Δύο από τα τρία παιδιά της οικογένειας Μπροντρούχ, συναντούν τον σκύλο τους στο νοσοκομείο της Πετάχ Τίκβα έπειτα από 52 ημέρες αιχμαλωσίας | Schneider Children's Medical Center of Israel/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Τι έζησαν οι όμηροι στη Γάζα – μαρτυρίες

Λίγο φαγητό, ύπνος σε πλαστικές καρέκλες και «φρικαλεότητες»: Τα κομμάτια του παζλ για τις 50 φρικτές ημέρες που πέρασαν στα χέρια των τρομοκρατών οι απαχθέντες μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους από τους συγγενείς τους
Protagon Team

Επέζησαν με ρύζι και ψωμί και κοιμούνταν όσο καλύτερα μπορούσαν πάνω σε πλαστικές καρέκλες και παγκάκια.

Τουλάχιστον ένας άνδρας προσπάθησε να ξεφύγει από τους απαγωγείς του όταν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή προκάλεσε την κατάρρευση του κτιρίου στο οποίο βρισκόταν.

Ενα νεαρό αγόρι κράτησε ημερολόγιο με την εμπειρία του.

Οι ιστορίες των ομήρων που απήγαγε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έρχονται στο φως αργά και αποσπασματικά, καθώς δεκάδες γυναίκες και παιδιά, καθώς και ξένοι εργάτες, απελευθερώθηκαν τις τελευταίες ημέρες και επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Για τις οικογένειες των ομήρων, η σιωπή των αγαπημένων τους προσώπων επί επτά ολόκληρες εβδομάδες ήταν βασανιστική. Τώρα, καθώς κάποιοι ξαναβρίσκονται μαζί, νέες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν και αθέατες πληγές να εξεταστούν.

Οι περισσότεροι από τους απελευθερωμένους ομήρους νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, μακριά από τα βλέμματα των μέσων ενημέρωσης και μιας συγκλονισμένης χώρας, που εξακολουθεί να αναζητά απαντήσεις, όπως σημειώνει η Washington Post.

Τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι συγγενείς των πρώην ομήρων μίλησαν στα ΜΜΕ δίνοντας κάποιες πληροφορίες για το τι πέρασαν οι αγαπημένοι τους στα χέρια των τρομοκρατών.

Οι ψυχολόγοι έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πίεση για πληροφορίες από τους πρώην ομήρους, αναφέροντας τον κίνδυνο επανατραυματισμού.

Ισραηλινός στρατιώτης προσπαθεί να διασκεδάσει δύο αγόρια που μόλις έχουν απελευθερωθεί και κατευθύνονται στο Ισραήλ με ελικόπτερο / Israel Defense Forces/Handout via REUTERS

Οι αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι, ξεριζώθηκαν από τις οικογένειές τους όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς σκότωσαν αγαπημένα πρόσωπα και γείτονες, μερικές φορές μπροστά τους.

«Κάποιοι από αυτούς αποφάσισαν να μείνουν περισσότερο στο νοσοκομείο προκειμένου να διαχειριστούν τα γεγονότα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιτάι Πεσάχ, διευθυντής του νοσοκομείου παίδων Σάφρα του Ιατρικού Κέντρου Σέμπα.

«Είμαστε επίσης εκτεθειμένοι σε πολύ δύσκολες, επώδυνες, περίπλοκες ιστορίες για την αιχμαλωσία. Παρά την αισιόδοξη εμφάνισή τους, η περίοδος της αιχμαλωσίας ήταν δύσκολη και σύνθετη και θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές», σημείωσε.

Ενας 12χρονος έζησε «φρικαλεότητες» στη Γάζα

Ο 12χρονος γαλλοϊσραηλινός Εϊτάν Γιαχαλόμι, ένας από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, έζησε «φρικαλεότητες» στη διάρκεια της ομηρείας του, είπε σήμερα η θεία του στο γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, προσθέτοντας ότι ο νεαρός δέχθηκε χτυπήματα από παλαιστίνιους «πολίτες».

Νωρίτερα σήμερα, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά είχε δηλώσει στο ραδιοσταθμό RTL πως οι τρεις ανήλικοι Γάλλοι, που απελευθερώθηκαν, φαίνονται καλά σωματικά, αν και έκανε λόγο για το «ψυχολογικό σοκ» που συνδέεται με τη μακρά κράτησή τους.

