Μπορεί να έχει ξεθωριάσει η ιστορικότητα της πρώτης εκείνης συνάντησης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις και –κυρίως- η αισιοδοξία του αμερικανού προέδρου ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα παραμένουν αμετάβλητες.
Οι δύο άνδρες, που συναντώνται στο Ανόι του Βιετνάμ, αντάλλαξαν την Τετάρτη μια θερμή χειραψία μπροστά στους δημοσιογράφους πριν αποσυρθούν σε κατ’ιδίαν συνάντηση (μαζί φυσικά με διερμηνείς, αλλά χωρίς συνεργάτες).
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας «μεγάλο ηγέτη» ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να βοηθήσει ώστε να έχει η Βόρεια Κορέα «τρομερό μέλλον».
«Τιμή μου να είμαι τον πρόεδρο Κιμ. Είναι τιμή μου να είμαστε μαζί στη χώρα, το Βιετνάμ, που έστρωσαν το κόκκινο χαλί και έχουν τιμή να μας φιλοξενήσουν», είπε ακόμη κατά τα πρώτα σχόλια ενώπιον του Τύπου.
Και ο Κιμ Γιονγκ Ουν είχε καλά λόγια να πει για τον συνομιλητή του.
Τόνισε ότι πιστεύει πραγματικά στην επιτυχημένη συνάντηση που θα έχουν «χάρη στη γενναία απόφαση του Τραμπ». «Από την τελευταία μας συνάντηση ήταν κάποιοι που παρεξήγησαν τη συνάντηση και κάποιες παλιές αντιπαλότητες, αλλά τα ξεπεράσαμε αυτά. Χρειάζεται πολλή υπομονή», είπε ακόμη.
Θα ακολουθούσε γεύμα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και από τις δύο χώρες.
Την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν σε σειρά συναντήσεων με μεγάλο κατάλογο θεμάτων. Αν υπάρξει κάποια υπογραφή συμφωνίας θα γίνει αύριο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, οι οποίες θα κρατήσουν δύο ημέρες, αναμένεται να τεθεί ο οδικός χάρτης για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.
Ηταν κεντρικό ζήτημα στις συνομιλίες που είχαν πέρυσι στη Σιγκαπούρη, αλλά από τότε δεν έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, ενώ ούτε και σε άλλα ζητήματα υπήρξε σοβαρή πρόοδος.
Ο μόνος ίσως που βλέπει με θετικότητα τη συνάντηση στο Βιετνάμ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που έγραψε στο Twitter ότι «οι προοπτικές είναι ΦΟΒΕΡΕΣ» (φυσικά με κεφαλαία γράμματα). Λίγο νωρίτερα είχε γράψει ότι βλέπει για τη Βόρεια Κορέα μια μεγάλη προοπτική.
Ο Τραμπ δεν φαίνεται να βιάζεται να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές για το διπλωματικά και πολιτικά καυτό θέμα των πυρηνικών. «Δεν θέλω να κάνω κανέναν να βιαστεί, δεν θέλω να δοκιμάσω κάτι. Οσο δεν υπάρχουν δοκιμασίες, είμαστε ικανοποιημένοι», είπε νωρίτερα την Τετάρτη.