Εν μέσω αντιδράσεων μελών του Κογκρέσου και διαδηλώσεων από οργανώσεις Κούρδων, Αρμενίων και Ελλήνων (για πρώτη φορά η ομογενειακή οργάνωση ΑHEPA απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις), ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζει «βασιλική» υποδοχή στον τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον.
Ο τούρκος πρόεδρος, με τη σύζυγό του και τα μέλη της συνοδείας τους θα γίνουν δεκτοί στο Λευκό Οίκο από τον αμερικανό πρόεδρο και την Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ, στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Θα ακολουθήσει 20λεπτη συνάντηση των δύο προέδρων, παρουσία των συζύγων τους, και στις 12:30 θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες.
Στη μία μετά το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το διευρυμένο γεύμα εργασίας και στις 15.10 θα ακολουθήσει η κοινή συνέντευξη Τύπου στο Ανατολικό Δωμάτιο του Λευκού Οίκου.
Υπό το φόβο επανάληψης των βίαιων επεισοδίων κατά την προηγούμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, τον Μάιο του 2017, με πρωταγωνιστές τους σωματοφύλακες-μπράβους του τούρκου προέδρου (θυμηθείτε τον άγριο ξυλοδαρμό των διαδηλωτών έξω από την οικία του τούρκου πρέσβη στο βίντεο από τη Wall Street Journal κάτω), ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Νταν Κρέσνοου έχει ζητήσει από την Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσιγκτον και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ανάλογη συμπεριφορά από τους φρουρούς του «σουλτάνου» σε βάρος διαδηλωτών.
Αμερικανικά και ευρωπαϊκά ΜΜΕ σημειώνουν εξάλλου τον τρόπο με τον οποίο φυγαδεύθηκαν τότε τα μέλη της συνοδείας του τούρκου προέδρου ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη, έπειτα από σχετική παρέμβαση του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά της η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post που εκφράζει το πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον, κάλεσε τον αμερικανό πρόεδρο να «χαλιναγωγήσει» τον «αδίστακο δικτάτορα» – όπως τον χαρακτηρίζει- Ταγίπ Ερντογάν (στο βίντεο κάτω κοιτάζει από το παράθυρο του ξενοδοχείου του).
Την ίδια ώρα πάντως, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μετέφερε την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να μείνει ανεπηρέαστη η ατζέντα της συνάντησης από ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό των S-400 (για το οποίο μάλιστα επιμένει να αναβάλλει τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί από το Κογκρέσο σε βάρος της Αγκυρας / περισσότερα εδώ) και της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων (εδώ).
Πίσω από αυτή τη στάση του προέδρου των ΗΠΑ κρύβεται η λεγόμενη «διπλωματία της πίσω πόρτας», με τις πλάτες των αποκαλούμενων «γαμπρών της εξουσίας», ενός ιδιότυπου τρίο που νυμφεύθηκε την εξουσία και τώρα έχει ρόλο-κλειδί στην επανασύνδεση Αγκυρας με Ουάσιγκτον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times.
Συγκεκριμένα πρόκειται για:
- τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας και γαμπρό του Ερντογάν (έχει παντρευτεί την κόρη του τούρκου προέδρου, Εσρα), Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος φέρεται να είναι αυτός που επιβλέπει τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ,
- τον γαμπρό τούρκου μεγιστάνα, επιχειρηματικού εταίρου πλέον με τον Ομιλο Τραμπ, Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ, ο οποίος διατηρεί διπλό ρόλο συμβούλου σε Ουάσινγκτον και Αγκυρα
- και τον γνωστό και μη εξαιρετέο, Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και σύμβουλο του Τραμπ, στον οποίο έχει ανατεθεί ένα απροσδιόριστο μέχρι στιγμής χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής.
Και οι τρεις, δρώντας ατομικά αλλά και παράλληλα, έχουν αναπτύξει μία άτυπη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο προέδρων που στηρίζεται πλέον στους οικογενειακούς δεσμούς και όχι στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ κρατών και τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας.
Αιτία; Η έλλειψη εμπιστοσύνης ακόμα και προς τους στενότερους συνεργάτες τους και τα μέλη των κυβερνήσεών τους.
Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δηλώσει πως «η γέφυρα λειτουργεί καλά», αφού οι δύο χώρες προσπάθησαν -και κατά πολλούς κατάφεραν- να επαναφέρουν τις σχέσεις τους σε ένα καλύτερο σημείο, μετά την άτυπη συμφωνία για τη βόρεια Συρία.
Κομβικό σημείο της αντισυμβατικής αυτής συνεργασίας, το συνέδριο που διοργάνωσε τον Απρίλιο ο επιχειρηματίας Μεχμέτ Αλί Γιαλτσιντάγ στο Trump International Hotel στην Ουάσιγκτον, με τη συμμετοχή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Ο Κούσνερ τηλεφώνησε στον γαμπρό του Ερντογάν στο μέσο της εκδήλωσης για μια απρογραμμάτιστη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο, όπου ο Αλμπαϊράκ πίεσε -επιτυχώς για τα τουρκικά συμφέροντα- τον Τραμπ να αναβάλει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400.
“Ο Τραμπ αντικαθιστά σε αρκετές περιπτώσεις τις επίσημες σχέσεις μεταξύ κρατών με τη σχέση οικογένειας προς οικογένεια ή με τις σχέσεις μεταξύ υποτακτικών”, δήλωσε ο Ερικ Εντελμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία
Η «διπλωματία της πίσω πόρτας» και η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στη βάση του αντισυμβατικού αυτού τρόπου επικοινωνίας, από τον πρόεδρο Τραμπ, δεν έγινε όμως ανεκτή από έμπειρα στελέχη όπως ο αποπεμφθείς ουσιαστικά, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, που κατηγόρησε τον αμερικανό πρόεδρο ότι η στάση του έναντι του Ερντογάν υπαγορεύεται από οικονομικά -και το κυριότερο- προσωπικά συμφέροντα στην Τουρκία.
Στο στόχαστρο του πρώην συμβούλου (υπηρέτησε ως Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ για 17 μήνες, πριν απομακρυνθεί) βρέθηκε η κόρη του Ντόναλντ Τραμπο, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.
Σύμφωνα με το NBC News, ο Μπόλτον εξέφρασε σε συγκέντρωση των μεγαλύτερων πελατών της Morgan Stanley, την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς Τραμπ του στα θέματα που αφορούν την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «προσωπική ή επιχειρηματική σχέση που υπαγορεύει» τη στάση του έναντι της Αγκυρας, δεδομένου ότι κανένας από τους συμβούλους του δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για το θέμα.