«Ο Εϊτάν έζησε φρικαλεότητες εκεί πέρα», είπε η Ντέμπορα Κοέν στο BFMTV. «Όταν έφθασε στη Γάζα, πολίτες τον χτύπησαν», «χτυπήθηκε στην είσοδο της Γάζας» ενώ «είναι ένα 12χρονο παιδί», πρόσθεσε βασισμένη στις συνομιλίες της με τη μητέρα του ανιψιού της.

Ο 12χρονος Εϊτάν Γιαχαλόμι και η μητέρα του, στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, το πρωί της Τρίτης / Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

«Η Χαμάς τον υποχρέωσε να κοιτάει» τις βαναυσότητες που διέπραξαν και κινηματογράφησαν οι τρομοκράτες στις 7 Οκτωβρίου, υποστήριξε. «Κάθε φορά που ένα παιδί έκλαιγε, το απειλούσαν με όπλο για να σωπάσει», συνέχισε η Κοέν.

«Ήθελα να ελπίζω πως τον μεταχειρίζονταν καλά (τον Εϊτάν). Προφανώς όχι. Είναι τέρατα», πρόσθεσε η θεία του.

«Χθες ήμασταν τόσο χαρούμενοι (για την απελευθέρωσή του). Όμως τώρα που τα ξέρω αυτά, ανησυχώ. Ο πατέρας του βρίσκεται ακόμα εκεί πέρα», είπε.

«Πώς μπορεί κανείς να αισθάνεται καλά έπειτα από μια εμπειρία όπως αυτή; Έχει μακρύ δρόμο να διανύσει», πρόσθεσε. «Είναι ένα ήσυχο παιδί. Θα του πάρει καιρό να βγάλει τα συναισθήματά του».

Συνέντευξη Τύπου των συγγενών

Σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, οι οικογένειες αρκετών πρώην ομήρων δήλωσαν ότι οι αγαπημένοι τους δεν είχαν ακόμη κατανοήσει πλήρως πόσο μεγάλη συγκίνηση και κινητοποίηση προκάλεσε η απαγωγή τους στο Ισραήλ και στον υπόλοιπο κόσμο.

Προς το παρόν, βρίσκονται στην προστατευτική αγκαλιά ενός μικρού κύκλου συγγενών τους, ανέφερε η Post.

Η 85χρονη Γιάφα Αντάρ μετρούσε κάθε μία από τις περισσότερες από 50 ημέρες αιχμαλωσίας της και δεν έχασε ποτέ την ελπίδα ότι τελικά θα επέστρεφε στο Ισραήλ, δήλωσε η εγγονή της Αντβα. «Είμαι τόσο περήφανη που είμαι εγγονή της», είπε.

Η 17χρονη Αγκάμ Γκόλντστιν-Αλμόκ κλαίει στην αγκαλιά συγγενή της μετά την απελευθέρωσή της / Schneider Children’s Medical Center of Israel/Handout via REUTERS

Η Αντάρ και η 54χρονη Κέρεν Μουντέρ επέστρεψαν πολύ πιο αδύνατες από πριν, είπαν οι συγγενείς τους. «Ετρωγαν, αλλά όχι τακτικά και όχι πάντα», δήλωσε ο Μεράβ Μορ Ραβίβ, ξάδελφος της Μουντέρ. Αυτή και η 78χρονη μητέρα της, Ρουθ, που ήταν επίσης όμηρος, είχαν χάσει μεταξύ 13 και 17 κιλά.

Κοιμόντουσαν σε σειρές από τρεις καρέκλες δεμένες μεταξύ τους, σαν παγκάκια σε αίθουσα αναμονής, και έπρεπε να χτυπήσουν την πόρτα για να κερδίσουν την προσοχή των απαγωγέων τους όταν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Η αναμονή μερικές φορές όμως, διαρκούσε αρκετές ώρες, είπαν.

Παρά τα όσα πέρασαν, οι περισσότεροι από τους ομήρους που επέστρεψαν, φάνηκε να βρίσκονται σε σταθερή φυσική κατάσταση. Ο Εγιάν Νούρι, ο ανιψιός της Αντίνα Μόσε, 72 ετών, που απελευθερώθηκε την Παρασκευή, δήλωσε ότι η θεία του «έπρεπε να προσαρμοστεί στο φως του ήλιου» επειδή «βρισκόταν σε απόλυτο σκοτάδι» για εβδομάδες, ανέφεραν οι Times of Israel.

Τις πρώτες ημέρες της αιχμαλωσίας των ομήρων, οι συγγενείς εντόπισαν ορισμένους μέσα στη Γάζα μέσα από το GPS στα έξυπνα ρολόγια ή τα iPhone τους. Το πού βρίσκονταν μετά από αυτό παραμένει άγνωστο.

