Ριζικές αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και στην απόκτηση ειδικότητας φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας», που κατατέθηκε την Πέμπτη προς ψήφιση στη Βουλή (εδώ).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η διαδικασία τοποθέτησης ιατρών για ειδικότητα μεταφέρεται από το υπουργείο Υγείας στα νοσοκομεία, ενώ δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και τήρηση της σειράς χρονικής προτεραιότητας.
Παράλληλα, ορίζονται ομάδες νοσοκομείων ανά ειδικότητα και οι προς εξειδίκευση γιατροί θα ασκούνται κυκλικά σε όλα τα νοσοκομεία της ίδιας ομάδας, με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερης εμπειρίας. Επιπλέον, ο αριθμός των θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο καθορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας.
Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ενίσχυση της κλινικής εκπαίδευσης των αποφοίτων Ιατρικής, μέσω προγράμματος εξάμηνης αμειβόμενης κλινικής άσκησης σε κλινικές, καθώς και σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε επιλεγμένα δημόσια νοσοκομεία.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι, μετά την ολοκλήρωση της κλινικής άσκησης, οι νέοι γιατροί να είναι καλύτερα εφοδιασμένοι με επαγγελματική εμπειρία για την υπηρεσία της υπαίθρου (αγροτικό), ενώ θα μπορούν και πιο εύκολα να προσανατολιστούν στην επιλογή ειδικότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με όσα προβλέπονται στο σχέδιο νόμου, για την τοποθέτηση γιατρών προς άσκηση για απόκτηση ειδικότητας διατίθεται συγκεκριμένος κατ’ έτος αριθμός θέσεων ανά ειδικότητα και ανά νοσοκομείο, ανάλογα με τις ανάγκες του συστήματος υγείας της χώρας. Κάτι που σημαίνει ότι οι αναμονές θα είναι και πάλι αναπόφευκτες για κάποιες ειδικότητες.
Εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ειδικότητας
Οι γιατροί που επιθυμούν να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας στη χώρα μας και δεν έχουν λάβει νόμιμη απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου (αγροτικό), μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας χωρίς να έχουν εκπληρώσει την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου.
Στους επιτυχόντες στις εξετάσεις απονέμεται ο τίτλος ειδικότητας με ημερομηνία κτήσης την ημερομηνία διεξαγωγής εξετάσεων, μετά από εκπλήρωση της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή δωδεκάμηνης υπηρεσίας σε νοσοκομείο, που πραγματοποιείται είτε κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32 του ν. 4865/2021 (Α’ 238) είτε κατόπιν αίτησής τους, η οποία υποβάλλεται σε μία από τις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και σε συνέχεια της οποίας μπορούν να τοποθετούνται, με απόφαση του διοικητή της οικείας ΥΠΕ, σε κενή οργανική θέση ειδικευμένων της οικείας ειδικότητας, σε νοσοκομείο αρμοδιότητάς της και πάντα ανάλογα με τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας.
Σε συνέχεια της απόφασης τοποθέτησης, υπογράφεται σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μεταξύ του γιατρού και του νοσοκομείου, κατά τη διάρκεια ισχύος της οποίας οι γιατροί λαμβάνουν τις αποδοχές του αγροτικού ιατρείου.
Η διάρκεια της δωδεκάμηνης υπηρεσίας που πραγματοποιείται μετά από την επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση του τίτλου ειδικότητας λογίζεται ως προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού και με την ολοκλήρωσή της ο ιατρός απαλλάσσεται από την υποχρέωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.
Κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης υπηρεσίας, οι ιατροί δύνανται να μετακινούνται, ανάλογα με τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας, σε νοσοκομείο ή δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της ίδιας ΥΠΕ, με απόφαση του διοικητή της, ή σε νοσοκομείο ή δημόσια δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας άλλης ΥΠΕ, με κοινή απόφαση των διοικητών των ΥΠΕ.
Με την προσκόμιση βεβαίωσης ολοκλήρωσης της δωδεκάμηνης υπηρεσίας –η οποία χορηγείται από τον φορέα ή τους φορείς τοποθέτησης και, κατά περίπτωση, μετακίνησης του ιατρού– χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου.
Για τη χορήγηση του τίτλου ειδικότητας απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή βεβαίωση απαλλαγής από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου, μετά από ολοκλήρωση δωδεκάμηνης υπηρεσίας.