Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίδειξη που θα κάνει στο τέλος της παρέλασης ο σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος με το μαχητικό αεροσκάφος F 16 | ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, οι Νίκος Δένδιας, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης. Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα.
Protagon Team

Στις 10:30 ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Θεσσαλονίκη, με την κατάθεση Στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Η στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε στις 11:00, ενώ το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Δένδιας, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Σήμερα, επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940, θέλω να δηλώσω την υπερηφάνεια για τις ιστορικές επιλογές της πατρίδας μας. Και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας που στήριξαν διαχρονικά αυτές τις επιλογές.

Είμαστε, επίσης, πολύ υπερήφανοι για τις ένστολες και τους ένστολους που παρέλασαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη Βέβαια, το ξέρετε όλοι, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν αποδεικνύεται στις παρελάσεις. Αποδεικνύεται στο πεδίο. Απεδείχθη την 28η Οκτωβρίου του 1940. Απεδείχθη εσχάτως με την ανάσχεση της επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο την περίοδο 2019-2022.

Χάρη στις ισχυρές και ακμαίες Ενοπλες Δυνάμεις της, χάρη στον προσωπικό τους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δίκαια της και να αποτελεί παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή μας».

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

«Ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε τη χώρα και την ελευθερία μας σήμερα είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, και δεσμεύτηκε ότι αυτή την ενότητα θα υπηρετήσει ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση στις παρελάσεις στρατιωτικών και πολιτικών τμημάτων στη Θεσσαλονίκη.

Ολόκληρη η δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη

«Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες σε όλους τους Ελληνες. Μία συγκινητική μέρα για τη χώρα μας, για το έθνος μας, για όλο τον ελληνισμό. Μία τέτοια μέρα 83 χρόνια πριν η Ελλάδα ξάφνιασε όλη την υφήλιο. Πολύ πιο δυνατές χώρες από την Ελλάδα έπεσαν ενάντια στην επέλαση του φασισμού μέσα σε λίγες μέρες, σε λίγες εβδομάδες. Εμείς, ο ελληνικός λαός είπε “Οχι” και πέτυχε το ακατόρθωτο. Πέτυχε μία αντίσταση η οποία άλλαξε την ιστορία. Είμαστε η μόνη χώρα η οποία γιορτάζει και την απελευθέρωση και την αντίσταση ενάντια στο φασισμό.

Πρέπει να θυμόμαστε αυτή τη μέρα, να αντλούμε έμπνευση από τους αγώνες του ελληνικού λαού και να συνειδητοποιούμε κάθε μέρα ότι ο τρόπος με τον οποίο προστατεύουμε η χώρα μας, την ελευθερία μας είναι με το να είμαστε μία ενωμένη κοινωνία. Μία κοινωνία η οποία με αίσθημα συλλογικότητας μπορεί να χτίσει μία πραγματικά δυνατή οικονομία, η οποία, με τη σειρά της, θα υποστηρίξει τις Ενοπλες Δυνάμεις. Πάνω από όλα, όμως, είναι η ενότητα μεταξύ μας και αυτήν θα υπηρετήσω προσωπικά, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χρόνια πολλά σε όλους και όλες».

Κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή, άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, αμέσως μετά την παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

«Το έπος του ’40 γεμίζει υπερηφάνεια κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνα. Τιμούμε τους προγόνους μας, τους ήρωές μας που έγραψαν με το αίμα τους μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην ιστορία του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλό κατακτητή. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Οπως δεν πρέπει να ξεχάσουμε, τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός με ενότητα, με πίστη. Τι μπορεί να πετύχει ο ελληνικός λαός όταν αγωνίζεται για υψηλά ιδανικά και για την πατρίδα. Δεν μπορώ, όμως, σήμερα να μην αναφερθώ και σε κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, που στέκεται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανθρωπιάς. Θεωρώ αδιανόητο το ότι χθες η κυβέρνησή μας δεν στήριξε το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Μέση Ανατολή. Δεν πρέπει η ανθρωπιά να μπαίνει σε κανένα γεωπολιτικό ζύγι. Αυτή ήταν η στάση του ελληνικού λαού. Αυτή πρέπει να είναι και η στάση της κυβέρνησης και της χώρας μας σε τέτοια κορυφαία ζητήματα, που αφορούν τη σταθερότητα και την ευημερία των λαών της ευρύτερης περιοχής».

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ/ IntimeNews

Το πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για την παρέλαση παρακολούθησε με ενθουσιασμό την επίδειξη που έκανε στο τέλος της παρέλασης ο σμηναγός Χρήστος Πάρις Χαρίτος με το μαχητικό αεροσκάφος F 16, μέλος της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «ΖΕΥΣ» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου.

Εκατοντάδες μαθητές από διάφορα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από το μνημείο του  Αγνωστου Στρατιώτη, στην Λεωφόρο Αμαλίας. Η ηλιόλουστη ημέρα είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες πολίτες που παρακολούθησαν της παρέλαση των μαθητών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Dimitris Kapantais / SOOC

Πριν από την έναρξη της παρέλασης, στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, εκ μέρους της Βουλής ο Δημήτρης Σταμάτης, από την αξιωματική αντιπολίτευση η Αθηνά Λινού και από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Δωδώνης.

ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ/ IntimeNews

Συνολικά συμμετείχαν 235 σχολεία της Αθήνας εκ των οποίων 134 δημοτικά, 50 γυμνάσια και 51 λύκεια, γενικής και ειδικής παιδείας.

Dimitris Kapantais / SOOC
Dimitris Kapantais / SOOC

Σε δήλωσή του ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη εκείνων που απάντησαν σωστά στα διλήμματα της ιστορίας, που έδωσαν την άνιση μάχη και την κέρδισαν, που πέρασαν πόνο, πείνα κατοχή, που μετά ξανάχτισαν την Ελλάδα. Τιμούμε τη μνήμη τους σήμερα μαζί με τους μαθητές μας, μαζί με τα παιδιά μας. Εμείς θα είμαστε δίπλα στις δικές τους μάχες».

Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, τόνισε σε δήλωση της: «Εάν κερδίσαμε ό,τι κερδίσαμε το ‘40 που σήμερα γιορτάζουμε την αρχή της αντίστασης και όχι το τέλος του πολέμου, το κερδίσαμε μέσα από αλληλεγγύη, από αγάπη, από συνέργειες μεταξύ των Ελλήνων και νομίζω ότι αυτό είναι που χρειάζεται η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή».