O Φράνσις Φορντ Κόπολα έχει πατήσει για τα καλά τα 80 και η ταινία-ορόσημο της καριέρας του, το διάσημο φιλμ «Αποκάλυψη Τώρα», έχει σαρανταρίσει. Ωστόσο πιο πολλές είναι οι αλλαγές που δέχεται να κάνει στα «έργα τέχνης» του, παρά στις συνήθειες και στην καθημερινότητά του.
Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον Guardian, με αφορμή ακόμα μία αλλαγή με προσθήκες που έκανε στο αριστούργημά του «Αποκάλυψη Τώρα», που προβλήθηκε ακόμη μία «πρώτη φορά», πριν από μερικούς μήνες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στη Νέα Υόρκη και τρόπον τινά όσοι την παρακολούθησαν είδαν «το ίδιο έργο ξανά και ξανά».
«Οταν φτάνεις στην ηλικία των 80 ετών, δεν χρειάζεται να μιλάς για τίποτα, αν δεν σε ενδιαφέρει» λέει στον δημοσιογράφο Κέβιν Πέρι, ο οποίος σχολιάζει ότι οι απαντήσεις που έλαβε από τον σκηνοθέτη των επιτυχιών στο πλαίσιο της συνέντευξης είναι «ελλιπείς και τείνουν προς τον φιλοσοφικό λόγο».
Ο Κόπολα έχει δημιουργήσει «το σύμπαν» του αμερικανικού σινεμά τα τελευταία 50 χρόνια, ωστόσο με τη συγκεκριμένη ταινία φέρεται να έχει εμμονή. Είναι η τρίτη φορά που προσθέτει σκηνές και την ξαναλανσάρει, αυτή τη φορά με τον τίτλο «Apocalypse Now: The Final Cut» (Αποκάλυψη Τώρα: Η Οριστική Εκδοση), χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει αν θα είναι πραγματικά η τελική έκδοση ή θα ασχοληθεί και στο μέλλον μαζί της.
«Αυτό που θεωρήθηκε προχωρημένο μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο παρελθόν, 20 χρόνια αργότερα έγινε ταπετσαρία σε υπολογιστές και κομμάτι του πολιτισμού μας. Και αναφέρομαι πάντα στην ταινία “Η Αποκάλυψη”» λέει με υπερηφάνεια.
Ωστόσο, τα συναισθήματά του είναι ανάμεικτα και δεν φαίνεται και τόσο σίγουρος για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει τόσες φορές στην ίδια ταινία.
Οι προσθήκες κομμένων σκηνών που έκανε στο σενάριο το 2001 είχαν διάρκεια 49 λεπτών. Αυτό μετέτρεψε την ταινία σε ένα μίνι σίριαλ δύο ωρών και 33 λεπτών.
Τώρα, κόβει πάλι 14 λεπτά για να φτάσει, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, το φιλμ στον ιδανικό χρόνο. «Αισθάνομαι πραγματικά ότι η τελευταία έκδοση της Αποκάλυψης, πετυχαίνει να δώσει τα μέγιστα για το θέμα που πραγματεύεται, σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις». Πέραν όμως από τις δύο αυτές εκδόσεις της επικής ταινίας, υπάρχει ένα workprint διάρκειας 289 λεπτών (4,8 ώρες) που δεν έχει κυκλοφορήσει επίσημα.
Το νέο «Final Cut» περιλαμβάνει σκηνές που είχαν αφαιρεθεί στο αρχικό μοντάζ εξαιτίας της υπερβολικά βίαιης φύσης τους, παρ’ όλο που ο Κόπολα είχε διαφωνήσει και τότε. Ακόμη και χωρίς αυτές όμως, όταν κυκλοφόρησε η ταινία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων για τον ωμό τρόπο απεικόνισης της βίας. Και 40 χρόνια μετά, ο Κόπολα δεν άντεξε να μη γίνει το δικό του και αποφάσισε να κυκλοφορήσει ακόμη μια πιο ολοκληρωμένη, για εκείνον, εκδοχή.
«Δεν είναι πολεμική ταινία»
«Πάντα πίστευα ότι η τέλεια αντιπολεμική τελεία θα κατέγραφε την Ιστορία μιας οικογένειας στο Ιράκ για μία οικογένεια που πρόκειται να παντρέψει την κόρη της και διαφορετικοί συγγενείς να προσκληθούν στον γάμο. Και καταφέρνουν να έρθουν όλοι, με όσους κινδύνους και αν αντιμετωπίζουν, αλλά κανείς ούτε θα σκοτωθεί, ούτε θα πληγωθεί. Θα χορέψουν όλοι στον γάμο. Αυτό είναι υπόδειγμα αντιπολεμικής ταινίας. Δεν είναι δυνατόν να κάνουμε λόγο για αντιπολεμικό σενάριο και να δοξάζουμε τον πόλεμο. Και το “Αποκάλυψη Τώρα” είναι μία πραγματικά αντιπολεμική ταινία» λέει ο Κόπολα στον Guardian.
Και δεν έχετε καμία ενοχή; Τον ρωτάει ο δημοσιογράφος; «Oχι, δεν αισθάνομαι ένοχος για τίποτα, διότι γνωρίζω πολύ καλά τον ρόλο μου σε ολόκληρη τη διαδικασία» απαντάει ο ίδιος, για μία ταινία που παραδεδεγμένα έφθασε να ορίζει την εικόνα που έχουν οι Δυτικοί για τον πόλεμο στον οποίο σκοτώθηκαν πάνω από δύο εκατομμύρια Βιετναμέζοι και 58.000 Αμερικανοί. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι μία ταινία που προπαγανδίζει τον πόλεμο, όμως ο πολιτικός λόγος του Φράνσις καταρρίπτει τα πάντα. Ακόμη και αυτό που βλέπουμε…
Στην ταινία του Κόπολα πρωταγωνίστησαν οι Μάρλον Μπράντο, Μάρτιν Σίν, Ρόμπερτ Ντουβάλ, Αλμπερτ Χολ, Ντένις Χόπερ κ.ά. Το «Αποκάλυψη Τώρα» είχε τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ στα Οσκαρ είχε κερδίσει τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας και ήχου.