Οι έξι όμηροι που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς λίγο πριν τους βρουν οι Ισραηλινοί | Bring Them Home Now/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Θρήνος στο Ισραήλ: Βρέθηκαν τα πτώματα έξι ομήρων στη Ράφα – οργή κατά του Νετανιάχου

Ανάμεσα τους ήταν και ο 23χρονος Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, οι γονείς του οποίου είχαν μιλήσει στο συνέδριο των Δημοκρατικών. «Συντετριμμένος και εξοργισμένος» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Μεγάλες διαδηλώσεις την Κυριακή σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ
Protagon Team

Τριακόσιες τριάντα ημέρες, σχεδόν 11 μήνες, μετά την απαγωγή τους από την Χαμάς, έξι ισραηλινοί όμηροι βρέθηκαν δολοφονημένοι σε σήραγγα στη Ράφα, το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, είχαν «δολοφονηθεί βάναυσα» από τους τρομοκράτες μόλις μία με δύο ημέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, οι ομηροί έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και άλλα σημεία του σώματος. Σημειώνουν επίσης, ότι τα τραύματα αυτά προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες.

Ενας από τους ομήρους έφερε σημάδια που καταδεικνύουν ότι ήταν δεμένος.

Τα στοχεία δείχνουν ότι ζούσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δεν είχαν κάνει μπάνιο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Ισραήλ ανέκτησε τα πτώματα των έξι ομήρων, τεσσάρων ανδρών και δύο γυναικών, ηλικίας 23-40 ετών, στη Γάζα περιλαμβανομένου εκείνου του Ισραηλινοαμερικανού Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου (πρωί Κυριακής ώρα Ελλάδας) ο Τζο Μπάιντεν.

«Νωρίτερα σήμερα [σ.σ. Σάββατο], σε μια σήραγγα κάτω από την πόλη Ράφα, οι ισραηλινές δυνάμεις ανέκτησαν τα πτώματα έξι ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς», ανέφερε ο Μπάιντεν σε δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. «Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί, πως τα πτώματα των Καρμέλ Γκατ, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, Έντεν Γερουσάλμι, Αλεξάντερ Λιούμπνοφ, Άλμογκ Σαρούσι και Όρι Ντανίνο μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ τις νυχτερινές ώρες.

Τα πτώματα βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τους Times of Israel, από το πρωί, ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισέλθει στη σήραγγα, 20 μέτρα κάτω από το έδαφος, αναζητώντας ομήρους.

Λίγες ώρες αργότερα, ήλθαν αντιμέτωποι με το θλιβερό θέαμα, που βύθισε στο πένθος όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που παρακολουθούσαν καθημερινά στα social media τον τιτάνιο αγώνα των γονέων του Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, οι οποίοι είχαν εκφωνήσει μία συγκινητική ομιλία στο συνέδριο των Δημοκρατικών,  λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μόλις την Πέμπτη, οι γονείς του Χερς μαζί με συγγενείς άλλων ομήρων, είχαν σταθεί στα σύνορα με τη Γάζα και είχαν στείλει ένα συγκλονιστικό μήνυμα συμπαράστασης στους δικούς τους, μιλώντας μέσω μικροφωνικής εγκατάστασης, λέγοντάς τους να μην τα παρατήσουν.

«Σύμφωνα με την αρχική εκτίμησή μας, δολοφονήθηκαν βάναυσα από τους τρομοκράτες της Χαμάς λίγο πριν φθάσουμε σε αυτούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του στρατού, υποναύαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι.

Ενα στέλεχος της Χαμάς ισχυρίστηκε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι «κάποιοι» από τους έξι ομήρους, «ήταν μέρος της λίστας των προς απελευθέρωση ομήρων που είχε εγκρίνει η Χαμάς».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης διαβεβαιώνουν ότι ο Ισραηλινοαμερικανός Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν και οι δύο Ισραηλινές Καρμέλ Γκατ και Έντεν Γερουσάλμι, περιλαμβάνονταν στη λίστα των ομήρων που θα απελευθερώνονταν κατά την πρώτη φάση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Κάιντ Φαρχάν Αλκάντι, μέλος της κοινότητας των Βεδουίνων του νότιου Ισραήλ, διασώθηκε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από εκεί, ανέφερε ο στρατός.

Μετά τον εντοπισμό του Αρκάντι, οι ισραηλινοί στρατιώτες έλαβαν εντολές να είναι πιο προσεκτικοί λόγω της πιθανότητας να βρίσκονταν και άλλοι όμηροι στην περιοχή, όμως δεν υπήρχε συγκεκριμένη πληροφορία για το πού βρίσκονταν οι όμηροι, είπε ο Χαγκάρι.

