Πριν από μερικά χρόνια οι ΗΠΑ έσπασαν ένα θλιβερό ρεκόρ: πρώτη φορά στα χρονικά πέθαναν μέσα σε ένα 12μηνο περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εξαιτίας υπερβολικής δόσης ναρκωτικών. Το 66% των θανάτων οφειλόταν στη λήψη φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιούχου φαρμάκου που είναι 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη. Πρόκειται για τούρμπο αναλγητικό που συνταγογραφείται σε περιπτώσεις μεγάλου πόνου. Μέχρι το 2010 οι νεκροί από φαιντανύλη ήταν μόνο το 10% του συνόλου των θανόντων ναρκομανών.
Ωστόσο στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ κυκλοφορεί και το… γενόσημό του, με παρασκευαστές τους ναρκεμπόρους των διαφόρων εγκληματικών συμμοριών. Οπως έγραψε το BBC News, το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης φαιντανύλης που διακινείται στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό. Οι δε χημικές ουσίες που το απαρτίζουν προέρχονται από την Κίνα. Τουλάχιστον αυτά ισχυρίζεται η γνωστή και από παραγωγές του Netflix DEA, δηλαδή η αμερικανική υπηρεσία διώξεως ναρκωτικών ουσιών.
Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου UCLA (Λος Αντζελες) επισημαίνει ότι στην παράνομη φαιντανύλη οφείλεται η αλματώδης άνοδος των θανάτων από υπερβολική δόση απ’ άκρου εις άκρον των ΗΠΑ, από τη Χαβάη μέχρι την Αλάσκα και από την Καλιφόρνια μέχρι τη Νέα Υόρκη. Από το 2015 η φαιντανύλη έχει εξαπλωθεί παντού, έτσι το ποσοστά των νεκρών ναρκομανών έχει αυξηθεί απότομα. «Το 2018 το 80% των υπερβολικών δόσεων φαιντανύλης αφορούσε τις περιοχές ανατολικά του ποταμού Μισισιπή» δήλωσε στο BBC η Τσέλσι Σόβερ, καθηγήτρια του UCLA και εκ των συντακτών της έρευνας. «Ομως το 2019 η φαιντανύλη εξαπλώθηκε».
Η έρευνα των πανεπιστημιακών εστιάζει και στην καινούργια τάση που παρατηρείται: οι χρήστες ναρκωτικών αναμειγνύουν την εξαιρετικά εθιστική φαινταλύνη με άλλα ναρκωτικά, με κοκαΐνη (στις βορειοανατολικές Πολιτείες) ή με μεθαμφεταμίνη (στις δυτικές Πολιτείες), έτσι η πιθανότητα για θάνατο από υπερβολική δόση μεγαλώνει για όλους αυτούς. Οι συντάκτες της έρευνας είπαν ότι η κρίση των οπιούχων άλλοτε χαρακτηριζόταν «πρόβλημα των λευκών», ωστόσο σήμερα αποκαλύφθηκε ότι οι θάνατοι των Αφροαμερικανών είναι, τελικά, περισσότεροι.
Οικογενειακές τραγωδίες
Πριν από έξι χρόνια ο γιος της Κιμ Μπλέικ, ο Σον, πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης στο Μπέρλινγκτον του Βερμόντ. Ηταν 27 ετών. «Κάθε φορά που ακούω για θάνατο κάποιου νέου από ναρκωτικά, η καρδιά μου ραγίζει περισσότερο» έγραψε η κ. Μπλέικ σε ένα blog αφιερωμένο στον γιο της. «Αλλη μία οικογένεια καταστράφηκε. Παντοτινή θλίψη για την απώλεια των ονείρων μας και της χαράς …» Η Μπλέικ, γιατρός η ίδια, είπε ότι ο γιος της έκανε σποραδικά χρήση κοκαΐνης, αν και η τοξικολογική έκθεση αποκάλυψε μόνο φαιντανύλη στον οργανισμό του. «Δεν είναι έκπληξη για εμένα που βλέπουμε τέτοια αύξηση στους συνδυασμούς διεγερτικών-οπιοειδών» ανέφερε στο BBC.
Για να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του γιου της η Μπλέικ έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τον θάνατό του και έχει βοηθήσει άλλες οικογένειες να ξεπεράσουν τη θλίψη τους από τον χαμό των παιδιών τους εξαιτίας των ναρκωτικών. «Ο καθένας έχει την ιστορία του. Για έναν γονιό που έχασε το παιδί του, αυτή η ιστορία είναι για πάντα» σχολίασε. Ο γιος της είχε αποπειραθεί να αποτοξινωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα η μάνα του στηλιτεύει το σύστημα λέγοντας ότι «από Πολιτεία σε Πολιτεία οι παρεχόμενες στους ναρκομανείς φροντίδες ποικίλλουν» και ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι διαθέσιμες υποδομές δεν επαρκούν».
Δήλωσε ότι θα ήθελε να δει τους ναρκομανείς «να λαμβάνουν θεραπεία γρήγορα, όποτε το θέλουν αυτοί και σε βάθος χρόνου». Εριξε και την ιδέα περί «ελεγχόμενης χρήσης ναρκωτικών, με ασφάλεια και με επίβλεψη» σε συγκεκριμένα «μέρη πρόληψης της υπερβολικής δόσης». Τέτοια μέρη υπάρχουν μόλις δύο στις ΗΠΑ, ενώ ο γειτονικός Καναδάς διαθέτει πληθώρα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι με τους οποίους μιλάω λένε ότι τα παιδιά τους δεν ήθελαν να πεθάνουν» κατέληξε η Μπλέικ… Ενδεχομένως. Πάντως δεν γνώριζαν τι έκαναν, αφού ανέμειξαν ουσίες με εντελώς διαφορετική δράση στον εγκέφαλο και στο σώμα του ανθρώπου: τα οπιούχα είναι παυσίπονα και κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, η κοκαΐνη το διεγείρει…