| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Τη δική του «επιτροπή ειδικών» φτιάχνει ο Τσίπρας

Μια ομάδα προσωπικοτήτων –ή και «αρίστων»– που θα συμβουλεύει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για τις προκλήσεις της μετά Covid εποχής συγκροτείται γύρω από τον πρόεδρο. Ποιοι θα την αποτελούν
Protagon Team

Σε μια προσπάθεια βελτίωσης του πολιτικού προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ –από την έξαλλη Αριστερά τού 2015 σε εκείνη μιας κάποιας αριστερής… αριστείας– ο Αλέξης Τσίπρας δημιουργεί γύρω του τη δική του «επιτροπή ειδικών». Βέβαια, αυτή η επιτροπή δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά με όλο το εύρος των προκλήσεων που αναδεικνύονται στη μετά Covid εποχή. Θα αποτελείται από περίπου 30 συμβούλους και όπως αποκάλυψε η «Καθημερινή της Κυριακής», θα έχει τον χαρακτήρα think tank.

Δουλειά της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Αντζολέτου, θα είναι να συνεργάζεται με την υφιστάμενη ομάδα με την οποία συνεννοείται σχεδόν καθημερινά ο κ. Τσίπρας και στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος, Τάκης Κορκολής, Ακρίτας Καϊδατζής, Ευάγγελος Αποστολάκης και Παυσανίας Παπαγεωργίου.

Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για μια ομάδα «αρίστων» γύρω από τον πρόεδρο, είναι και μια απάντηση στο τι εννοούσε ο κ. Τσίπρας όταν, μάλλον άστοχα, έκανε λόγο για «επιστήμονες κοινής αποδοχής», αναφερόμενος στην Επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία.

H «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσίευσε τα 16 πρώτα ονόματα τα οποία έχουν «κλειδώσει» για το think tank, μαζί με τα συνοπτικά βιογραφικά τους:

Οθωνας Ηλιόπουλος. Αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής και κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center, με μακρόχρονη πείρα στον σχεδιασμό, στη μελέτη και στην εκτέλεση στρατηγικών στην ιατρική εκπαίδευση και στη βιοϊατρική έρευνα.

Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Εντονα πολιτικοποιημένος, αναπληρωτής καθηγητής Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie (Paris VI), συντονίζει την ερευνητική ομάδα «Θρόμβωση και Καρκίνος» στο συγκεκριμένο ανώτατο ίδρυμα.

Ζαχαρούλα Τσιριγώτη. Είναι η πρώτη γυναίκα αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, με κομβικό ρόλο στη διαχείριση του Προσφυγικού το 2015. Πρόσφατα βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο Εσωτερικής Ασφάλειας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Δημήτρης Χριστόπουλος. Είναι κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και καθηγητής Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Παρίσι (2016-2019).

Κωστής Παπαϊωάννου. Εκπαιδευτικός που σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Ηταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διάνα Βουτυράκου. Ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός υπολογιστών με πολλές διακρίσεις στον τομέα της ρομποτικής, κατακτώντας την πρωτιά το 2018 στον παγκόσμιο διαγωνισμό στη Σαγκάη.

Θα επικεντρώνονται σε τομείς που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και άμεση σύνδεση με τις προκλήσεις που δημιουργεί η μετά COVID εποχή.

Σταύρος Κατσανέβας. Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Παρισιού και διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βαρύτητας.
Αρις Καζάκος. Καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο ΑΠΘ.

Δημήτρης Πλουμπίδης. Ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Νικόλας Φαραντούρης. Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και καθηγητής της ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο Ενέργειας, Μεταφορών και Ανταγωνισμού. Εχει εργαστεί ως δικηγόρος και νομικός σύμβουλος σε υποθέσεις Δικαίου Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες και Αθήνα.

Νατάσσα Ρωμανού. Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της NASA στη Νέα Υόρκη. Διδάσκει στο πανεπιστήμιο Columbia θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή.

Τριαντάφυλλος Αλμπάνης. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και καθηγητής του Τμήματος Χημείας με συμμετοχές σε περισσότερα από 50 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα.

Σπύρος Κίντζιος. Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Kυτταρικής Tεχνολογίας του ΓΠΑ.

Ζωρζέττα Λάλη. Νομικός με σπουδές στην Αθήνα και μεταπτυχιακά στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Στρασβούργο. Ηταν διευθύντρια της task force για την Ελλάδα την περίοδο 2011-2015.

Σοφία Βιδάλη. Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι μέλος του διεθνούς διαπανεπιστημιακού δικτύου Criminal Justice and Critical Criminology και πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου.

Ντόρα Γιαννάκη. Πολιτική επιστήμων, εμπειρογνώμονας πολιτικών ασφαλείας και δικαιοσύνης και ερευνήτρια σε θέματα νεολαίας. Από το 2004 ασχολείται συστηματικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές νεολαίας συμμετέχοντας σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.