Οι δύο αστροναύτες Νικ Χέιγκ και Αλεξέι Οβτσίνιν αγκαλιάζονται με τις οικογένειές τους μετά την αναγκαστική προσγείωση | ASA/Bill Ingalls/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Θρίλερ κατ’ εξακολούθηση με τον πύραυλο Soyuz που «χάλασε» εν πτήσει

Η αναγκαστική προσγείωση του σκάφους που μετέφερε αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχει προκαλέσει συναγερμό. Η Ρωσία υποπτεύεται δολιοφθορά και αποφάσισε να αναστείλει όλες τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πρέπει να παραμείνει εκεί επ' αόριστον. Η NASA θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει και άλλος εναλλακτικός τρόπος για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στο Διάστημα
Protagon Team

Ολα κυλούσαν απόλυτα ομαλά, ο καιρός ήταν τέλειος και οι έλεγχοι είχαν δείξει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την εκτόξευση ενός ακόμη σκάφους που θα μετέφερε αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ομως δύο λεπτά μετά την εκτόξευσή του, από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν, την Πέμπτη το μεσημέρι, ο πύραυλος Soyuz που μετέφερε τον αμερικανό αστροναύτη Νικ Χέιγκ και τον ρώσο συνάδελφό του Αλεξέι Οβτσίνιν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα.

Οι αστροναύτες ενεργοποίησαν το σύστημα διάσωσης με αποτέλεσμα να προσγειωθούν σε μια στέπα σε απόσταση περίπου 400 χλμ. από το κοσμοδρόμιο. Τα σωστικά συνεργεία έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο της αναγκαστικής προσγείωσης και παρέλαβαν τους δύο αστροναύτες για την κατάσταση της υγείας των οποίων υπάρχουν συγκεχυμένες πληροφορίες.

Στην πάνω φωτογραφία εικονίζεται το Soyuz αμέσως μετά την εκτόξευση του και στην κάτω η στιγμή που ο πύραυλος παρουσιάζει πρόβλημα και το πλήρωμα ενεργοποιεί τη διαδικασία εγκατάλειψης (REUTERS/Shamil Zhumatov)

Επίσημες ανακοινώσεις δεν είχαν γίνει για πολλές ώρες μετά το ατύχημα και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αρχικά ανέφεραν ότι οι δύο αστροναύτες δεν είχαν τραυματιστεί. Αργότερα, το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, μετέδωσε ότι «τα μέλη του πληρώματος του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 εξετάστηκαν από γιατρούς, η κατάσταση τους δεν είναι εντελώς καλή». Στη συνέχεια πάντως δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες των δύο αστροναυτών να γευματίζουν μετά την περιπέτεια που πέρασαν και να μοιάζουν σε καλή κατάσταση.

Ο Νικ Χέιγκ (αριστερά) και ο Αλεξέι Οβτσίνιν τρώνε και δείχνουν ήρεμοι και χωρίς εμφανές πρόβλημα υγείας μετά την εγκατάλειψη του σκάφους που θα τους μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (Roscosmos)

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian, πρόκειται για το πιο σοβαρό ατύχημα που έχει συμβεί στη διαδικασία μεταφοράς αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παρόμοιο πρόβλημα που να υποχρεώσει το πλήρωμα επανδρωμένης αποστολής να εγκαταλείψει το σκάφος λίγο μετά την εκτόξευσή του είχε να συμβεί από το 1975, και τότε με πύραυλο Soyuz. To 1983 ένας πύραυλος Soyuz είχε ανατιναχτεί ενώ βρισκόταν στην πλατφόρμα εκτόξευσης, χωρίς ευτυχώς να πάθουν κάτι οι κοσμοναύτες που ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν με αυτόν.

Τα σωστικά συνεργεία έσπευσαν στο σημείο της αναγκαστικής προσγείωσης να παραλάβουν τους δύο αστροναύτες (Federal Air Transport Agency Rosaviation/Reuters)

Η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τις επανδρωμένες αποστολές μέχρι να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί, απόφαση με την οποία συμφωνεί και η NASA η οποία ανακοίνωσε ότι πρέπει να γίνει διεξοδική έρευνα για το τι συνέβη. Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη εκφράσει ανησυχία για το ενδεχόμενο το ατύχημα να είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς. Το ατύχημα έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον Διεθνή Σταθμό από μια τρύπα που, όπως φαίνεται, δημιουργήθηκε με μυστηριώδη τρόπο μέσα από τον Σταθμό και όχι από κάποιο αντικείμενο που τον χτύπησε εξωτερικά.

Οι Ρώσοι έχουν ευθέως διατυπώσει την άποψη ότι υπήρξε σαμποτάζ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και η υπόθεση αυτή βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση. Η ρωσική πλευρά είναι πιθανό να συνδέσει τα δύο συμβάντα, κάτι που θα δημιουργήσει μια κρίση που κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού θα οδηγήσει.

Το ζήτημα τώρα είναι τι θα γίνει με το πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Σε πρώτη φάση το πλήρωμα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αφού η τροφοδοσία του μπορεί να γίνει και με μη επανδρωμένα σκάφη. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, στον Σταθμό βρίσκεται μια διαστημική… σωσίβια λέμβος, ένα σκάφος στο οποίο μπορεί να εισέλθει το πλήρωμα για να εγκαταλείψει τον Σταθμό και να επιστρέψει στη Γη.

Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπραϊντεστάιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις στον διαστημικό τομέα, αλλά το ατύχημα που σημειώθηκε κατά την εκτόξευση του πυραύλου ανέδειξε την ανάγκη να υπάρχει και άλλος εναλλακτικός τρόπος για να πηγαίνουν οι άνθρωποι στο Διάστημα.

Ο Μπραϊντενστάιν, δήλωσε ότι παρά το ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη κατά την εκτόξευση του διαστημοπλοίου είναι απόλυτα πεπεισμένος για την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ρωσικών πυραύλων Soyuz και αναμένει ότι αμερικανοί αστροναύτες θα πετάξουν και πάλι με ρωσικούς πυραύλους Soyuz. Ο επικεφαλής της NASA είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η επόμενη προγραμματισμένη επανδρωμένη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα ανασταλεί.