Διακρίνεται σκίτσο του δημοσιογράφου δίπλα στην πλακέτα που αναγέρθηκε στη μνήμή του στο σημείο της δολοφονίας | In Time News / ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ
Επικαιρότητα

Συνελήφθησαν δύο άτομα για τη δολοφονία Καραϊβάζ – Πώς έφτασε στα ίχνη τους η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής, 40 και 48 ετών, που φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο στην υπόθεση. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν ωστόσο το ενδεχόμενο ένας εκ των δύο να είναι ο εκτελεστής του δημοσιογράφου. «Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος, «δικαιωμένη» δήλωσε η χήρα του δολοφονηθέντος Στάθα Αλεξανδροπούλου
Protagon Team

Στη σύλληψη δύο ατόμων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ προχώρησε η η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για δύο αδέρφια ελληνικής καταγωγής, 40 και 48 ετών, τα οποία έχουν απασχολήσει τις Αρχές και κατά το παρελθόν για διάφορες υποθέσεις της νύχτας, και  φέρονται να είχαν περιφερειακό ρόλο στο έγκλημα που έλαβε χώρα στον Αλιμο στις 9 Απριλίου 2021, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το αστυνομικό ρεπορτάζ.

Πέραν των δύο παραπάνω προσώπων, που αναμενόταν να οδηγηθούν στον εισαγγελέα το πρωί του Σαββάτου, άλλα δύο άτομα, τα οποία δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, περιλαμβάνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, ανέφεραν αρμόδιες αστυνομικές πηγές.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγο του δολοφονηθέντος δημοσιογράφου, έκανε πρώτος γνωστή την εξέλιξη μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Οσος χρόνος και αν χρειαστεί να περάσει. Πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα –για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης– που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου» σημείωσε αρχικά ο υπουργός.

«Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα που οδηγεί στην εξιχνίαση άλλης μιας δολοφονίας» προσέθεσε, ενώ άφησε και αιχμές προς όσους «χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση για να συκοφαντήσουν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία», οι οποίοι πλέον «οφείλουν μια συγγνώμη».

«Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη» κατέληξε ο κ. Θεοδωρικάκος.

«Συνελήφθησαν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου 2023, αμέσως μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, του 30ου Ανακριτικού Τμήματος Αθηνών, δύο ημεδαποί, 40 και 48 ετών, κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, που τελέστηκε την 9 Απριλίου 2021» ενημέρωσε λίγο αργότερα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ..

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ ανέφεραν ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι δύο συλληφθέντες είναι η ανθρωποκτονία κατά συναυτουργία.

Αν και οι μέχρι στιγμής πληροφορίες θέλουν τους δυο συλληφθέντες να είχαν «υποστηρικτικό ρόλο» στη δολοφονία του δημοσιογράφου, υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ένας εκ των δύο να είναι ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δράστες πλησίασαν με μηχανή τον δημοσιογράφο αφότου εκείνος πάρκαρε το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του, στον Αλιμο. Τότε, ένας από τους δύο επιβάτες του μαύρου σκούτερ τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση τουλάχιστον 13 φορές, με όπλο που έφερε σιγαστήρα.

H «Καθημερινή» είχε αναφέρει πριν από περίπου δύο εβδομάδες (10/4) ότι οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών είχαν καταφέρει να ανασυνθέσουν το δρομολόγιο διαφυγής των δραστών από το σπίτι του δημοσιογράφου μέχρι την οδό Πέτρου Ράλλη, όπου φέρεται να εγκατέλειψαν τη μηχανή, αξιοποιώντας υλικό από κάμερες ασφαλείας κ.ο.κ.

Επιπλέον, «είχαν εντοπίσει τις κινήσεις, όχι μόνο των δύο πληρωμένων δολοφόνων, αλλά και ορισμένων μελών της ομάδας υποστήριξης, που το μεσημέρι της 9ης Απριλίου του 2021 είχαν την ευθύνη για τη διαφυγή και την ασφαλή μετάβαση των δραστών από το σπίτι του Καραϊβάζ στην οδό Αννινου έως το κρησφύγετό τους σε προάστιο του Πειραιά, κατά πάσα πιθανότητα στην περιοχή της Νίκαιας», σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

Η ΕΣΗΕΑ αφιέρωσε το 2023 στη μνήμη του Γιώργου Καραϊβάζ με σειρά δράσεων για την προβολή του θέματος, ανάμεσα στις οποίες η ανάρτηση μπάνερ στην κεντρική όψη του κτιρίου της στην Ακαδημίας, με τη φωτογραφία του δημοσιογράφου και το μήνυμα «20 ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» (InTime News/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Αξίζει να αναφερθεί ότι στις αρχές του μήνα, την Κυριακή 9 Απριλίου 2023, η ΕΣΗΕΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων «από τη στυγνή δολοφονία του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ» με την οποία επεσήμανε πως «δυστυχώς, να διαφαίνεται καμία πρόοδος στην εξιχνίαση του εγκλήματος».

Ωστόσο, η διαλεύκανση της υπόθεσης χαρακτηρίζεται από την Ενωση Συντακτών ως «επιβεβλημένη, όχι μόνο για να απονεμηθεί δικαιοσύνη ως προς το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, αλλά και για να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους έλληνες δημοσιογράφους και την ελληνική κοινωνία».

Στάθα Αλεξανδροπούλου: Νιώθω δικαιωμένη

«Καταλαβαίνετε ότι, όταν έμαθα για τις δύο συλλήψεις, η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη. Νιώθω δικαιωμένη. Είμαι σίγουρη ότι η υπόθεση θα φτάσει μέχρι το τέλος. Πιστεύω όμως ότι προκειμένου να προβούν σε αυτές τις συλλήψεις, έχουν όλο το πλέγμα γύρω από τη δολοφονία του Γιώργου» δήλωσε η χήρα του Γιώργου Καραϊβάζ, Στάθα Αλεξανδροπούλου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 το ίδιο βράδυ.

«Οπως έχω ξαναπεί, ανώτατος αξιωματικός μου είχε πει ότι ήταν θέμα τιμής για την Ελληνική Αστυνομία να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Γιώργου» θύμισε.