Ο Θεοκλής Ζαούτης όταν είχε παρουσιαστεί ως πρόεδρος του ΕΟΔΥ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS
Επικαιρότητα

Θεοκλής Ζαούτης: Τα στοιχεία δείχνουν σταθεροποίηση – Λιγότερα τα κρούσματα

Μια σχετικά λιγότερο δραματική εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας περιέγραψε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ο οποίος εξήγησε και την επίδραση της τρίτης δόσης
Protagon Team

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν σταθεροποίηση της κατάστασης τις τελευταίες μέρες, αν και το σύστημα υγείας πιέζεται ακόμα». Αυτό τόνισε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που θα ανακοινωθεί θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν των προηγούμενων ημερών.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό του ΣΚΑΪ, ο κ. Ζαούτης παραδέχτηκε ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου και στην Αττική, αλλά δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως στις ηλικίες 18-60 ετών οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ή είναι διασωληνωμένοι, είναι ανεμβολίαστοι σε ποσοστό 98% και οι πλήρως εμβολιασμένοι σε ποσοστό 2%.

Παράλληλα, στις ηλικίες 60-69, το ποσοστό των ανεμβολίαστων ασθενών που είναι σε ΜΕΘ ή διασωληνωμένοι ανέρχεται στο 97%, ενώ των πλήρως εμβολιασμένων στο 2,5%.

Ο κ. Δαούτης σημείωσε, πάντως, ότι δεν πρέπει να συζητάμε για το πόσοι από τους διασωληνωμένους έχουν εμβολιαστεί, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «αν είχαμε όλοι εμβολιαστεί, τότε όλοι οι διασωληνωμένοι θα ήταν εμβολιασμένοι». Εξήγησε ότι όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, θα υπάρχει μια αύξηση των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ και έχουν εμβολιαστεί. Θα έπρεπε να συζητάμε πόσοι από τους εμβολιασμένους πηγαίνουν στο νοσοκομείο, πρότεινε, σημειώνοντας ότι είναι πολύ λίγοι.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η επίδραση της τρίτης δόσης είναι πολύ πιο γρήγορη από το διάστημα των δύο εβδομάδων που απαιτούταν στην πρώτη δόση – είναι «ένα boost», μια ενίσχυση της ανοσίας, όπως εξήγησε. Και προσέθεσε ότι με την τρίτη δόση παρέχεται πιο μακρόχρονη προστασία από τον ιό, ανανέωση της ανοσίας.