Quartz
Εκπλήξεις/ Τι ενώνει τους δισεκατομμυριούχους;
Τι κοινό έχουν μεταξύ τους, εκτός από πολλά δισεκατομμύρια, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ουόρεν Μπάφετ, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ο Ελον Μασκ και η Οπρα Γουίνφρεϊ; Είναι όλοι τους τρομεροί βιβλιοφάγοι. Και αποδίδουν την επιτυχία τους σε αυτό τους το πάθος.
Ο Μπάφετ, αμερικανός επενδυτής γνωστός και ως «ο μάντης της Ομαχα», είχε δηλώσει κάποτε ότι το κλειδί της επιτυχίας του το οφείλει σε μια στοίβα από βιβλία. «Διαβάστε κάθε μέρα 500 σελίδες. Έτσι κατακτάς τη γνώση. Ολοι μπορείτε να το κάνετε, αλλά στοιχηματίζω ότι λίγοι από εσάς θα το πραγματοποιήσουν». Είναι μια συνήθεια, αναφέρει το Quartz, που απέκτησε στο ξεκίνημα της καριέρας του όταν και αφιέρωνε το 80% της καθημερινότητάς του, διαβάζοντας ανελλιπώς 600 με 1000 σελίδες ημερησίως.
Αλλά δεν είναι ο μόνος που το κάνει. Ο Μπιλ Γκέιτς διαβάζει περίπου 50 βιβλία τον χρόνο. Ένας άλλος βιβλιοφάγος, ο Έλον Μασκ, όταν τον ρωτούν πώς έμαθε να κατασκευάζει πυραύλους απαντά απλά : «Διάβασα βιβλία». Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, πάλι, είχε αποφασίσει από το 2015 και μετά να διαβάζει ένα βιβλίο κάθε δυο εβδομάδες. Η Οπρα Γουίνφρεϊ βρήκε τη θέση στη λέσχη των βιβλιοφάγων επιλέγοντας κάθε μήνα ένα απ’ τα αγαπημένα της βιβλία για να το διαβάσει και μετά να το σχολιάσει μαζί με τα μέλη του Book Club της.
Από μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.200 ατόμων τα οποία θεωρούνται επιτυχημένα προέκυψε ότι το διάβασμα ήταν ένα κοινό στοιχείο ανάμεσά τους. Η επιτυχία όμως των δισεκατομμυριούχων δεν προέρχεται από την ανάγνωση περιοδικών, μυθιστορημάτων και ταμπλόιντ, αλλά από το στοχευμένο διάβασμα εκπαιδευτικών εκδόσεων, ενώ όπως φαίνεται έχουν ιδιαίτερη αδυναμία και σε βιογραφικά ή αυτοβιογραφικά κείμενα επιφανών προσώπων που γίνονται και η βασική πηγή της έμπνευσής τους.
Φωτό: Οι βιβλιοφάγοι! Από αριστερά Μπιλ Γκέιτς, Γουόρεν Μπάφετ, Ελον Μασκ, Μαρκ Ζάκερμπεργκ και Οπρα Γουίνφρεϊ. Πηγή: Creative Protagon
Politico
Διλήμματα/ Ψάρι και τουρίστες ή πετρέλαιο;
Αντε και το βρίσκεις το πετρέλαιο στα χωρικά σου ύδατα. Τι κάνεις; Τρυπάς για να το βγάλεις με τον κίνδυνο όμως να βλάψεις την αλιεία και τον τουρισμό; Ή προστατεύεις τις δυο βασικές σου βιομηχανίες αφήνοντας τον μαύρο χρυσό εκεί που βρίσκεται; Με το δίλημμα αυτό, γράφει το Politico, έχει έρθει αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η Πορτογαλία. Και φυσικά δεν είναι εύκολη η επιλογή. Γιατί από τη μία πλευρά είναι οι αλιείς, οι τουριστικές υπηρεσίες και οι οικολόγοι που αντιδρούν. Από την άλλη, όμως, υπάρχει μια βρετανική έκθεση που λέει ότι εάν εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματά της, η Πορτογαλία θα γινόταν πλουσιότερη κατά 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Στο μεταξύ, πιέζουν και οι μνηστήρες: οι πορτογαλικές Partex Oil & Gas και Galp, η τεξανή Cosmos Energy, η ιταλική Eni. Το δίλημμα είναι μεγάλο. Και να φανταστεί κανείς ότι στην Πορτογαλία δεν υπάρχουν πολιτικοί να κάνουν σπέκουλα με τους «υδατάνθρακες».
