Κατάργηση έκδοσης πιστοποιητικών, δυνατότητα ψηφιακής συναίνεσης και ψηφιοποίηση των εγγράφων που αφορούν τα οχήματα είναι μερικές από τις ρυθμίσεις που στοχεύουν κατά της γραφειοκρατίας και τις οποίες φέρνει στη Βουλή, πιθανότατα την Τρίτη, η κυβέρνηση.
Τα μέτρα εντάσσονται στο σχέδιο νόμου για το Digital Services Act, με το οποίο η Ελλάδα ενσωματώνει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τις λεγόμενες ενδιάμεσες υπηρεσίες, όπως οι μηχανές αναζήτησης, οι πάροχοι φιλοξενίας, τα online marketplaces και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι κανόνες εστιάζουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση παράνομων και επιβλαβών διαδικτυακών δραστηριοτήτων, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την προστασία των ανηλίκων και έχουν στόχο την ασφάλεια και αξιοπιστία του ψηφιακού περιβάλλοντος σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μέτρα κατά της γραφειοκρατίας
«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός του κράτους και η ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, χρειάζονται μια σύγχρονη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, φιλική προς τους πολίτες και το “επιχειρείν” που μειώνει διαρκώς τη γραφειοκρατία και εξοικονομεί πόρους. Με το σχέδιο νόμου για το “Digital Services Act” που φέρνουμε στη Βουλή, πέρα από τη θέσπιση σημαντικών μέτρων για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, εισάγουμε παρεμβάσεις, όπως η κατάργηση της έκδοσης πιστοποιητικών ή η δυνατότητα παροχής συναίνεσης μέσω του Gov.gr Wallet, με στόχο να βελτιώσουμε και να μεγιστοποιήσουμε την αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών του Δημοσίου. Θέλουμε καθημερινά να συμβάλλουμε στη ενδυνάμωση ενός ψηφιακού κράτους που μειώνει τη γραφειοκρατία, ακόμα και την ψηφιακή, σέβεται τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης»,δήλωσε στο αθηναϊκό πρακτορείο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ποιες είναι οι τέσσερις αλλαγές
Το σχέδιο νόμου προβλέπει κατάργηση της έκδοσης δικαιολογητικών για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, όσα δικαιολογητικά απαιτούνται για τη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών θα αντλούνται απευθείας από τους αρμόδιους φορείς του δημοσίου χωρίς να χρειάζεται πλέον να τα προσκομίζει ο πολίτης.
Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να δίνουν την συγκατάθεσή τους – μέσω του gov.gr-wallet – στους φορείς ώστε αυτοί να αντλούν δεδομένα που απαιτούνται για τις συναλλαγές με το δημόσιο. Θα μπορεί να γίνεται δεκτή από τους φορείς του δημόσιου τομέα και η υποβολή ψηφιακού αντιγράφου του δελτίου ταυτότητας, το οποίο θα αποθηκεύεται και σε μορφή αρχείου pdf και θα φέρει μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης.
Προβλέπεται ακόμη η ψηφιακή υπηρεσία «myAuto»μέσω της οποίας θα ψηφιοποιούνται όλα τα έγγραφα που σήμερα υπάρχουν στα ντουλαπάκια των αυτοκινήτων (άδεια κυκλοφορίας, δίπλωμα οδήγησης, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια αυτοκινήτου κ.λπ.). Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας , οι Αρχές θα έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες των οχημάτων και θα μπορούν να ελέγξουν κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας επαλήθευσης τα ψηφιακά έγγραφα.
Η κυβέρνηση προωθεί και το πρόγραμμα «Κουπόνι Συνδεσιμότητας Gigabit» («Gigabit Connectivity Voucher Scheme») με το οποίο θα παρέχεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ευρυζωνική σύνδεση με υπερυψηλές ταχύτητες. Πρακτικά, το πρόγραμμα επιχορηγεί την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης υπερ-υψηλής ταχύτητας παρέχοντας επιταγές (vouchers) που θα διατεθούν για την κάλυψη του κόστους απόκτησης ευρυζωνικής σύνδεσης υπερυψηλής ταχύτητας.