Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ γύρω από τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με την Ανγκελα Μέρκελ, και υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα λίγο πριν από αυτήν. Οι πληροφορίες που συγκέντρωσαν τα αμερικανικά Μέσα από διοικητικούς παράγοντες ήθελαν το αμερικανό πρόεδρο «να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του» στη γερμανίδα καγκελάριο για τον ηγετικό ρόλο της στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Οι δυο τους θα τα πουν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου λίγο προτού αρχίσει μία ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συνεργατών τους. Στο τέλος θα υπάρξει η κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία θα αποκρυσταλλωθούν οι συγκλίσεις στα μείζονα, αλλά, πιθανώς, και οι όποιες (δημοσιοποιούμενες) αποκλίσεις τους στα ελάσσονα.
Οι αξιωματούχοι πάντως ανέφεραν στα media των ΗΠΑ ότι οι ηγέτες, μετά τη συνάντησή τους, θα παρουσιάσουν τη «Διακήρυξη της Ουάσινγκτον» η οποία θα περιγράφει ένα κοινό όραμα για τη συνεργασία σε διεθνείς προκλήσεις, όπως και μία κοινή δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα αποτελέσματα που δίνει η δημοκρατική ηγεσία στον κόσμο. Θα ανακοινώσουν επίσης άλλες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου ενός «φόρουμ» το οποίο θα συζεύξει προσπάθεις Αμερικανών και Γερμανών από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, από την οικονομία, από το κλίμα, από την ενέργεια.
Ο Τζο και η Τζιλ Μπάιντεν θα φιλοξενήσουν τη Μέρκελ και τον σύζυγό της για δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Με την Χάρις για γεωπολιτική
Η πρώτη συνάντηση που είχε η Μέρκελ στις ΗΠΑ ήταν στο μπρέκφαστ που παρέθεσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις. Οι δύο κυρίες συζήτησαν «εσωτερικά και διεθνή ζητήματα, τις τρέχουσες προκλήσεις», όπως είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μάλιστα σχολιάζοντας την είδηση ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν αρκετούς θανάτους στη Γερμανία, η καγκελάριος τις χαρακτήρισε «πραγματική καταστροφή».
«Εδώ στην Ουάσινγκτον είμαι», είπε η Μέρκελ το πρωί της Πέμπτης, «αλλά οι σκέψεις μου γυρίζουν στους ανθρώπους στην πατρίδα μας. Βιώνουμε μία καταστροφή σε αυτές τις ώρες, μπορεί κανείς να μιλήσει και για τραγωδία. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες είναι πολύ ανεπαρκείς λέξεις για να το περιγράψουν αυτό που συνέβη, επομένως είναι όντως μία καταστροφή».
Στο Johns Hopkins για το κλίμα
Η γερμανίδα καγκελάριος έλαβε και τιμητικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Με την ευκαιρία αυτή ανέπτυξε τις θέσεις της για την κλιματική αλλαγή, αφού η συγκυρία των πλημμυρών της έδωσε το ερέθισμα: «Εχουμε όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πλημμύρες που βιώνουν κάποια τμήματα της Γερμανίας αυτή τη στιγμή και οι οποίες είναι πραγματικά δραματικές με πολλούς τραγικούς θανάτους, είναι ένα σχετικό παράδειγμα. Αν κοιτάξουμε τα ετήσια δεδομένα, τότε θα διαπιστώσουμε ότι πάντα υπήρχαν καταιγίδες και πλημμύρες, αλλά η συχνότητά τους είναι πλέον ανησυχητική και μας ωθεί να δράσουμε» είπε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την αναγόρευσή της σε επίτιμη διδάκτορα.
Η καγκελάριος τόνισε επίσης ότι «η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκόβη το φθινόπωρο πρέπει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τις δεσμεύσεις των χωρών απέναντι στον εαυτό τους. Είναι πάρα πολύ καλό νέο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επέστρεψαν και έχουν προτείνει αρκετά φιλόδοξους στόχους. Αυτό φυσικά αλλάζει εντελώς τον κόσμο, επειδή μία από τις μεγάλες χώρες που εκπέμπουν αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμμετέχει τώρα και επειδή θέτει υπό πίεση φυσικά και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και άλλων ανεπτυγμένων χωρών όπως η Ιαπωνία, για παράδειγμα».