Ο Τραμπ απαντά σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη συνέντευξη με τον πρόεδρο της Κολομβίας | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Το τελευταίο καταφύγιο του Τραμπ: «Είμαι θύμα κυνηγιού μαγισσών»

«Με έχουν βάλει στο στόχαστρο» είναι περίπου η νέα υπερασπιστική γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του χορού των καταγγελιών γύρω από τον ίδιο και τους συνεργάτες του, για τους οποίους -για πρώτη φορά- δεν δηλώνει απόλυτα σίγουρος
Protagon Team

Σε μια νέα κατηγορηματική διάψευση ότι έχει ο ίδιος και το επιτελείο του κάποια σχέση με τη Μόσχα προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Και επειδή κανείς δεν τον πιστεύει, οπισθοχώρησε στη νέα γραμμή άμυνας: ισχυρίστηκε ότι είναι θύμα ενός μεγάλου «κυνηγιού μαγισσών».

Κλασικός Τραμπ. Πρώτα ήταν τα κακά ΜΜΕ για τα οποία υιοθέτησε τον όρο «fake news», τώρα είναι το «κυνήγι μαγισσών». Ο ίδιος δεν φταίει σε τίποτα. Ούτε όταν έλεγε ότι «τις γυναίκες πρέπει να τις πιάνεις από το αιδοίο», ούτε όταν επέλεγε για τον Λευκό Οίκο ανθρώπους με σκοτεινό παρελθόν και παρόν. Εντάξει, τώρα παραδέχεται τουλάχιστον ότι δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος για άλλα άτομα: «Εγώ μιλάω μόνο για τον εαυτό μου», υπογράμμισε. Εξακολουθούν, βλέπετε, να είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας οι καταγγελίες για την δράση ανθρώπων στον περίγυρό του, όπως ο τέως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν.

Ο Τραμπ, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την επίσκεψη του προέδρου της Κολομβίας (και νομπελίστα Ειρήνης) Χουάν Μανουέλ Σάντος, είπε ότι είναι στόχος του «μεγαλύτερου κυνηγιού μαγισσών στην αμερικανική ιστορία», λέγοντας ακόμη ότι οι διαμαρτυρίες εναντίον του διχάζουν τη χώρα.

 

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για τον διορισμό του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μόλερ για το ζήτημα των επαφών με τη Ρωσία, φάνηκε να μετακινείται από την προηγούμενη θέση για απολύτως καμία σχέση.

«Σέβομαι την κίνηση», είπε για τον διορισμό του Μόλερ, «αλλά όλο αυτό είναι ένα κυνήγι μαγισσών. Δεν υπάρχει στενή σχέση, σίγουρα για τον εαυτό μου και την προεκλογική μου εκστρατεία –πάντα όμως μιλώ για τον εαυτό μου. Μηδενική σχέση», είπε με το χαρακτηριστικό εγκοπτόμενο γλωσσικό του στιλ.

Ενώπιον του Σάντος, όπως σημειώνει ο Guardian, δηλαδή ενός επισκέπτη ξένου ηγέτη, ρωτήθηκε εάν θυμάται να έκανε κάτι που μπορεί να δικαιολογεί ποινική δίωξη στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ή ακόμη και παραπομπή σε καθαίρεση. «Νομίζω ότι είναι εντελώς γελοίο, όλοι το πιστεύουν», τόνισε.

Ρωτήθηκε ακόμη και για το αν είχε ζητήσει από τον (απολυμένο από τον ίδιο) διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να τερματιστεί η έρευνα για τον Φλιν, όπως είχε γραφτεί στους New York Times. Η απάντηση του Τραμπ ήταν «όχι, όχι, άλλη ερώτηση».

Ως ένα βαθμό, επέρριψε ευθύνες και στο FBI λέγοντας μεν ότι το τιμά για την παγκόσμια φήμη του, αλλά «δεν την είχε αυτή την ειδική φήμη με όσα έγιναν με την προεκλογική εκστρατεία».

Ωστόσο, δεν απέφυγε την κριτική στον Κόμεϊ, λέγοντας ότι για τους περισσότερους ήταν ελάχιστα δημοφιλής, ότι τα «είχε μια πολύ κακή εμφάνιση στο Κογκρέσο», αποδίδοντας την απόλυση σε ένα σημείωμα που είχε ετοιμάσει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν. Φαίνεται, πάντως, ότι ο Τραμπ είχε πάρει τις αποφάσεις του πριν από το επικριτικό για τον επικεφαλής του FBI σημείωμα του υφυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, μετά από μία εβδομάδα που ήδη καταγράφεται στις πιο δύσκολες της θητείας του, η οποία μόλις που συμπληρώνει τέσσερις μήνες, ο Τραμπ, όπως δήλωσε και στη συνέντευξη, θέλει να τα αφήσει όλα αυτά πίσω του. Ωστόσο η πραγματικότητα και το βαρύ κλίμα μέσα στο Λευκό Οίκο επιμένουν να καθορίζουν την ατζέντα του προέδρου και μάλλον θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα.