Η μικρή Αφραά, τις πρώτες μέρες της στο νοσοκομείο | Bekir Kasim/Anadolu Agency via Getty Images
Επικαιρότητα

Τι απέγινε το μωρό που γεννήθηκε στα χαλάσματα από τον σεισμό στη Συρία;

Το βίντεο με τη διάσωσή του έγινε viral τον Φεβρουάριο, όταν οι ισχυρές δονήσεις κόστισαν πάνω από 50 χιλιάδες ζωές, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να θέλουν να την υιοθετήσουν, δυσκολεύοντας ιδιαίτερα τους κοντινούς της συγγενείς
Protagon Team

Η Αφραά είναι σήμερα ένα βρέφος έξι μηνών, χαρούμενο και υγιέστατο. Δεν διαφέρει καθόλου από τα περισσότερα μωρά σε αυτήν την ηλικία. Τα πράγματα όμως ήταν πολύ δύσκολα για εκείνη στην αρχή.

Η Αφραά, όπως γράφει ο Φετί Μπενεσά στο ρεπορτάζ του για το BBC News Arabic, ήταν εκείνο το νεογέννητο μωρό που σώθηκε από τα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε στον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο, ενώ ο ομφάλιος λώρος της ήταν ακόμη συνδεδεμένος με τη μητέρα της, η οποία είχε πεθάνει αμέσως μετά τη γέννα.

Η θεία και ο θείος της την μεγαλώνουν μαζί με τα επτά παιδιά τους στη συριακή πόλη Τζιντάιρις, όχι μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Είδαμε ότι το σπίτι του Αμπού Ρουντάινα είχε καταρρεύσει», λέει για το σπίτι του πατέρα της Αφραά, ο θείος της Χαλίλ αλ Σαουαντί στο BBC. «Η γυναίκα μου άρχισε να ουρλιάζει: “Ο αδελφός μου, ο αδελφός μου”».

Ηταν νεκρός, μαζί με τα τέσσερα αδέρφια της Αφραά και τη μητέρα της.  Περιγράφει στον δημοσιογράφο γλαφυρά την έντονη στιγμή του απεγκλωβισμού της.

«Η οροφή είχε πέσει από πάνω τους. Κάποιος μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι βρήκε το πτώμα μιας γυναίκας. Μόλις έφτασα, άρχισα να σκάβω, τότε άκουσα μια φωνή. Ηταν η μικρή Αφραά που ήταν ακόμα προσκολλημένη στη μητέρα της. Ημασταν αποφασισμένοι να τη σώσουμε, ξέραμε ότι θα ήταν η μόνη ανάμνηση που είχε απομείνει από την οικογένειά της».

Ενα δραματικό βίντεο της διάσωσης κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έγινε viral. Το μωρό μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Ο γιατρός που την παρακολουθούσε είπε ότι είχε χτυπήματα και μώλωπες και μόλις και μετά βίας ανέπνεε. Εξι μήνες μετά, τα τραύματα αυτά δεν είναι πλέον ορατά.

«Αμέσως μετά το σεισμό είχε κάποια προβλήματα στο στήθος λόγω της σκόνης από τα χαλάσματα, αλλά τώρα η υγεία της είναι εξαιρετική», λέει ο Χαλίλ στο BBC.

Στο νοσοκομείο αρχικά της δόθηκε το όνομα Αγιά που στα αραβικά σημαίνει θαύμα, αλλά όταν οι θείοι της την πήραν στο σπίτι της έδωσαν το όνομα Αφραά, από τη μητέρα της. Ομως αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση

Οταν η Αφραά ήταν στο νοσοκομείο, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο προσφέρθηκαν να την υιοθετήσουν, οπότε ο Χαλίλ και η σύζυγός του Χάλα έπρεπε να αποδείξουν ότι ήταν πραγματικά συγγενείς πριν τους επιτραπεί να τη φροντίσουν. 

Αυτό μπορούσε να εξακριβωθεί μόνο αν η Χάλα έκανε τεστ DNA και περίμενε «σχεδόν 10 ημέρες» για να λάβει απάντηση.

Το ενδιαφέρον για την ιστορία της Αφραά ήταν τόσο μεγάλο που ο Χαλίλ και η οικογένειά του ανησυχούσαν, καθώς περίμεναν τα αποτελέσματα του τεστ DNA, ότι κάποιος θα προσπαθούσε να την απαγάγει. Πέρασαν όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν στο νοσοκομείο και πήραν επιπλέον προφυλάξεις. «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική αστυνομία μας βοήθησαν να την προστατεύσουμε», λέει. «Ηταν πολλοί. Εμεναν στο δωμάτιο δίπλα στην Αφραά και την πρόσεχαν μέρα και νύχτα».

Τελικά, τα αποτελέσματα του DNA επιβεβαίωσαν ότι η Χάλα ήταν συγγενής εξ αίματος -η αδελφή του πατέρα της Αφραά- και το κοριτσάκι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο.

«Είναι ένα από τα παιδιά μου τώρα», λέει ο Χαλίλ στο BBC. «Δεν μπορώ να περάσω πολύ χρόνο μακριά της».

«Οταν μεγαλώσει, θα της πω τι συνέβη και θα της δείξω τις φωτογραφίες της μητέρας της, του πατέρα της και των αδελφών της. Τους θάψαμε την επόμενη μέρα σε ένα κοντινό χωριό που ονομάζεται Χατζ Ισκαντάρ, όπου η Πολιτική Αμυνα είχε σκάψει ομαδικούς τάφους».