Καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές εισέβαλαν με ορμή στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου αρκετοί κατά βάση νεαρής ηλικίας άνθρωποι βρήκαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον το να προσπαθούν να βρουν τις αδυναμίες των υπολογιστών και διαφόρων ηλεκτρονικών συστημάτων. Αναζητούσαν… πίσω πόρτες και γενικότερα τρόπους να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα χωρίς κανείς να αντιλαμβάνεται την παράνομη είσοδο. Ονομάστηκαν χάκερ και η κοινότητα τους μεγάλωνε συνεχώς.
Κάποια στιγμή η κοινότητα χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Η μια ομάδα ήταν τα αποκαλούμενα «λευκά καπέλα» που αποτελούνταν από χάκερ οι οποίοι αναζητούσαν τις τρύπες στα ηλεκτρονικά συστήματα ώστε οι δημιουργοί και οι κάτοχοι τους να τις κλείνουν και να προστατεύονται. Η άλλη ομάδα ήταν τα «μαύρα καπέλα» που προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα με κακόβουλες προθέσεις.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 δημιουργήθηκε στην Γερμανία μια λέσχη χάκερ με την ονομασία Chaos Computer Club η οποία εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών στην πιο δημοφιλή λέσχη χάκερ στον κόσμο. Αυτή την στιγμή η λέσχη αριθμεί περίπου οκτώ χιλιάδες μέλη από όλη την Ευρώπη.
Το 1984 το CCC οργάνωσε ένα συνέδριο με την ονομασία Chaos Communication Congress το οποίο με την πάροδο των ετών εξελίχθηκε στο σημαντικότερο γεγονός στον χώρο του χάκινγκ παγκοσμίως. Το συνέδριο διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Γερμανία και σε αυτό παίρνουν μέρος πολλές χιλιάδες χάκερ από όλο τον κόσμο οι οποίοι είτε αποκαλύπτουν τις αδυναμίες και τις τρύπες που έχουν εντοπίσει σε δημοφιλή προγράμματα υπολογιστών, είτε τις αδυναμίες σε διαφόρων ειδών ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται ευρέως όπως τα κινητά τηλέφωνα, οι τηλεοράσεις κ.α.
Tα τελευταία χρόνια στο συνέδριο εμφανίζονται χάκερ οι οποίοι αποκαλύπτουν ότι είχαν βάλει κάποιον συγκεκριμένο στόχο παραβίασης και παρουσιάζουν τις μεθόδους που ανέπτυξαν για να τα καταφέρουν. Φυσικά στο πλαίσιο του συνεδρίου οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν πληροφορίες και απόψεις πάνω σε θέματα χάκινγκ αλλά και σε όλα όσα άπτονται των νέων τεχνολογιών και της πληροφοριακής τεχνολογίας.
Η Γερμανίδα υπουργός
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Guardian εκείνος που έκλεψε την παράσταση στο φετινό Chaos Communication Congress ήταν ο Γιαν Κράισλερ που στον κύκλο των χάκερ είναι γνωστός ως Starbug. Ο Κράισλερ παρουσίασε μια μέθοδο που ανέπτυξε με την οποία κατάφερε να αντιγράψει τα δακτυλικά αποτυπώματα της υπουργού Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα Φον ντε Λάιεν. Εξήγησε ότι κατάφερε να αντιγράψει τα δακτυλικά αποτυπώματα χωρίς να έρθει σε κανενός είδους επαφή με την υπουργό ή με κάτι που άγγιξε η ίδια και το μόνο που χρησιμοποίησε ήταν φωτογραφίες της! Φωτογραφίες που είχαν δοθεί στην δημοσιότητα ακόμη και από το γραφείο Τύπου της υπουργού αλλά, όπως είπε, χρειάστηκε και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της Φον ντε Λάιεν τις οποίες κατάφερε να τραβήξει ο ίδιος από απόσταση τριών μέτρων από την υπουργό.
Ο Κράισλερ αποκάλυψε ότι προχώρησε στην αντιγραφή χρησιμοποιώντας ένα λογισμικό βιομετρικής τεχνολογίας που πωλείται ελεύθερα στο εμπόριο, το VeriFinger. Ετσι, θεωρητικώς τουλάχιστον, ο Starbug μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε οποιαδήποτε συσκευή ή ηλεκτρονικό σύστημα χρησιμοποιεί η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας η είσοδος στο οποίο απαιτεί το δακτυλικό της αποτύπωμα.
Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία αφού κάποιος μπορεί να προστατευθεί αλλάζοντας εύκολα τον κωδικό που χρησιμοποιεί για να αποκτήσει πρόσβαση σε κάποιο σύστημα αλλά δεν μπορεί να κάνει το ίδιο με τα δακτυλικά αποτυπώματα του.
«Μετά από αυτή την ανακοίνωση πιθανολογώ ότι οι πολιτικοί θα αρχίσουν να φορούν γάντια στις δημόσιες εμφανίσεις τους» δήλωσε αστειευόμενος ο Starbug που δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με τον τομέα των συστημάτων βιομετρικής ασφάλειας. Το 2013 κατάφερε να διασπάσει το σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων στο μοντέλο iPhone 5S της Apple μέσα σε διάστημα 24 ωρών από την στιγμή που η συσκευή κυκλοφόρησε στην αγορά.
Η αντανάκλαση
Ένα ακόμη σύστημα υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, βγαλμένο κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρουσιάστηκε στο Chaos Communication Congress. Με το σύστημα αυτό, αν κάποιος καταφέρει να παγιδεύσει ένα κινητό τηλέφωνο και αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερα μπορεί να τραβάει φωτογραφίες από το πρόσωπο του κατόχου του κινητού την ώρα που αυτός το χρησιμοποιεί χωρίς φυσικά ο κάτοχος να το αντιλαμβάνεται. Στην συνέχεια ο χάκερ μπορεί να επεξεργαστεί αυτές τις εικόνες και από την αντανάκλαση στα μάτια του κατόχου να διαβάσει τι έχει πληκτρολογήσει στο τηλέφωνο του!