Φωτογραφία από παλαιότερη κοινή εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Τι αλλάζει στη στρατιωτική θητεία: Το φινλανδικό μοντέλο και οι αδήριτες ανάγκες – αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο», εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, «είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα: με έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες και εξ Ανατολών απειλή. Ενισχύονται τα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Καινοτομίας
Protagon Team

Mε οδηγό το φινλανδικό μοντέλο –προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας– το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τη νέα θητεία (σε μορφή, περιεχόμενο ή/και διάρκεια) έρχεται να προστεθεί  στις δρομολογημένες αλλαγές για τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στις οποίες έχει αναφερθεί εκτενώς (εδώ και εδώ) ο υπουργός Νίκος Δένδιας.

Μεταξύ άλλων, η νέα θητεία προβλέπει εθελοντική –και διαρκή– επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, μέχρι και εθελοντική στράτευση των γυναικών – ένα θέμα ταμπού για πολλούς τις περασμένες δεκαετίες.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στη στρατιωτική θητεία σκιαγράφησε σε δηλώσεις του στο ΕΡΤnews ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης.


«Βασική σκέψη –τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης– είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο υπουργός Νίκος Δένδιας (μαζί στη φωτογραφία πάνω), τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο».

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο», εξήγησε ο υφυπουργός, «είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες, ενώ εξ Ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία.

»Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ενωση, νυν η Ρωσία».

Και αναφερόμενος στη συνέχεια στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην Φινλανδία, ο  κ. Κεφαλογιάννης σημείωσε πως αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, ο αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

«Εχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

»Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη», ανέφερε ενδεικτικά ο υφυπουργός, φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

«Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα Πολιτική Προστασία και πρώτες βοήθειες», πρόσθεσε, έτσι ώστε πέρα από όσους έχουν σπουδάσει, να δίνεται πλέον στους νέους η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας.

«Εχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης.

Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ίδρυση Τμήματος Πληροφορικής στις Ενοπλες Δυνάμεις:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη, εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο Σώμα.

»Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων».

Εκτίμηση του υφυπουργού ήταν πως η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, θα είναι από αυτόν ή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

«Αυτό είναι ο στόχος. Καταλαβαίνετε ότι για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό Σώμα θέλει τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια αυτά θα καθόμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις.

»Προφανώς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να αναπτύξουμε όλες αυτές τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική εργασία μέσα στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες δομές κάτω από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο», επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τέλος, όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, εντός των επόμενων εβδομάδων τίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το Κέντρο Καινοτομίας:

«Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής», τόνισε ο υφυπουργός , γνωστοποιώντας ότι τα πεδία δεξιοτήτων ότι είναι σχεδόν έτοιμα.