Ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ διακρίνεται να μιλάει στους δημοσιογράφους στην Μπερλινάλε μέσω κινητού που κρατάει η κόρη του. Η Χρυσή Αρκτος του ανήκει, αν και ο ίδιος είχε υποχρεωθεί να μην παραστεί στο Βερολίνο | REUTERS/Annegret Hilse
Επικαιρότητα

Θρίαμβος για τον (απόντα) Ιρανό Μοχάμεντ Ρασούλοφ στην Μπερλινάλε

Μια σπουδαία ταινία για ένα θέμα-ταμπού, η οποία αποκηρύχτηκε από το καθεστώς των αγιατολάδων και γι' αυτό απαγορεύτηκε στον δημιουργό της να ταξιδέψει στο Βερολίνο, πήρε τη Χρυσή Αρκτο στην 70η Μπερλινάλε. Ποιοι άλλοι βραβεύτηκαν [εικόνες]
Protagon Team

Η ταινία «There is No Evil» του ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμεντ Ρασούλοφ, στον οποίο έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα, κέρδισε την Χρυσή Αρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

«Θα ήθελα ο Μοχάμεντ να βρίσκεται εδώ ο ίδιος, όμως δυστυχώς του έχει απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα. Ευχαριστώ την απίστευτη ομάδα που έθεσε τη ζωή της σε κίνδυνο για να βρεθεί σε αυτήν την ταινία» δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, ο παραγωγός Φάρζαντ Πακ, o οποίος παρέλαβε το βραβείο εκ μέρος του σκηνοθέτη από τα χέρια του Τζέρεμι Αϊρονς, προέδρου της κριτικής επιτροπής της 70ης Μπερλινάλε.

Φαρζάντ Πακ, Μπαράν Ρασούλοφ και Τζέρεμι Αϊρονς κατά την απονομή της Χρυσής Αρκτου της 70ης Μπερλινάλε (REUTERS/Fabrizio Bensch)

«Είμαι τόσο συναισθηματικά φορτισμένη και ευτυχισμένη, αυτό το βραβείο είναι για έναν κινηματογραφιστή που δεν μπορεί να βρίσκεται εδώ. Μπορώ να το πω εξ ονόματος όλης της ομάδας ότι είναι για εκείνον» είπε η κόρη του, ηθοποιός η ίδια, Μπαράν Ρασούλοφ.

Η ταινία πραγματεύεται τη θανατική ποινή —ένα θέμα ταμπού στο Ιράν— από την πλευρά των εκτελεστών και των οικογενειών των θυμάτων. Στον Ρασούλοφ είχε απαγορευτεί να γυρίσει την ταινία και χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει διάφορα τεχνάσματα για να τα καταφέρει.

Τιμηθείς το 2017 στις Κάννες για το «A Man of Integrity», ο Μοχάμεντ Ρασούλοφ καταδικάστηκε δύο χρόνια αργότερα σε διετή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η Μπερλινάλε βράβευσε επίσης το «Never rarely sometimes always» της Ελάιζα Χίτμαν, μια ταινία που καταγράφει τη δύσκολη διαδρομή μιας ανήλικης για να υποβληθεί σε άμβλωση στις ΗΠΑ. Της απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Αργυρή Aρκτος).

Η Ελάιζα Χίτμαν με την Αργυρή Αρκτο (REUTERS/Annegret Hilse)

Ο Νοτιοκορεάτης Χανγκ Σανγκ-σου τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για το «The woman who ran».

Με το βραβείο για την καλύτερη σκηνοθεσία έξω από το μέγαρο της 70ης Μπερλινάλε (REUTERS/Michele Tantussi)

Από την πλευρά των ηθοποιών, ο Ιταλός Ελιο Τζερμάνο και η Γερμανίδα Πόλα Μπεερ βραβεύτηκαν για τους ρόλους τους στις ταινίες «Hidden away» και «Undine»  αντίστοιχα.