φωτ. αρχείου | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Ποινές φυλάκισης σε χειρουργούς ιδιωτικής κλινικής που «ξέχασαν» βελόνα στην κοιλιά ασθενούς

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ για την ίδια πράξη κατέστη κατηγορούμενος και ένας νοσηλευτής- εργαλειοδότης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν, ανεστάλησαν επί τριετία, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι
Protagon Team

Σε ποινή φυλάκισης 14 και 11 μηνών, αντιστοίχως, καταδικάστηκαν δύο χειρουργοί σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. που… «ξέχασαν» χειρουργική βελόνα μήκους 12,5 εκατοστών, στην κοιλιά ασθενούς, ύστερα από γυναικολογική επέμβαση.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια, ενώ για την ίδια πράξη κατέστη κατηγορούμενος και ένας νοσηλευτής- εργαλειοδότης, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή 7μηνης φυλάκισης.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 59χρονη- σήμερα – παθούσα είχε υποβληθεί τον Μάιο του 2018 σε επέμβαση αφαίρεσης κυστικών μορφωμάτων από ωοθήκη, με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης.

Οπως κατήγγειλε η ίδια, μετά την επέμβαση ένιωσε φρικτούς πόνους στην περιοχή του αριστερού νεφρού και στην κοιλιακή χώρα, με τον θεράποντα γιατρό να τη διαβεβαιώνει ότι επρόκειτο για «φυσιολογικά μετεγχειρητικά συμπτώματα».

Κατά την κατάθεσή της στο δικαστήριο, η παθούσα ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες λάμβανε ισχυρά αναλγητικά φάρμακα, μέχρι που απευθύνθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους σε άλλη κλινική, όπου και υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων.

Από τις ιατρικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι έφερε στο σώμα της μία βελόνα η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά την προηγούμενη επέμβαση.  Ακολούθως υποβλήθηκε σε δύο επεμβάσεις για την αφαίρεσή της, ωστόσο ήδη (εξαιτίας της παρομονής της βελόνας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα στον οργανισμό της) της είχε προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και μόνιμη βλάβη στην υγεία της.

Απολογούμενοι οι δύο γιατροί αποποιήθηκαν των ευθυνών τους και μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για «αστοχία υλικού».

Η μεγαλύτερη ποινή επιβλήθηκε στον θεράποντα γιατρό, ενώ ο δεύτερος γιατρός (με την μικρότερη ποινή) παρέστη στο χειρουργείο ως βοηθός.

Οι παραπάνω ποινές ανεστάλησαν επί τριετία, ενώ άπαντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.