Ο Bono είναι ο διάσημος τραγουδιστής των U2. Aγωνίζεται για την ισότητα των φύλων. Μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών. Πρόσφατα μάλιστα παρουσίασε το κίνημα «Η φτώχεια είναι σεξιστική», μία εκστρατεία που καλεί τους ηγέτες του κόσμου να θέσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια στο επίκεντρο των πολιτικών τους αποφάσεων. Κάτι διαφορετικό έχει από τους υπόλοιπους άνδρες, δεν εξηγείται αλλιώς. Ξεχωρίζει ως ένας από τους λίγους που δεν μπορούν να υπομείνουν την υποβάθμιση των γυναικών και κάνουν κάτι γι’ αυτό. Κάπως έτσι «πηδάει» στο ίδιο το στρατόπεδο των γυναικών και ξεχωρίζει ανάμεσα σε αυτές που έδωσαν έμπνευση το 2016.
Κάτι τέτοιο δεν υπαινίσσονται οι υπεύθυνοι του γυναικείου περιοδικού Glamour, επιλέγοντας για πρώτη φορά έναν άνδρα στην ετήσια λίστα τους με τις γυναίκες της χρονιάς; Το όνομα του 56χρονου ιρλανδού μουσικού των U2 ξεχώρισε ανάμεσα στο «Γκουέν Στεφάνι» (ο εκκεντρικός εαυτός της από το 1987 μέχρι το 2016), το «Σιμόν Μπάιλς» (19χρονη χρυσή ολυμπιονίκης της γυμναστικής) και το «Ασλεϊ Γκρέιχαμ» (καλλονή, plus size μοντέλο) και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις.
«Το γεγονός ότι ένας άνδρας που έχει την ευχέρεια να αγωνιστεί για οποιονδήποτε σκοπό σε αυτόν τον κόσμο, να κηρύξει τον δικό του αγώνα, ή κανέναν αγώνα, επιλέγει να εργαστεί, διαρκώς, μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα, εκ μέρους γυναικών είναι απίστευτα κουλ. Αξίζει την επικρότησή μας», εξήγησε για την επιλογή του περιοδικού η αρχισυντάκτρια, Σίντι Λέιβ.
Επομένως θέλουν να προβάλλουν το έργο του υπέρ των γυναικών ταυτίζοντάς τον, όμως, με μία γυναίκα. Κάποιος μπορεί να το παρεξηγήσει και να υποθέσει ότι μόνον μία γυναίκα θα αγωνιζόταν για τα δικαιώματα μίας γυναίκας! Οπως σχολίασε ο κωμικός συγγραφέας, Τρέιβον Φρι, στο Twitter, «ξέρει το Glamour ότι δίνοντας στον Μπόνο το βραβείο της γυναίκας της χρονιάς για την προσπάθειά του να λύσει τις πατριαρχικές δομές της κοινωνίας υποσκάπτει το όλο νόημα του βραβείου;».
Αλλη χρήστης του Twitter επεσήμανε σκωπτικά ότι «ανάμεσα σε 3,7 δισ. γυναίκες είναι μάλλον δύσκολο να βρεις μία που να αξίζει».
Ο ίδιος ο Μπόνο –τι να κάνει;- απάντησε ότι είναι ευγνώμων για την τιμή που του έγινε και ότι σίγουρα δεν του άξιζε. Επανέλαβε ότι οι άνδρες είναι κατά μεγάλο μέρος υπεύθυνοι για το πρόβλημα, «οπότε πρέπει να είμαστε και μέρος της λύσης».
Και η βετεράνος του CNN, Κριστιάν Αμανπούρ, στήριξε το όνομα Bono στη λίστα του Glamour. «Νομίζω ότι ο Bono είναι μία τέλεια επιλογή για αυτήν την πρώτη τιμητική θέση, γιατί ο 56χρονος μουσικός προσπαθεί να κάνει κάτι καλό όσο ασχολείται με τη μουσική», είπε η δημοσιογράφος.
Οπως και να’ χει, η επιλογή του περιοδικού πυροδότησε μία συζήτηση. Υπενθυμίζει επίσης ότι χωρίς τη συμβολή των ανδρών, δύσκολα θα αλλάξουν οι ισορροπίες ανάμεσα στα δύο φύλα. Οτι εκτός από τις Πατρίς Κούλος, Οπάλ Τομέτι και Αλίσια Γκάρζα, τις ιδρύτριες του κινήματος για τις «μαύρες ζωές» στις ΗΠΑ (Black Lives Matter), τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τη γεζίντι Νάντια Μουράντ που μάχεται το ISIS, υπάρχουν και άνδρες σταρ της μουσικής που αγωνίζονται για την ισότητα στην κοινωνία.