Η Χαμάς είχε δηλώσει ότι οι όμηροι κρατούνταν στο τεράστιο δίκτυο σηράγγων της οργάνωσης που περνάει κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Δύο όμηροι, μία γυναίκα και ένα κορίτσι, στο κέντρο υποδοχής των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, λίγο μετά την απελευθέρωσή τους /Israeli Defense Forces/Handout via REUTERS

Σε συνέντευξή της στο ισραηλινό κανάλι 12, η Ραβίβ είπε ότι τα μέλη της οικογένειάς της κρατούνταν πάνω και κάτω από το έδαφος -μερικές φορές φυλάσσονταν από ενόπλους, είπε, ενώ άλλες φορές ήταν λιγότερο σαφές.

«Δεν ξέρουν πού βρίσκονταν, άνθρωποι τους παρακολουθούσαν». Ανάμεσά τους υπήρχαν άτομα που μιλούσαν εβραϊκά, είπε.

Ο εννιάχρονος γιος της Μούντερ, ο Οχάντ, πέρασε τα γενέθλιά του στην αιχμαλωσία, όπως και άλλα παιδιά.

Μετά από μια χαρούμενη επανασύνδεση με τους φίλους του, ένας από αυτούς είπε στο ισραηλινό Walla News ότι το αγόρι κρατούσε ημερολόγιο στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, αλλά το άφησε στη Γάζα. Η μητέρα του φοβήθηκε ότι η ύπαρξή του θα μπορούσε να τον θέσει σε κίνδυνο, σημείωσε η αμερικανική εφημερίδα.

Οι οικογενειακές μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι οι όμηροι ήταν απομονωμένοι και αποκομμένοι από τον έξω κόσμο. Ορισμένοι δεν γνώριζαν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων με τα οποία βρίσκονταν όταν απήχθησαν, στις 7 Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξή της στο δημόσιο ραδιόφωνο του Καν, η Ελενα Μαγκίντ, η θεία του ρωσο-ισραηλινού ομήρου Ρόνι Κριβόι, ο οποίος απελευθερώθηκε την Κυριακή, δήλωσε ότι ο 25χρονος είχε καταφέρει κάποια στιγμή να ξεφύγει από τους απαγωγείς του εν μέσω αεροπορικής επιδρομής και σφοδρών μαχών.

«Κατάφερε να διαφύγει μετά την κατάρρευση του κτιρίου και για λίγες ημέρες κρύφτηκε, μόνος του. Δεν ήξερε όμως πού βρισκόταν ούτε προς τα πού να πάει. Στο τέλος, οι κάτοικοι της Γάζας τον βρήκαν και τον έφεραν πίσω στους τρομοκράτες».

Ο Ρόνι Κριβόι ετοιμάζεται να μπει στο όχημα του Ερυθρού Σταυρού / Hamas Military Wing/Handout via REUTERS

Δεν είναι σαφές πόσοι από τους ομήρους είναι ακόμη ζωντανοί. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κάποιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αλλά δεν έχουν προσκομίσει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς τους. Μία όμηρος που είχαν ανακοινώσει ότι είχε σκοτωθεί, επέστρεψε σώα στο Ισραήλ.

Μία νεαρή όμηρος, φαίνεται το βράδυ του Σαββάτου με πατερίτσες σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς.

Τη Δευτέρα, τηλεοπτικά πλάνα έδειξαν τον 11χρονο Γιουβάλ Ενγκελ να φεύγει από τη Γάζα σε αναπηρικό καροτσάκι.

Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, η οικογένεια της Ελμα Αβραχαμ, η οποία απελευθερώθηκε την Κυριακή, δήλωσε ότι η 84χρονη χρειαζόταν άμεση ιατρική φροντίδα και βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

«Η μητέρα μου υπέφερε από σοβαρή ιατρική παραμέληση. Δεν της δόθηκαν σωτήρια φάρμακα», δήλωσε η κόρη της, στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Soroka, στο νότιο Ισραήλ.

Η ίδια επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία παρέλαβε τους ομήρους από την Χαμάς: «Φαίνεται ότι την εγκατέλειψαν δύο φορές –μία φορά στις 7 Οκτωβρίου και άλλη μία από όλες τις οργανώσεις που υποτίθεται ότι θα τη βοηθούσαν».

Ενώ σχεδόν 70 όμηροι έχουν πλέον απελευθερωθεί, περισσότεροι από 160 πιστεύεται ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε αιχμαλωσία. Οι οικογένειες δηλώνουν ότι δεν θα ησυχάσουν μέχρι όλοι οι όμηροι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.