Στη σκιά της δήλωσής του περί συμμετοχής της Τουρκίας «στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Αττάλεια, με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Στην ατζέντα βρέθηκαν το Κυπριακό, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Διπλωματικές πηγές, έκαναν λόγο για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό εντάσεται και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση.
Οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στις κοινές του δηλώσεις με τον τούρκο ομολογό του. Θελήσαμε να προχώρησουμε τη θετική ατζέντα, συμπλήωσε.
Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμφώνησε ότι θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή.
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αίσθηση προκάλεσε στην Αθήνα η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, περί συμμετοχής της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.
«Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία, η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο. Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά την συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».
Στην κοινή συνέντευξη των δύο ΥΠΕΞ στην Αττάλεια, μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ευχαρίστησε τον έλληνα ομόλογό του για την ανωτέρω δήλωσή του.
«Όσον αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων ο Γιώργος είπε ότι δεν θα πρεπει να αποκλειστεί η Τουρκία. Τον ευχαριστούμε για το θετικό μήνυμά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αγκυρας ότι «κανένα προτζεκτ στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό» (σε μία αιχμή για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ υπό την προστασία των Αμερικανών).
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, δεν μπορούν να φτάσουν κάπου αποκλείοντας την Τουρκία», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.
Με τη σειρά του ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι «στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές» (σ.σ. και το οποίο επιμένει να μην αναγνωρίζει η Αγκυρα). Παράλληλα όμως, δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Ελλάδα στο θέμα της ενέργειας έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Κύπρου.
ΝΔ: «Τρομακτική η δήλωση Κατρούγκαλου»
Αμεση ήταν αντίδραση από τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος σε δηλώσεις του στον «Θέμα FM», ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα υποννοεί στην επίμαχη δήλωσή του ο κ. Κατρούγκαλος.
«Είμαστε σε πολιτική αποδρομή, με μια κυβέρνηση που ξέρουμε ότι θα χάσει σίγουρα τις εκλογές. Θα απαιτήσουμε απαντήσεις για να μάθουμε τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό», υπογράμμισε, για να συμπληρώσει:
«Δεν πρέπει να τα δικαιολογούμε όλα, πρέπει να ζητήσουμε αναστολή αυτής της ρητορείας της Τουρκίας, έστω και σε επίπεδο δημοσίων τοποθετήσεων. Η Τουρκία έχει σοβαρά ανοιχτά μέτωπα με το σύνολο του συστήματος. Έχει τριβές με τις ΗΠΑ λόγω της πολιτικής της με τα S-400, έχει ανοιχτό μέτωπο με το Ισραήλ και προβληματική συμπεριφορά με την Ελλάδα».
«Υπάρχει μια επίμονη πολιτική πρόκληση από τη γείτονα χώρα. Η Τουρκία απομόνωσε τον εαυτό της από τις εξελίξεις γιατί δεν αποδέχεται το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτές οι αρνήσεις την έχουν βάλει στο περιθώριο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει να πάρει μείζονες αποφάσεις, σε προεκλογική περίοδο. Δεν διαμορφόνωνται υγιείς εξελίξεις σε ένα περιβάλλον που καταδικάζεται από δυσπιστία. Η Τουρκία καταδίκασε τον εαυτό της και αρνείται να συμμετέχει από μόνη της στο παιχνίδι. Δεν πρέπει να αγνοείται η σταθερή τάση αποδυτικοποίησης της Τουρκίας και πού μπορεί να φτάσει αυτή η συμπεριφορά της», παρατήρησε ο κ. Κουμουτσάκος.
«Τρομακτική» χαρακτήρισε τη δήλωση Κατρούγκαλου ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βούτσης. Τέτοιου είδους δηλώσεις μας φοβίζουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Οσον αφορά το Κυπριακό, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι διαφωνούν για το καθεστώς των εγγυήσεων, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να λέει ότι «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων και της αποχώρησης των στρατευμάτων» κάνοντας λόγο για μια άτυπη συνάντηση στις 12 Απριλίου «για το πού βρίσκονται οι δύο πλευρές στο Κυπριακό».
«Στόχος», είπε, είναι «να ακούσουμε τις ιδέες της Τουρκίας για τον μηχανισμό της επόμενης ημέρας που θα αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων».
Για να ξεκινήσει νέα διαπραγμάτευση στην Κύπρο, τού απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρέπει να απφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευτούμε. «Δεν είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε συνομιλίες μόνο για να ξεκινήσουμε συνομιλίες αλλά για να υπάρξει αποτέλεσμα με μια λύση που θα μπορούν να αποδεχτούν οι δύο πλευρές».
Κόντρα υπήρξε τέλος και για το ζήτημα της μειονότητας στη Δ. Θράκη, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να μιλά ανοικτά ενώπιον του έλληνα ομολόγου του για «τουρκική μειονότητα».
«Μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως την προβλέπουν οι διεθνείς συνθήκες», ανέφερε από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι πρόκειται για έλληνες πολίτες «και έχουμε καθήκον να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους».