Φώφη Γεννηματά, Θανάσης Θεοχαρόπουλος (ΔΗΜΑΡ) σε παλαιότερη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης | Alexandros Michailidis / SOOC
Επικαιρότητα

Η θρησκευτική… τριχοτόμηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών κινήθηκαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις αναφορικά με τις αλλαγές του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στη διδασκαλία των Θρησκευτικών και στον «ιερό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει με την Εκκλησία
Μιχάλης Μιχαήλ

Ποιος είπε ότι τα Θρησκευτικά δοκιμάζουν μόνο τις σχέσεις της κυβέρνησης και της Εκκλησίας με τη σύγκρουση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη με τον Αρχιεπίσκοπο.

Τριχοτόμησαν, ναι τριχοτόμησαν, και το χώρο του  ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης! Σαφές δείγμα ότι στα μεγάλα ζητήματα οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν παρότι δεν αναδείχθηκαν επαρκώς ως μία ουσιαστική αιτία διαφωνίας με το Ποτάμι.  Άλλη λοιπόν θέση πήρε η Χαριλάου Τρικούπη, άλλη η ΔΗΜΑΡ κι άλλη οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, σχετικά με την πρωτοβουλία του κ. Φίλη να αλλάξει το περιεχόμενο και τον τρόπο της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του την περασμένη Πέμπτη όταν κορυφώθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας, πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της κατακρίνοντας τον υπουργό Παιδείας Νίκο  Φίλη για τακτικισμό.  «Επιλέγει για λόγους πολιτικού αντιπερισπασμού και με αιχμή την διδασκαλία των Θρησκευτικών, την όξυνση και την σύγκρουση με την Εκκλησία της Ελλάδος.

»Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Φίλης επιλέγει να “χρησιμεύσει” ως το επίκεντρο αλλαγής της πολιτικής ατζέντας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «επιλέγει τον διχασμό και την πόλωση, για να υπηρετήσει το στενό και ευκαιριακό  κομματικό της συμφέρον», με την σαφή προειδοποίηση ότι «κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει εν ου παικτοίς…».

Εθνική Λαϊκή Ενότητα

Η θέση λοιπόν του ΠΑΣΟΚ είναι προφανής. Δεν χρειάζεται μέτωπο με την Εκκλησία αφού, στην Εθνική Λαϊκή Ενότητα, ακρογωνιαίο λίθο ως γνωστόν της «3ης Σεπτέμβρη», ο θρησκευόμενος λαός κι όχι η ηγεσία της Εκκλησίας, αποτελεί μέρος της. Επιπλέον διαχρονικά παράγοντες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν από καλές έως θερμές σχέσεις με εκκλησιαστικούς παράγοντες καθώς κινητοποιούν ψηφοφόρους και έτσι βοηθούν στην εκλογή βουλευτών.

Ανάλογα φαινόμενα είχαν προκύψει την περίοδο Σημίτη όταν πολλοί τότε είχαν διαφωνήσει για το ζήτημα των ταυτοτήτων.

Από την άλλη η ΔΗΜΑΡ με σαφώς λιγότερες εξαρτήσεις, λόγω μεγέθους και με την διαχρονική  παρακαταθήκη και παράδοση της Ανανεωτικής Αριστεράς που παγίως είχε τη θέση του διαχωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία, κινήθηκε στον αντίποδα του ΠΑΣΟΚ. «Για μια ακόμη φορά αναδεικνύεται πόσο αναγκαίος είναι ο διαχωρισμός των σχέσεων εκκλησίας και κράτους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο ΝΑΙ στην αναβάθμιση του μαθήματος από ομολογιακό μάθημα σε μάθημα γνώσης των θρησκειών! Στο ζήτημα αυτό δεν χωρούν “ναι μεν… αλλά”. Η αναγκαία αυτή αλλαγή πρέπει να προχωρήσει παρά τις κραυγές του κυβερνητικού εταίρου κ. Καμμένου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να σταματήσει από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας η απαξίωση του ρόλου της Εκκλησίας και να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο που απαιτούν τα θέματα αυτά μακριά από την τεχνητή πόλωση», υποστήριξε η Αγίου Κωνσταντίνου .

Διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση, συμφωνούν για τα Θρησκευτικά

Θετικά διάκεινται στο συγκεκριμένο θέμα, προς τον κ. Φίλη, οι Κινήσεις Πολιτών, ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Σε ανακοίνωσή αφού αναφέρουν ότι διαφωνούν με τον υπουργό Παιδείας  για όσα κάνει στην εκπαίδευση παίρνουν το μέρος του για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών. «Οι μεταρρυθμίσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, διότι συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στη λογική που ακολουθείται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα σέβονται τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όλων χωρίς να προσβάλλει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις κανενός» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

Για να  ξεπεραστούν οι διαφωνίες και να προκύψει κοινή θέση το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων εκτενώς σε άτυπη σύσκεψη όλων των πλευρών. Απόφαση δεν ελήφθη αλλά από τα όσα ειπώθηκαν, η κοινή συνισταμένη διαμορφώνεται από τη μια πλευρά ότι το μάθημα των Θρησκευτικών δεν μπορεί να έχει κατηχητικό, ομολογιακό χαρακτήρα κι από την άλλη πως  η επίθεση του κ. Φίλη στην Εκκλησία είναι ανεπίτρεπτη κι αποτελεί τακτικισμό και απόπειρα αλλαγής της πολιτικής ατζέντας.

Η ομλία Γεννηματά στη Βουλή την Τετάρτη

Η τελική θέση αναμένεται να εκφραστεί από την Φώφη Γεννηματά στη ομιλία της την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία. Η επιφυλακτικότητα ωστόσο υπάρχει στους κόλπους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου  την επόμενη μέρα μίλησε «για άθεο Τσίπρα κι άθεο Φίλη», γεγονός που βάζει ψύλλους στ΄ αυτιά των συνοδοιπόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ισως γιατί πέρσι ανακηρύχθηκε Μέγας Αρχοντας της Εκκλησίας της Κρήτης από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, τίτλο που του απένειμε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.