338
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θύμα του παρατεταμένου lockdown η μείωση προκαταβολής φόρου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 14:23
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Θύμα του παρατεταμένου lockdown η μείωση προκαταβολής φόρου

Protagon Team Protagon Team 25 Φεβρουαρίου 2021, 14:23

Η αντοχή της επιδημίας του κορονοϊού και η επιμονή σε μέτρα αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας αφήνουν ήδη το αποτύπωμά τους στην οικονομία σε βαθμό που να ακυρώνουν ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση το περασμένο έτος. Αυτό αποκαλύπτει η «Καθημερινή» της Πέμπτης στο κεντρικό της θέμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ειρήνης Χρυσολωρά, θύμα του παρατεταμένου lockdown πέφτει το σχέδιο της κυβέρνησης να επαναληφθεί εφέτος η μειωμένη προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, που είχε εφαρμοστεί το 2020.

Οι πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή το σχέδιο έχει φύγει από το τραπέζι, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου για να εφαρμοστεί, γεγονός που μαρτυρά το πρόβλημα ήδη από τις πρώτες ημέρες του 2021.

Υπάρχει βέβαια μια ελπίδα ότι αν στη συνέχεια γίνει η έκπληξη και βελτιωθούν τα δεδομένα, πιθανώς το μέτρο θα επανεξετασθεί, αλλά αυτό δεν θα είναι σαφές πριν περάσουν 1-2 μήνες. «Για την ώρα δεν το έχουμε στα προβλεπόμενα μέτρα», ανέφεραν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών στην «Κ».

Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ μέχρι πρότινος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εφαρμογής του μέτρου και για εφέτος, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν έγινε σαφές ότι οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο θα παραταθούν, δήλωσε (στον ΑΝΤ1) ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Στο οικονομικό επιτελείο σημειώνουν ότι το κόστος του μέτρου είναι αρκετά υψηλό. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα δηλώσουν κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το 2020, έναντι 3,3 δισ. ευρώ που είχαν δηλώσει το 2019. Πρόκειται κυρίως για σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, τα οποία πήγαν πολύ καλά εν μέσω πανδημίας. Αν εφαρμοστεί αντίστοιχη μέθοδος με πέρυσι, η απώλεια για εφέτος θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, κόστος που δεν μπορεί να αναλάβει το κράτος.

Σημειώνεται ότι με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου κάθε εβδομάδα που παρατείνεται το lockdown στο λιανικό εμπόριο στις περιοχές που ήδη βρίσκονται στο «κόκκινο» ανεβαίνει το κόστος για τον προϋπολογισμό κατά 175 εκατ. ευρώ. Και ήδη οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες για τον Μάρτιο, που  θεωρείται «καλός» μήνας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...