταση, κάνοντας το Ισραήλ μάλλον απαισιόδοξο για τις προοπτικές μεσολάβησης. Προβλέπουν μάλιστα τα ανώτατα κλιμάκια γύρω από τον πρωθυπουργό Μπένετ και νέο κύκλο έντασης που με τη σειρά του θα καθιστούσε αναγκαία μια νέα αιγυπτιακή μεσολάβηση.