Στόχο για ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πτυχίο θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διατύπωσε σχετική πρόταση καλώντας τα πανεπιστήμια όλων των χωρών – μελών να το συζητήσουν.
Η πρόταση εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο συνεργασίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εντός ΕΕ, με την Κομισιόν να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση νομικών, διοικητικών και άλλων ζητημάτων και να ξεκαθαρίζει πως δεν αμφισβητείται η θεσμική αυτονομία και ακαδημαϊκή ελευθερία των πανεπιστημίων, ούτε οι αρμοδιότητες των κρατών-μελών και των περιφερειακών κυβερνήσεων στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Τα πανεπιστήμιά μας παρέχουν στους αποφοίτους στρατηγικές δεξιότητες για το μέλλον τους και λειτουργούν ως φάροι της ευρωπαϊκής ακαδημαϊκής αριστείας. Το ευρωπαϊκό πτυχίο είναι το επόμενο βήμα και θα δώσει τη δυνατότητα στα πανεπιστήμια να συνεργαστούν, προς όφελος των φοιτητών, των καθηγητών, των εργοδοτών και της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς, κατά την παρουσίαση της πρότασης.
Από πλευράς της, η Ιλιάνα Ιβάνο, Επίτροπος Καινοτομίας,Έρευνας, Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, ανέφερε: «Με το σχέδιο για ένα ευρωπαϊκό πτυχίο, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των φοιτητών μας, των πανεπιστημίων μας και του προσωπικού τους, των μελλοντικών εργοδοτών. Το όραμά μας είναι να κάνουμε την ευρωπαϊκή τριτοβάθμια εκπαίδευση ακόμη πιο ανταγωνιστική και διασυνδεδεμένη. Και να εξασφαλίσουμε τη θέση της Ευρώπης στον παγκόσμιο στίβο ταλέντων».
Τι είναι το ευρωπαϊκό πτυχίο
- Ενας νέος τύπος πτυχίου που θα απονέμεται από διακρατικά προγράμματα σπουδών στις βαθμίδες Bachelor, Master ή Διδακτορικού, με βάση ένα κοινό σύνολο κριτηρίων που θα συμφωνηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Θα αναγνωρίζεται αυτόματα παντού στην ΕΕ
- Τα πανεπιστήμια θα συμμετέχουν εθελοντικά στο θεσμό του ενιαίου πτυχίου
Γιατί χρειάζεται
Για τους φοιτητές
- Περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές σε πολλά πανεπιστήμια στην Ευρώπη
- Απλοποιημένες διαδικασίες για εργασία, με πτυχίο αναγνωρισμένο σε όλη την ΕΕ
Για τα πανεπιστήμια
- Διακρατικά προγράμματα σπουδών
- Διαπανεπιστημιακές συνεργασίες
- Αύξηση ανταγωνιστικότητας
Για τους εργοδότες
- Πιστοποιημένοι απόφοιτοι υψηλής ειδίκευσης
- Βελτίωση κινητικότητας εργαζομένων
Πώς θα εφαρμοστεί
Η Κομισιόν έχει προτείνει ήδη τη διαδικασία και τα κριτήρια, τα οποία θα τεθούν προς συζήτηση και έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ. Στη συνέχεια θα εκδοθούν κατευθυντήριες οδηγίες. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα επιλέξουν έαν θα συμμετέχουν και σε ποιες βαθμίδες σπουδών και οι χώρες – μέλη θα τροποποποιήσουν τη νομοθεσία τους για την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού πτυχίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να ενταχθούν είτε διακρατικά προγράμματα σπουδών είτε συνεργασίες πανεπιστημίων με τη δημιουργία ενός κοινού ιδρύματος.
Το πρόσχέδιο της Κομισιόν για το ενιαίο πτυχίο βασίζεται στην εμπειρία και τις διαδικασίες των προγραμμάτων Erasmus στα οποία συμμέτεχουν πάνω από 140 πανεπιστήμια σε όλη την ΕΕ.