Ασυνεννοησίας και παρεξηγήσεων… ανάγνωσμα συνεχίζει να επικρατεί στους κόλπους της Κεντροαριστεράς, καθώς «πολιτικά ακατανόητη» χαρακτηρίζει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στη διαγραφή του, ενώ δεν είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, επισημαίνει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του είχαν εκφράσει δημόσια τη θέση υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναφέροντας ως παράδειγμα το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής τον Ιούνιο του 2018.
«Σε εκείνη τη συνεδρίαση του εξαμελούς Πολιτικού Συμβουλίου, που έμελλε να είναι και η τελευταία αφού η Φώφη Γεννηματά στην ουσία το κατήργησε, είχε υπάρξει το περίφημο 5-1, πέντε υπέρ της συμφωνίας και η κυρία Γεννηματά κατά της συμφωνίας. Αποδεχθήκαμε τη δυνατότητα της επικεφαλής να προχωρήσει με τη δική της θέση για να μην πληγεί περαιτέρω η παράταξη. Η ίδια όμως, παρά το γεγονός ότι τη διευκολύναμε, αποφάσισε να δείξει μηδενική ανοχή προχωρώντας σε διαγραφή και μάλιστα ενώ δεν είχε θέσει κομματική πειθαρχία. Δεν πρόκειται απλά για λάθος αλλά για πολιτικά ακατανόητη συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις αρχές και τις θέσεις ούτε της ανανεωτικής αριστεράς ούτε της σοσιαλδημοκρατίας. Κρίμα. Το Κίνημα Αλλαγής όφειλε να αξιοποιήσει τη θέση μας, ώστε να εκφραστούν και εκείνοι οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που είναι υπέρ της συμφωνίας και κατά της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.
Ακόμη, σχολιάζοντας τη δήλωση της κυρίας Γεννηματά ότι δεν έχει θέση στο Κίνημα Αλλαγής όποιος «λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη», ανέφερε: «Συμφωνώ, η Φώφη Γεννηματά δεν ξέρω αν το εννοεί». Συμπλήρωσε ότι το ΚΙΝΑΛ όφειλε να μείνει προσηλωμένο στην πολιτική αυτονομία του.
«Αντί για αυτό όμως εξέπεμπε και συνεχίζει να εκπέμπει συνεχιζόμενα σήματα παράλληλης πορείας με τη ΝΔ. Με την στάση αυτή όχι μόνο δεν προσελκύει προοδευτικούς πολίτες αλλά τους διώχνει κιόλας. Η σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ με την δεξιά παράταξη που έχει υπάρξει σε όλα τα κρίσιμα μεγάλα θέματα δεν γίνεται αποδεκτή από τον κόσμο της σοσιαλδημοκρατίας. Συνεπώς αν και σε επίπεδο ρητορικής η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται αντιδεξιά, η ίδια η ασκούμενη πολιτική είναι που διαφωνεί με αυτή την ρητορική κοιτώντας και όχι απλά λοξοκοιτώντας προς τη ΝΔ», συμπλήρωσε.
Ακόμη, επισημαίνει ότι η απόφαση για τη διαγραφή έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του Κινήματος Αλλαγής. Και προσέθεσε:
«Η απόφαση διαγραφής έγινε λόγω της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, του ανώτερου συλλογικού οργάνου του κόμματος. Η απόφαση διαγραφής δεν λήφθηκε καν μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, αλλά μετά από την απόφαση της ΔΗΜΑΡ. Το επιχείρημα ότι η διαγραφή αυτή δεν σημαίνει απομάκρυνση της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να σταθεί λογικά. Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε μονομερώς τη ΔΗΜΑΡ εκτός του πολυκομματικού φορέα του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η Φώφη Γεννηματά δεν αποδέχθηκε τις αποφάσεις που πήρε συλλογικά το κόμμα μας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ προέβη ουσιαστικά στη διαπιστωτική πράξη.
«Ας μην κρίνουν ορισμένοι εξ ιδίων τα αλλότρια. Η ΔΗΜΑΡ δεν λειτουργεί αρχηγοκεντρικά, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά. Είναι το μοναδικό κόμμα που μέσα σε τρεις ημέρες συνεδρίασαν τρεις φόρες τα όργανά της (Κεντρική και Εκτελεστική Επιτροπή) και πήρε ξεκάθαρες αποφάσεις. Και εφόσον χρειαστεί θα το ξανακάνουμε. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να παρέμβει στις εσωτερικές λειτουργίες της ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για παλαιοκομματικές πρακτικές και μεθόδους που έρχονται από το παρελθόν. Είναι πραγματικά λυπηρό να ακολουθεί εκείνες τις μεθόδους τις οποίες κατά τ’ άλλα στηλιτεύει. Και σίγουρα αδικεί την προσπάθεια που κάναμε αλλά και ότι πετύχαμε μαζί το προηγούμενο διάστημα», δήλωσε.