Ο Τζον Πόλιν και η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ, συγκινημένοι, στο βήμα του συνεδρίου των Δημοκρατικών – Reuters

Οι πέντε από τους έξι ομήρους -ηλικίας 23 έως 32 ετών- απήχθησαν από το μουσικό φεστιβάλ Nova από τρομοκράτες της Χαμάς κατά τη διάρκεια της βάρβαρης επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ κατά την οποία 1.205 άνθρωποι σκοτώθηκαν, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Γάζα, 33 από τους οποίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον στρατό.

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε πως οι έξι όμηροι ήταν ζωντανοί όταν απήχθησαν και στη συνέχεια «δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από τη Χαμάς».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και η Αίγυπτος εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα παλαιστινίους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.

Διαδηλωτές το απόγευμα της Κυριακής, έξω από το γραφείο του Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ – REUTERS/Ronen Zvulun

«Μια συμφωνία για την επιστροφή των ομήρων ήταν στο τραπέζι εδώ και δύο μήνες. Χωρίς τις καθυστερήσεις, τα σαμποτάζ και τα προσχήματα, εκείνοι τον θάνατο των οποίων μάθαμε στο πρωί θα ήταν σίγουρα ακόμα στη ζωή», δήλωσε σήμερα το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.

«Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι, ώστε να βοηθήσουμε τους ζωντανούς να ανακάμψουν και να θάψουμε τους νεκρούς όπως τους αξίζει», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Φόρουμ.

Το Φόρουμ διευκρινίζει πως ο Αλεξάντερ Λιούμπνοφ είχε γίνει πατέρας, στη διάρκεια της αιχμαλωσίας του, ενός παιδιού που είναι σήμερα πέντε μηνών.

Το Φόρουμ κάλεσε σε μαζικές και οργισμένες διαδηλώσεις την Κυριακή, στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ. Εκτιμάται πως εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί θα βγουν στους δρόμους εναντίον του Μπένιαμιν Νετανιάχου, που πριν λίγες ημέρες δήλωσε στη διάρκεια έντονης διαμάχης στο υπουργικό συμβούλιο, ότι η προτεραιότητά του είναι να παραμείνει ο ισραηλινός στρατός στον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία περιοχή στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, και όχι οι ζωές των ομήρων.

Το βράδυ του Σαββάτου, πριν γίνει γνωστός ο θάνατος των έξι ομήρων, 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ.

«Είσαι ένοχος», γράφει το πλακάτ διαδηλωτή, που φορά μάσκα με το πρόσωπο του Νετανιάχου, στη διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου – EPA/ATEF SAFADI

«Η καρδιά όλου του έθνους ραγίζει σε χίλια κομμάτια», δήλωσε ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε αδιάκοπα κατά της εγκληματικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», πρόσθεσε ο Χέρτσογκ.

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, που είχε συλληφθεί όμηρος στη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova, στην έρημο του νότιου Ισραήλ, κοντά στη Γάζα, είχε χάσει το χέρι του από τον αγκώνα και κάτω στη διάρκεια της βάρβαρης τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, από ρίψη χειροβομβίδας. Στα τέλη Απριλίου,  είχε εμφανιστεί σε ένα προπαγανδιστικό βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τρομοκρατική οργάνωση.

«Είχε μόλις κλείσει τα 23. Σχεδίαζε να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο», είπε ο Μπάιντεν. Οι γονείς του, η Ρέιτσελ Γκόλντμπεργκ και ο Τζον Πόλιν «ήταν θαρραλέοι, συνετοί και ακλόνητοι ακόμη και ενόσω υπέμεναν αυτό που δεν θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί», είπε ο Μπάιντεν.

«Αγωνίστηκαν αδιάκοπα για τον γιο τους και όλους τους ομήρους που κρατούνταν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Τους θαυμάζω και πενθώ μαζί τους πιο βαθιά απ’ ό,τι οι λέξεις μπορούν να εκφράσουν», είπε ο πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως «οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Διαδηλωτές παριστάνουν τους δολοφονημένους ομήρους, στο Τελ Αβίβ, το βράδυ του Σαββάτου – EPA/ATEF SAFADI

Η Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι καταδικάζει σθεναρά τη συνεχιζόμενη βαναυσότητα της Χαμάς, και αυτό πρέπει να κάνει και όλος ο κόσμος. Πρόσθεσε πως η ίδια και ο πρόεδρος θα παραμείνουν αταλάντευτοι στη δέσμευσή τους να απελευθερώσουν τους Αμερικανούς και όλους τους ομήρους που κρατούνται στη Γάζα.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους στο Ρεχόμποθ Μπιτς, στο Ντέλαγουερ, ο Μπάιντεν είπε πως εξακολουθεί να είναι «αισιόδοξος» ότι θα επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ώστε να σταματήσει ο πόλεμος.