Φωτό: Μα τη θυσιάζεις τέτοια ομορφιά; Πηγή:Shutterstock / Pawel Kazmierczak
Corriere della Sera (έντυπη έκδοση)
Μυστήρια/ Πού είναι ο βουδιστής μοναχός;
Πού στο καλό βρίσκεται ο Φρα Νταμακάγιο, ο χαρισματικός βουδιστής μοναχός που τον αναζητούν οι αρχές της Ταϊλάνδης για απάτη και ξέπλυμα εκατομμυρίων δολαρίων; Παρά το κυνήγι που έχει εξαπολυθεί εδώ και μήνες, δεν έχει εντοπιστεί ούτε μισό ίχνος του 73χρονου ηγούμενου ενός ναού στα βόρεια της Μπανγκόνγκ που, σύμφωνα με την Corriere della Sera, είναι δέκα φορές όσο το Βατικανό. Εκεί συγκεντρώνονται κάθε βδομάδα πολλοί από τα τρία και πλέον εκατομμύρια των οπαδών του για να κάνουν διαλογισμό και τάματα. Ένα (πλούσιο) κράτος εν κράτει, το οποίο το οποίο το στρατιωτικό καθεστώς της Ταϊλάνδης θεωρεί «απειλή για την εθνική ασφάλεια».
Ο ηγούμενος δεν ήταν πάντα άφαντος. Αλλά γλίτωσε τη σύλληψη πριν από έναν χρόνο όταν το πλήθος των πιστών όρθωσε τα στήθη του. Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι Αρχές επανήλθαν με 4.000 αστυνομικούς που εισέβαλαν στον ναό ψάχνοντας ακόμη και τη μικρότερη γωνιά. Και τι βρήκαν κάτω από τις κουβέρτες στο κρεβάτι του κελιού του; Μαξιλάρια που είχαν τοποθετηθεί για να φαίνεται ότι ο ίδιος κοιμόταν. Ο βουδιστής μοναχός λέει από την πλευρά του ότι έχει τεθεί στο στόχαστρο των Αρχών για πολιτικούς λόγους. Και εκτός από Βούδας παραμένει και άφαντος.
Φωτό: Σαν να ψάχνεις ψύλλους στ’ άχυρα. Πηγή: Corriere della Sera
The New York Times
Ερευνα/ Η γλυκιά εκδίκηση των σινγκλ
Το λένε εδώ και χρόνια ότι ο γάμος κάνει καλό στην υγεία γιατί μας κάνει να αισθανόμαστε περισσότερο ασφαλείς και τα λοιπά και τα λοιπά. Ολοι; Oχι ακριβώς. Η κοινωνιολόγος Μπέλα ΝτεΠάουλο δίνει τη δική της μάχη όλα αυτά τα χρόνια για υπερασπιστεί τους σινγκλ και να τους δώσει πίσω τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Και να που τώρα ενισχύονται τα επιχειρήματά της με μια έρευνα που διήρκησε 16 ολόκληρα χρόνια και βασίστηκε σε ένα δείγμα 11.000 Ελβετών. Σύμφωνα με την αμερικανίδα κοινωνιολόγο, το ατού της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι συγκρίνει παντρεμένους με ανύπαντρους για να αξιολογήσει τον γάμο, ενώ στην εξίσωση μπήκαν και οι χωρισμένοι.
Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι υπάρχει η ευνοϊκή στάση απέναντι στον γάμο είναι προϊόν μιας «ιδεολογίας», η οποία έχει αρχίσει και συγκρούεται όλο και περισσότερο με την πραγματικότητα. «Σήμερα οι ανύπαντροι είναι περίπου όσοι και οι παντρεμένοι, ενώ οι άνθρωποι σήμερα περνούν περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής τους ως ανύπαντροι παρά ως παντρεμένοι» λέει η ΝτεΠάουλο, συγγραφέας κι ενός βιβλίου με τίτλο «Singled Out: How Singles Are Stereotyped, Stigmatized and Ignored, and Still Live Happily Ever After». Και θύματα στερεοτύπων και στιγματισμένοι και αντιμέτωποι με την αδιαφορία, δηλαδή. Αλλά επιτέλους, λέει στους New York Times η κοινωνιολόγος, «ελεύθεροι από τον μύθο του γάμου, μπορούμε πλέον να ακολουθήσουμε ο καθένας το μονοπάτι που του ταιριάζει». Αμήν.