Στη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προς τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο όσοι είναι άνω των 60 ετών, αναφέρθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19.
Ηταν μια εντυπωσιακή ακύρωση του δόγματος «πιο καλό εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο» το οποίο είχε υιοθετήσει ως τώρα η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το εμβόλιο των Οξφόρδης/Astrazeneca χορηγείται έως τώρα στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω, ωστόσο τώρα υπάρχει σύσταση να γίνεται μόνο στους άνω των 60 ετών.
Η Επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.
Η Επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια ο κίνδυνος από τον κορονοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.
Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.
Η ίδια διευκρίνισε ότι από την πρόταση για την ίδια δεύτερη δόση εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες και κυρίως θρομβώσεις.
Λίγο αργότερα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τη δεύτερη δόση με άλλο εμβόλιο. «Θα του σταλεί ένα μήνυμα στο κινητό και αν το επιθυμεί, μπορεί να αλλάξει και να κάνει κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι το AstraZeneca», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.