Οι δυο πρωθυπουργοί κατά την συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Επικαιρότητα

Θεσσαλονίκη: Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ

Το μίτινγκ των δύο πρωθυπουργών πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019 - Συνάντηση και με τον Μπόικο Μπορίσοφ
Protagon Team

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα της Πέμπτης η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο του Thessaloniki Summit 2019.

Πρώτος στην αίθουσα της συνάντησης έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αμέσως μετά έφτασε ο κ. Ζάεφ.

Στη συνάντηση, από ελληνικής πλευράς, μετέχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά τον Ζόραν Ζάεφ, ως πρωθυπουργός. Οι δύο τους είχαν τετ α τετ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και η πρώτη μετά το ευρωπαϊκό μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, που είχαν ως επακόλουθο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα.

Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ.

Οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκάρδια χειραψία και πριν αποχωρήσουν τα τηλεοπτικά συνεργεία είπαν μεταξύ τους πόσο καλοί φίλοι είναι, αναφέρθηκαν στην πρώτη φορά που γνωρίστηκαν όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, και μάλιστα τότε ο κ. Μπορίσοφ του είχε δώσει συμβουλές πώς θα γίνει πρωθυπουργός και είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι θα γίνει πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης προς Ζάεφ: Να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση

Την κριτική του στη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ωστόσο ότι από τη στιγμή που δεσμεύει τις δύο χώρες, και είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, πρέπει να εφαρμοστεί και να αποφευχθούν ενέργειες που συντηρούν την ένταση.

Οι δυο πρωθυπουργοί συμφώνησαν πως η εμπέδωση των σχέσεων καλής γειτονίας καθώς και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν ουσιώδη κριτήρια για όλα τα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Επίσης συζήτησαν για τα τρέχοντα ζητήματα επικαιρότητας, καθώς και για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, εστιάζοντας στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης-18ης Οκτωβρίου, με τον Πρωθυπουργό να επιβεβαιώνει την διαχρονική στάση της χώρας μας υπέρ της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Διεύρυνσης στα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία θα συμβάλλει στην διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα διαδραμάτισε και θα συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο προς κάθε κατεύθυνση για τη διασφάλιση αυτής της πορείας.

Τέλος, εξέφρασαν την αμοιβαία τους βούληση για ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και για την υλοποίηση έργων που θα διευκολύνουν την συνδεσιμότητα στην περιοχή μας, προς όφελος του διμερούς εμπορίου.

Ζάεφ: Ο Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε ότι θα μιλήσει στον Μακρόν

Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βόρεια Μακεδονία, αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον έλληνα πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Ζάεφ χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή, σημείωσε ότι ήταν άλλη μια επιβεβαίωση πως η Ελλάδα είναι φίλος της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ δήλωσε πως ο κ. Μητσοτάκης του εξήγησε πώς θα βοηθήσει τη χώρα του στην προσπάθειά της να γίνει μέλος της ΕΕ, ζήτημα που κυριάρχησε στη μεταξύ τους συζήτηση.

«Εκτιμώ πολύ τη μάχη και τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα μου και στην Αλβανία», είπε αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν μπλόκαρε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τις δύο χώρες. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης μου υποσχέθηκε πως θα μας βοηθήσει. Θα μιλήσει με όλους τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμανουέλ Μακρόν. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν παραδοσιακά πολύ ισχυρές θέσεις. Είμαι πολύ ικανοποιημένος που θα βρει χρόνο για να μας στηρίξει», είπε, ενώ υπογράμμισε πως για τη χώρα του δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, πέρα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, να επισκεφθούν τη Βόρεια Μακεδονία. «Πιθανόν θα περιμένουμε κάποιους υπουργούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Ελπίζω πολύ σύντομα να μας επισκεφθεί και ο κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις λεπτομέρειες για το πώς η Βόρεια Μακεδονία προχωρά στην εφαρμογή της. «Μιλήσαμε για τις στρατιωτικές προεκτάσεις της, όπως και για τα οικονομικά θέματα και την εκπαίδευση. Όπως π.χ. το άνοιγμα ενός ελληνικού κέντρου στην Ελλάδα», είπε και αναφέρθηκε στη δημιουργία δύο επιτροπών, μία με διεθνείς ειδικούς για τα εμπορικά σήματα και η άλλη για τα βιβλία.

Όταν ρωτήθηκε για το επίσημο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα, που παρουσιάστηκε σήμερα, ο Ζάεφ είπε: «Δεν το έχω δει. Ξέρω όμως ότι θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο που θα προστατεύει τα προϊόντα και των δύο πλευρών. Γιατί αυτό κάνουν οι φίλοι».