Το «Βέλος» ρυμουλκήθηκε μπροστά στον επιβατικό σταθμό «Μακεδονία», στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης | ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Στο λιμάνι ρυμουλκήθηκε το λαβωμένο «Βέλος»

Το σημείο θεωρείται πιο ασφαλές από τη Νέα Παραλία, όπου ήταν αγκυροβολημένο όταν υπέστο ρήγμα στην πρύμνη. Εκεί θα γίνει περαιτέρω επιθεώρηση και θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για την επισκευή του ιστορικού αντιτορπιλικού
Protagon Team

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, στο εμπορικό τμήμα όπου κατά κύριο λόγο ελλιμενίζονται επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια, ρυμουλκήθηκε το αντιτορπιλικό «Βέλος», το απόγευμα της Κυριακής.

Εκεί, αναμένεται να γίνει περαιτέρω επιθεώρηση του πλοίου και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες μετά το ρήγμα που υπέστη στην πρύμνη του, κατά τη διάρκεια θαλασσοταραχής στον Θερμαϊκό, το Σάββατο.

Το αντιτορπιλικό βρισκόταν δεμένο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, από τον Σεπτέμβριο του 2019, όπου ήταν ανοιχτό για το κοινό.

Το Σάββατο, όταν έπνεαν ισχυροί άνεμοι στη Θεσσαλονίκη, το πλοίο έπεσε με δύναμη πάνω στην προκυμαία και υπέστη μεγάλο ρήγμα στην πρύμνη.

Ζημιά είχε πάθει και την άνοιξη μετά από ισχυρούς ανέμους.

Η πλούσια ιστορία του

Πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε στην Βοστώνη των ΗΠΑ και έλαβε την ονομασία USS «CHARRETTE» DD 581, καθελκύστηκε στις 3 Ιουνίου του 1942 και υπηρέτησε επί 32 χρόνια στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό σε αποστολές και ασκήσεις.

Είναι ένα πλοίο με πλούσια ιστορία αφού πέρα από την υπηρεσία του στην Ελλάδα, είναι και βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς αποτέλεσε μάχιμο πλοίο που πολέμησε στις ναυτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού κατά των Ιαπώνων στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού το, τότε, USS «CHARRETTE» DD 581, έδρασε ως πλοίο υποστηρίξεως αεροπλανοφόρων, πλοίο ανθυποβρυχιακής και αντιαεροπορικής προστασίας νηοπομπών, ενώ βύθισε ένα ιαπωνικό υποβρύχιο όπως και άλλο πλοίο των Ιαπώνων.

Του απονεμήθηκαν 13 σταυροί μάχης όπως και άλλα παράσημα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1958, το πλοίο παραχωρήθηκε στο τότε ελληνικό βασιλικό ναυτικό αφού εκσυγχρονίστηκε στα ναυπηγεία Long Beach της Καλιφόρνιας μαζί με τρία ίδιου τύπου, μια παραχώρηση που είχε γίνει στο πλαίσιο αμοιβαίας βοήθειας ΗΠΑ – Ελλάδας.

Το 1973, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, αποστάτησε και ζήτησε άσυλο στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Φιουμιτσίνο, ως αποτέλεσμα του αποτυχημένου Κινήματος του Ναυτικού κατά της χούντας.

Το πλοίο που χτίστηκε από 3.050 τόνους ατσάλι, παροπλίσθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 1991, ενώ το 1994 χαρακτηρίστηκε ως Μουσείο Αντιδικτατορικού Αγώνα.

Σήμερα υπάρχουν μόλις τέσσερα πλοία από τα 175 του τύπου, που είχαν ναυπηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Το αντιτορπιλικό «Βέλος» είχε δέσει στο ανατολικό τμήμα της παραλίας της Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριου του 2019 και η υποδοχή των πολιτών είχε ξεκινήσει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ενώ μέχρι σήμερα ο αριθμός των επισκεπτών που δέχτηκε στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνά τους 250.000.