«Νομίζω πως είμαστε κοντά στο να έχουμε μια συμφωνία», είπε. «Είναι καιρός αυτός ο πόλεμος να τελειώσει».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε πως «εξακολουθούν να γίνονται συναντήσεις».

«Νομίζω πως μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι έχουν πει ότι συμφωνούν στις αρχές» που θα τη διέπουν, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.

Νετανιάχου: «Οποιος δολοφονεί ομήρους, δεν θέλει συμφωνία»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απείλησε σήμερα να «ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς» με τη Χαμάς, μετά τον θάνατο των έξι ομήρων.

«Όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία», είπε, απειλώντας την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς σας».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ιτσάτ ελ Ρέσικ, είχε πει πως το Ισραήλ είναι «υπεύθυνο για τον θάνατο» των ομήρων «επειδή συνεχίζει τον γενοκτονικό πόλεμό του (…) και αποφεύγει κάθε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός».

Ο Νετανιάχου αναφέρθηκε επίσης στον θάνατο τριών ισραηλινών αστυνομικών σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Για την επίθεση αυτή δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, όμως η Χαμάς είδε σε αυτήν «μια ηρωική επιχείρηση της αντίστασης» και «μια φυσική απάντηση στη σφαγή του λαού» της Παλαιστίνης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Θα αγωνιστούμε σε όλα τα μέτωπα εναντίον ενός βάναυσου εχθρού που θέλει να μας δολοφονήσει όλους. Ακόμη και σήμερα το πρωί δολοφόνησε τρεις αστυνομικούς», είπε ο Νετανιάχου.

«Το γεγονός πως η Χαμάς συνεχίζει να διαπράττει θηριωδίες, όπως αυτές που διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου, μας αναγκάζει να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην μπορεί πλέον να τις διαπράττει», είπε ακόμη ο ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η αντιπολίτευση κάλεσε σε γενική απεργία

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, ζήτησε σήμερα την πραγματοποίηση απεργίας για να πληγεί η οικονομία της χώρας ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Λαπίντ, ο οποίος είναι πρώην πρωθυπουργός, κάλεσε κάθε Ισραηλινό «η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί» να συμμετάσχει σε μια μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Τελ Αβίβ αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κάλεσε επίσης το βασικό συνδικάτο της χώρας, επιχειρήσεις και τους δήμους να απεργήσουν.

Ο Λαπίντ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων έξι ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα σοκαρισμένος από την δολοφονία των έξι Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς.

«Αυτοί οι αθώοι νέοι άνδρες και γυναίκες θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί κάπου με ασφάλεια και να είχαν επανενωθεί με τους οικείους τους εδώ και πολύ καιρό. Βρισκόμαστε στο πλευρό όλων των ομήρων», έγραψε ο Μπορέλ στο X.

«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός για να λήξει αυτή η τραγωδία και να επιστρέψουμε όλους τους ομήρους στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Κιρ Στάρμερ εξέφρασε και εκείνος τον αποτροπιασμό του για την «φρικτή και ανούσια» δολοφονία των έξι ομήρων.

«Είμαι απολύτως σοκαρισμένος από την φρικτή και ανούσια δολοφονία έξι ομήρων στη Γάζα από την Χαμάς. Η Χαμάς θα πρέπει να απελευθερώσει τώρα όλους τους ομήρους και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να δοθεί τέλος σε αυτό τον πόνο», έγραψε στο Χ.

Γκάλαντ σε Νετανιάχου: Συμφωνία τώρα!

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε σήμερα τον Νετανιάχου να ολοκληρώσει μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι υπόλοιποι όμηροι από τη Γάζα.

«Είναι πολύ αργά για τους ομήρους που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ. Οι όμηροι που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ.

«Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα και να ανακαλέσει την απόφαση που ελήφθη την Πέμπτη», είπε ο Γκάλαντ αναφερόμενος στην απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να διατηρηθεί η μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μία μικρή λωρίδα γης στα σύνορα Αιγύπτου και Λωρίδας της Γάζας.

Η επιμονή του Νετανιάχου να διατηρήσει στρατεύματα στον διάδρομο αυτόν για να αποφευχθεί η μεταφορά από την Χαμάς όπλων από την Αίγυπτο, θεωρείται ευρέως ως ένα από τα βασικά εμπόδια σε μια συμφωνία με τους τρομοκράτες στις συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου και του Κατάρ.