Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση στην πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων τόσο από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όσο και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη διαφωνία του μόνο για το θέμα της επιστολικής ψήφου, επιμένοντας πως πρέπει να είναι «αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται με όλους τους έλληνες πολίτες στην Ελλάδα».
Μπορούν είπε, «να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα σε πρεσβείες και προξενεία. Αυτά τα ζητήματα τα συζητάμε».
Σύμφωνα με τον γ.γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος, δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να έχουν οι Ελληνες του εξωτερικού που ζουν έως 30 χρόνια εκτός της χώρας μας.
«Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό (μαζί στη φωτογραφία πάνω).
Πάγια θέση μας, τόνισε, είναι ότι «πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον ΑΦΜ ο οποίος δεν πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να φορολογείται, να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, κατοικία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα, να έχει σχέσεις δηλαδή ο μετανάστης, ο απόδημος με τη χώρα, και να έχει και λόγο έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν, και το εισόδημά του κλπ».
Επίσης, πρόσθεσε, «πρέπει να είναι εύλογο το χρονικό διάστημα που απουσιάζει από την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχει φύγει πριν 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το “δίκαιο του αίματος”. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα με βάση, για παράδειγμα, ενδεικτικά τριάντα χρόνια- θα μπορούσε να είναι αυτό το κομβικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που έφυγαν την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν να σπουδάσουν και δεν βρίσκονται στην Ελλάδα».
«Ολα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος. Τα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, θα δούμε τις διαδικασίες και πού θα καταλήξει ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη συζήτηση και η τελική μας στάση θα καθοριστεί από το πώς θα έλθει το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων στη Βουλή και τι ακριβώς θα προβλέπει για όλα αυτά τα ζητήματα που θέσαμε. Εκεί θα είναι και η οριστική μας στάση», κατέληξε στη δήλωσή του ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη,
Ναι επί της αρχής, είπε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε τα ακόλουθα:
«Ως άνθρωπος της Ομογένειας και παιδί μεταναστών, θεωρώ ανεπίτρεπτο Έλληνες του Εξωτερικού να μην μπορούν να ψηφίσουν, καθώς ο νόστος και η αγάπη που νιώθουν για την πατρίδα τους, είναι η πιο περίτρανη απόδειξη της ανάγκης κατοχύρωσης του δικαιώματός τους στην ψήφο!
Είναι εθνικά απαράδεκτο κάποιοι για μικροπολιτικούς λόγους να στερούν στον Έλληνα το δικαίωμα ψήφου, όταν το παρέχουν απλόχερα στο Χασάν και τον Ιμπραήμ με τις παράνομες ελληνοποιήσεις τους!».
Στον διάλογο που είχε προηγουμένως με τον Πρωθυπουργό, ο επικφαλής της Ελληνικής Λύσης ζήτησε έναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι έλληνες ομογενείς.
Η κουβέντα άρχισε με τον κ. Μητσοτάκη να δείχνει στον συνομιλητή του το δεμένο μικρό του δάχτυλο λόγω κάκωσης που υπέστη παίζοντας μπάσκετ.
«Εσένα είναι εντάξει το χέρι σου;» ρώτησε ο Πρωθυπουργός, με τον κ. Βελόπουλο να απαντά κάνοντας χιούμορ:
«Οι κακές συνήθειες των αθλητών».
Μητσοτάκης: Τι να σου προσφέρω;
Βελόπουλος: Εναν καλό εκλογικό νόμο και το δικαίωμα να ψηφίζουν οι Ελληνες ομογενείς.
Μητσοτάκης: Τουλάχιστον στο δεύτερο είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος.