Στη μετάλλαξη Ομικρον, λόγω της οποίας ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα νέα περιοριστικά μέτρα (εδώ), αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.
Οπως είπε, προδημοσιευμένη μελέτη από τη Νότια Αφρική δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής σε νοσοκομείο με τη μετάλλαξη Ομικρόν είναι μικρότερος από ό,τι στη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι 40% μικρότερη, όμως τα δεδομένα της θνησιμότητας θέλουν τεκμηρίωση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι είχαν κολλήσει στο παρελθόν κορονοϊό, έχουν τριπλάσιο κίνδυνο επαναλοίμωξης σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη (Δέλτα, Αλφα κ.λπ.).
«Φαίνεται ότι η βαρύτητα της νόσου είναι ηπιότερη, αλλά λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας, μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το σύστημα υγείας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Γι’ αυτό άλλωστε ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα νέα περιοριστικά μέτρα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη μετάλλαξη Ομικρον επικεντρώνεται στη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και η μεγάλη ανησυχία έγκειται στον μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που έχει η πρωτεΐνη-ακίδα του ιού της νέας μετάλλαξης.
«Σε πρόσφατη μελέτη, φαίνεται μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ενώ σε έτερη μελέτη, που επίσης καταγράφεται μείωση, διευκρινίζεται ότι η τρίτη δόση ίσως είναι ο παράγοντας που αντιμετωπίζει τη λοίμωξη», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου από τα αναδυόμενα στελέχη.
Γι’ αυτόν τον λόγο, προς το παρόν δεν προβλέπονται αλλαγές στα εμβόλια λόγω της Ομικρον και μελλοντικά θα εφαρμόζονται όπως αυτά της γρίπης, δηλαδή μία φορά τον χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυρίας Θεοδωρίδου.
Η ίδια κατέληξε ότι η τρίτη δόση αποτελεί σταθερά το κύριο όπλο για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Ομικρον.