Στο επίπεδο συναγερμού «2» παραμένει η περιφερειακή ενότητα και η πόλη της Θεσσαλονίκης, μολονότι οι επιδημιολόγοι ανησυχούν για έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού στην περιοχή, όπου καταγράφονται δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα καθημερινά. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το βράδυ της Δευτέρας. Προς το παρόν αποφασίστηκε να μη ληφθούν νέα μέτρα, αλλά να γίνει «κάθε προσπάθεια» ώστε να εφαρμοστούν αυστηρά τα είδη ισχύοντα, αφού η πόλη βρίσκεται «ένα βήμα πριν από τον πορτοκαλί συναγερμό».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 49 νέα κρούσματα κορονοϊού στον νομό.
«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά την τηλεδιάσκεψη. Τονίζοντας ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επεσήμανε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πέτυχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί» ανέφερε.
Οσον αφορά το εορταστικό τριήμερο της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα έχουν νεότερα και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Ωστόσο, όπως δήλωσε: «Πολύ φοβάμαι ότι δυστυχώς δεν θα χαρούμε αυτόν τον εορτασμό».
Ο ίδιος απέδωσε σε «αδικαιολόγητη ανεμελιά» την έξαρση των κρουσμάτων. «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η δημοτική αστυνομία θα αρχίσει από αύριο εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Θέλει συλλογική προσπάθεια. Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και στους όμορους δήμους.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.