Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρίου Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση των 6 μ.μ. | ΕΡΤ
Επικαιρότητα

Θεοδωρίδου: Ποιες δικαιολογίες χρησιμοποιούν οι πολίτες για να αποφύγουν το εμβόλιο

Η ίδια τόνισε ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους και όπως είπε, «μακάρι ο εμβολιασμός στους νέους να είναι και μεταδοτικός»
Protagon Team

Τους πιο συχνούς λόγους τους οποίους επικαλούνται τα άτομα που αρνούνται να εμβολιαστούν ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με όσα είπε, κάποιοι περιμένουν το φάρμακο, το οποίο είναι άγνωστο αν και πότε θα κυκλοφορήσει.

Αλλοι νομίζουν ότι το εμβόλιο θα επηρεάσει τη γονιμότητα κάτι που δεν ισχύει, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι τα εμβόλια έχουν μέσα ζωντανό ιό, κάτι που επίσης δεν ισχύει.

Βέβαια, είναι και αυτοί που φοβούνται τις παρενέργειες. Ωστόσο, οι πιο συχνές παρενέργειες είναι ήπιες και διαρκούν μόλις μερικές ημέρες, ενώ τα συμπτώματα του κορονοϊού δεν είναι γνωστό πόση ένταση θα έχουν, πόσο πολύ θα διαρκέσουν και αν τελικά θα τα καταφέρει αυτός που θα νοσήσει.

Οι ανεμβολίαστοι, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, χρησιμοποιούν και ως επιχείρημα ότι όσοι εμβολιάζονται νοσούν και γιατί να εμβολιαστούν αν το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό. Αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 99% των νοσηλευμένων στα νοσοκομεία της χώρα μας σήμερα είναι μη εμβολιασμένοι, απάντησε.

Επίσης, υπάρχουν και αυτοί που περιμένουν να τους προστατεύσει η ανοσία των άλλων, δηλαδή άτομα που στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται την ανοσία των συμπολιτών τους και δεν κάνουν το εμβόλιο.

Η ίδια τόνισε ότι οι νεαρές ηλικίες σε αυτή τη φάση καλούνται να προστατεύσουν και τους ευάλωτους και τους ανεμβολίαστους και μακάρι ο εμβολιασμός στους νέους να είναι και μεταδοτικός.

Κι αυτό διότι τα επόμενα πανδημικά κύματα θα πυροδοτούνται από τους νέους που είναι ανεμβολίαστοι. Ο κίνδυνος για νόσηση είναι μικρός, σε αυτές τις ηλικίες, αλλά υπαρκτός, ενώ υπάρχουν και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα σε αυτήν την ηλικία.

«Το βασικό χαρακτηριστικό όμως είναι η διασπορά του ιού στο περιβάλλον, όπου μπορούν να βρίσκονται άτομα ευάλωτα ή και ανεμβολίαστα», τόνισε.

Οσον αφορά τις μεταλλάξεις και το εμβόλιο, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal και δείχνει ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί φρενάρουν τις μεταλλάξεις, ενώ τα ανεμβολίαστα λειτουργούν ως εργαστήριο νέων μεταλλάξεων, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα της διασποράς.

«Ετσι, ο εμβολιασμός φρενάρει τις νέες μεταλλάξεις, αλλά και το ιικό φορτίο, αλλά και τη διασπορά», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.