Ο Ντου Ουέι ήταν πρεσβευτής της Κίνας στο Τελ Αβίβ από τον Φεβρουάριο | Reuters
Επικαιρότητα

Θρίλερ με τον θάνατο του κινέζου πρεσβευτή στο Ισραήλ

Ο Ντου Γουέι έχασε τη ζωή του λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, ο οποίος ζητούσε από το Τελ Αβίβ να περιορίσει τις σχέσεις του με το Πεκίνο
Protagon Team

Κανείς δεν γνώριζε τί να υποθέσει την Κυριακή το απόγευμα, όταν ο πρεσβευτής της Κίνας στο Ισραήλ βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του που βρίσκεται σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

Οι πληροφορίες σχετικά με τον αιφνίδιο θάνατο του 57χρονου Ντου Ουέι στην οικία του στην παράκτια πόλη Χερτσλιγιά έρχονταν με το… σταγονόμετρο.

Ο θάνατός του πάντως ήρθε σε μια άκρως περίεργη χρονική συγκυρία: μόλις μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ζητούσε από τις αρχές του Ισραήλ να περιορίσουν τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση της Κίνας.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ είναι εδώ και εβδομάδες τεταμένες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού.

Ανώτατοι αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου και του Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορούν το Πεκίνο για συγκάλυψη και για ανεπαρκή αντιμετώπιση της ασθένειας, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί και στις υπόλοιπες χώρες. Οι κινεζικές αρχές από την πλευρά τους, αρνούνται τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.

Αστυνομικές δυνάμεις στην οικία του Ντου Ουέι

Την Δευτέρα το μεσημέρι πάντως, μετά από τις προκαταρκτικές έρευνες για τον θάνατο του Ουέι, το Πεκίνο ανακοίνωσε πως «ενδεχομένως ο θάνατός του να οφείλεται σε φυσικά αίτια».

«Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει πως ο πρέσβης Ντου Γουέι πέθανε αναπάντεχα, λόγω προβλήματος υγείας. Αναμένονται περαιτέρω επιβεβαιώσεις για τις λεπτομέρειες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ενώ οι κινεζικές αρχές σημείωσαν πως θα στείλουν ειδικό επιθεωρητή ώστε να ερευνήσει τον θάνατο του 57χρονου.

Ο Ουέι ανέλαβε τη θέση τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ πιο πριν είχε υπηρετήσει ως πρεσβευτής της Κίνας στην Ουκρανία.

Ο κινέζος αξιωματούχος ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού, ωστόσο η οικογένειά του δεν τον ακολούθησε στο Ισραήλ.