Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθών Αντόνιο Γκουτέρες | Υπουργείο Εξωτερικών
Επικαιρότητα

Τι αναφέρουν οι επιστολές της Αθήνας στον ΟΗΕ για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας αποδίδουν ήδη καρπούς, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη. Αίτημα να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης
Protagon Team

Η κυβέρνηση κλιμακώνει τις ενέργειές της σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να καταδείξει την ακυρότητα του τουρκο-λιβυκού μνημονίου που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης Φαγιέζ Ες Σαράζ.

Το βράδυ της Δευτέρας εστάλησαν από το υπουργείο Εξωτερικών οι επιστολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου και αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Οπως  έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Εθνη, Μαρία Θεοφίλη, απέστειλε κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, δύο επιστολές, μία προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και μία προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας Kέλι Κραφτ (ΗΠΑ).

Στην επιστολή προς την προεδρεύουσα του ΣΑ, υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων πως η επίμαχη συμφωνία συνήφθη κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπρόσθετα, επισημαίνεται ότι η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), ενώ αναδεικνύεται και η ακυρότητα της διμερούς συμφωνία δεδομένου ότι δεν εγκρίθηκε ποτέ από τη λιβυκή Βουλή, κάτι που αποδεικνύεται και από τη σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ (περισσότερα εδώ).

Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα την απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην επιστολή σημειώνεται τέλος ότι η σύναψη της εν λόγω «συμφωνίας» Ερντογάν – Ες Σαράζ διαταράσσει την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής και στο πλαίσιο αυτό ζητείται να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να την καταδικάσει ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα και να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη που θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και θα κλιμάκωνε την ένταση στην περιοχή.

Στην έτερη επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Τονίζεται εξάλλου, ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι διπλωματικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ήδη αποδίδουν καρπούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέπτυξε τα ελληνικά επιχειρήματα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Δευτέρα (εδώ), αναδεικνύοντας την τουρκική παραβατικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ενώ την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας (και μέσω του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης) θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη και Παρασκευή, ο  ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τέλος, ο κ. Πέτσας ενημέρωσε ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διοργάνωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα.

«Είμαστε με σθένος στο πλευρό σας, είναι απαράδεκτη η δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, θα δώσουμε σαφές μήνυμα στην Τουρκία», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν (περισσότερα εδώ) σε συνέχεια παρέμβασης του γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Σταύρου Καλαφάτη, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.