Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως βρέθηκε στην αμήχανη θέση να πρέπει να εξηγήσει την υιοθέτηση οπισθοδρομικών θέσεων περί σεξουαλικής αγωγής | Intime/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Τι απάντησε η Νίκη Κεραμέως για το βίντεο της «προγεννητικής αγωγής»

Η έγκριση υλικού που αναπαρήγαγε οπισθοδρομικές θεωρίες στο πλαίσιο της σεξουαλικής αγωγής προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με την υπουργό Παιδείας να τονίζει ότι η εν λόγω εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση επί Τσίπρα
Protagon Team

Πολιτικές διαστάσεις πήρε το Σάββατο η -κατά τα φαινόμενα- υιοθέτηση από το υπουργείο Παιδείας ενός οπισθοδρομικού προγράμματος σπουδών, στο πλαίσιο της σεξουαλικης αγωγής, το οποίο αναπαράγει τα περί «αγέννητου παιδιού» και θεωρίες για τον ρόλο της γυναίκας ως εργαλείου αναπαραγωγής.

Ολη η ιστορία ξεκίνησε από μια απόφαση του υπουργείου Παιδείας (στις 19 Νοεμβρίου 2021) να εντάξει στο μάθημα της σεξουαλικης αγωγής μια σειρά από «εκπαιδευτικά» βίντεο από ένα συγκεκριμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με «οδηγίες» για τους μαθητές και τις μαθήτριες σχετικά με τον προγεννητική αγωγή.

Το Σάββατο και αφού το θέμα πήρε διαστάσεις στα social media, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Γιάννης Αντωνίου, ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του εν λόγω εκπαιδευτικού προγράμματος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το επίμαχο βίντεο:

H υιοθέτηση από το υπουργείο Παιδείας, με την υπογραφή της Νίκης Κεραμέως μάλιστα, προκάλεσε και πολιτικό σάλο με τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να καταγγέλλει την κυβέρνηση για σκοταδισμό κλπ.

Η κυρία Κεραμέως εξέδωσε δήλωση σε την οποία απάντησε στον κ. Τσίπρα.

Το πρόγραμμα της εταιρείας, σημείωσε η κυρία Κεραμέως, είχε εγκριθεί εκτός του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος. Προσέθεσε, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ενέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Και τόνισε ότι «δεν νομιμοποιείται λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για σκοταδισμό».

Η κυρία Κεραμέως επέμεινε με έμφαση ότι η εν λόγω μη κερδοσκοπική εταιρεία είχε «μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο», η οποία θα διερευνηθεί, ενώ επεσήμανε με νόμημα ότι από την προηγούμενη κυβέρνηση η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί με πάνω από 100.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, στη δήλωσή της η υπουργός ανέφερε:

«Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μετά από παρέμβασή μου, επανεξέτασε και ανακάλεσε την έγκριση που είχε δώσει για το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής. Αποτελούσε μία από τις περίπου 1000 εγκρίσεις που δίνονται κάθε χρόνο από το ΙΕΠ για δράσεις ΕΚΤΟΣ του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος.

Αντιθέτως, ΕΝΤΟΣ του υποχρεωτικού σχολικού προγράμματος η Κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που ενέταξε ολοκληρωμένο πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο.

Δεν νομιμοποιείται λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να μας εγκαλεί για σκοταδισμό, πολύ περισσότερο που όχι μόνο ως Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας, αλλά εξακολουθεί να αρνείται κάθε τι σύγχρονο και μεταρρυθμιστικό. Και που βεβαίως δεν τόλμησε να εντάξει τη σεξουαλική αγωγή σε οριζόντια βάση στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα (αρκέστηκε σε μια απλή θεματική εβδομάδα…).

Από ό,τι φαίνεται η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική αυτή Εταιρεία έχει μακρά ιστορία με το Ελληνικό Δημόσιο. Και θα την διερευνήσουμε. Αυτό όμως που πρέπει επίσης να διερευνηθεί είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα καταγγέλλει το πρόγραμμα της εταιρείας αυτής, επί της διακυβέρνησής του την χρηματοδοτούσε με ποσά άνω των 100.000 ευρώ».

Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι «άλλο ένα σκοταδιστικό, αντιεπιστημονικό, προσβλητικό για τα δικαιώματα των γυναικών πρόγραμμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποσύρεται άρον άρον χάρη στην αντίδραση κοινωνίας των πολιτών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης», Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «το φως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά πιο δυνατό από το σκοτάδι».