Επικαιρότητα

Τι έκανε ο Μητσοτάκης και τι θέλει να κάνει ακόμα

Η κυβέρνηση, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πρακτικά, διαχειρίζεται κρίσεις. Ξεκίνησε με τον Εβρο, μετά ήρθε ο κορονοϊός και κάπου ενδιάμεσα στα lockdown, η κρίση με το Ορούτς Ρεις. Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για τον Πρωθυπουργό παραμένει το ίδιο με όταν πρωτομπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου: να αφήσει ένα απτό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα
Protagon Team

Πριν από δύο χρόνια, τέτοια μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξυπνούσε γνωρίζοντας ότι εκείνο το βράδυ θα ήταν το σπουδαιότερο στην ως τότε πολιτική του καριέρα. Μερικές ώρες μετά και ενώ το μόνο που πραγματικά παιζόταν εκείνη την ημέρα ήταν το ποσοστό της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης κατέβαινε στο ισόγειο της οδού Πειραιώς για να κάνει τη νικητήρια δήλωση του, όντας αυτοδύναμος πρωθυπουργός. Ο προσεκτικός παρατηρητής του χώρου θα έβλεπε τη σύζυγό του Μαρέβα, τον γιο του Κωνσταντίνο δακρυσμένο και τη μικρή Δάφνη μάλλον ενθουσιασμένη. Οι συνεργάτες του ήταν επίσης στο ίδιο δωμάτιο, αντιλαμβανόμενοι ότι είχε φτάσει το τέλος της διαδρομής. Και η αρχή μιας άλλης.

Κανείς από τους παριστάμενους εκείνης της ιστορικής βραδιάς δεν μπορούσε να φανταστεί πώς θα εξελισσόταν η διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Το σχέδιο ήταν εντελώς διαφορετικό: μια ομάδα, στην οποία συμμετείχαν και σημερινοί υπουργοί, όπως ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Aκης Σκέρτσος ή ο Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτός των τότε συνεργατών του κ. Μητσοτάκη (Γρηγόρης Δημητριάδης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Γιώργος Μυλωνάκης, Στέλιος Πέτσας, Κωνσταντίνος Ζούλας κ.α.) είχε εκπονήσει τόσο τους βασικούς άξονες διακυβέρνησης και τις πρώτες μεταρρυθμίσεις, όσο και το σύστημα παρακολούθησης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Crisis management

Oπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, πρακτικά, διαχειρίζεται κατά μεγάλο βαθμό κρίσεις. Ξεκίνησε, μάλλον αιφνιδιαστικά, με την «πολεμική» κρίση του Έβρου και την απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων, με όπλο μετανάστες. Αμέσως μετά, ήρθε ο κορονοϊός και το πρωτοφανέρωτο lockdown. Όταν τα πράγματα κάπως χαλάρωσαν, ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα, και ενώ η κυβέρνηση παρέμενε σε εγρήγορση λόγω του τουρισμού, η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει, με το Ορούτς Ρεις, τη μακροσκελέστερη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και από το φθινόπωρο και μετά, ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, με το δεύτερο και το τρίτο lockdown, ενώ ακόμα και τώρα η κυβέρνηση παραμένει σε mode διαχείρισης κρίσης, με το βλέμμα στη μετάλλαξη Delta.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, επιμένουν ότι η διαχείριση κρίσεων δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρουν, δρομολογήθηκαν η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με ουσιώδεις τροποποιήσεις στο νόμο Κατρούγκαλου, η μόνιμη μείωση των φόρων, η στήριξη των οικογενειών με την ενίσχυση των 2.000 ευρώ και το αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, αλλά και των πιο αδύναμων, η αναβάθμιση του ΕΣΥ, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός με αιχμή το gov.gr, η απολιγνιτοποίηση και η προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ακόμα, αυτές τις μέρες προωθούνται δύο αμιγώς μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια: το νέο σχολείο της Νίκης Κεραμέως, με την παροχή ουσιωδών ακαδημαϊκών ελευθεριών στη σχολική μονάδα, αλλά και το νομοσχέδιο του Πάνου Τσακλόγλου για τη νέα επικουρική ασφάλιση. Την ίδια ώρα, το Επιτελικό Κράτος, ως μοντέλο διακυβέρνησης λειτουργεί

Τα επόμενα 2 χρόνια

Τα πεπραγμένα της κυβέρνησης συμπυκνώνονται, ως τώρα, σε 193 νομοσχέδια και βεβαίως το σχέδιο Ελλάδα 2.0 για τη διαχείριση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ρεαλιστικά, η υλοποίηση αυτού του σχεδίου είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση του επόμενου διαστήματος, ως τις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης θα δρομολογήσει την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη, αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια υγεία. Εξ ου και στα δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της ΝΔ επιλέγει να βρεθεί στα εγκαίνια του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. Μάλιστα, όταν τελειώσει η πανδημία και το ΕΣΥ μπει σε πιο ασφαλή νερά, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών να πει τι πήγε και τι δεν πήγε καλά στο ΕΣΥ, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες αναπροσαρμογές.

Ρεαλιστικά, πάντως, το κεντρικό στοίχημα του Πρωθυπουργού παραμένει το ίδιο με όταν πρωτομπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου: να αφήσει η κυβέρνηση του ένα απτό μεταρρυθμιστικό αποτύπωμα, το οποίο θα είναι εύκολα μετρήσιμο για τους πολίτες, πέρα από τη διαχείριση κρίσεων. Αυτό θα είναι και το στρατηγικό πρόταγμα του επόμενου διαστήματος, όσο και αν η πανδημία αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.